De Engelsen noemen dit een bake-tray, wat zoveel betekent als bakken op een dienblad. Het komt er op neer dat je alles wat je wil serveren in een grote ovenschotel doet en dit samen laat garen. Makkelijk om verschillende redenen: je maakt maar 1 pot vuil, dus minder afwas en alle smaken lopen heerlijk door elkaar.
Het is bovendien zo makkelijk om je ovenschaal in de oven te zetten en dan wat tijd te hebben om lekker te ontspannen voor je aan tafel gaat. Dat het even duurt voor de kip gaar is, kan zowel een nadeel als een voordeel zijn. Zie het vooral als een voordeel en neem een uurtje de tijd om een wandelingetje te maken, met de kids een gezelschapsspel te spelen of even te ontspannen in het bad.
Ook een perfect gerecht voor een lazy sunday natuurlijk.
Ook voor dit recept kan je variëren met je ingrediënten. Hou er enkel rekening mee dat je al je groentjes ongeveer even gaar wil. Aardappelen en zoete aardappelen en ook worteltjes of ui wil je waarschijnlijk gaar, paprika en courgette wil je misschien nog wat knapperig. Hier is dus enige handigheid vereist. Snij gewone aardappelen iets kleiner dan de zoete, want ze moeten iets langer bakken. Snij courgettes in relatief grotere stukken, want ze worden zeer snel te gaar en te papperig. Speel dus met de grootte van je stukken groenten.
Wil je dit doordeweeks op tafel? Dan is die volledige kip natuurlijk niet zo handig. Neem kipfilets en leg ze ‘rauw’ op je groentjes. Schuif de volledige schotel 25 minuutjes in de oven en je eten maakt gewoon zichzelf klaar.
1-pot gebraden kip met groenten
Ingrediënten
- 1 biokip
- 5 wortelen
- 5 aardappel
- 2 zoete aardappelen
- 1 courgette
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- thijm
- 2 laurierblaadjes
- rozemarijn
- 1 citroen
- boter
- peper
- zout
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven op 200°C.
- Haal de kip uit de koelkast en haal de eventuele ingewanden er uit. Kruid de binnenkant van de kip met peper en zout. Snij de citroen in 2 en steek deze helften in de buikholte van de kip. Kruid ook de buitenkant met peper en zout.
- Schil de wortelen, de zoete aardappel en de aardappelen. Snij ze in grote stukken (want ze gaan voor even de oven in). Reinig ook de andere groenten en snij in nog grotere stukken (want ze zijn sneller gaar). Doe alle groenten in een grote ovenschotel en giet er 2 el olijfolie over. Meng met de tijm en de rozemarijn en kruid met peper en zout. Pel de knoflook en snij fijn. Meng onder de groenten.
- Maak een putje in het midden en druk de kip in de groenten. Leg een paar klontjes boter op de kip en de groenten. De groenten kan je in het begin of eventueel aan het einde afdekken met wat aluminium folie zodat ze niet zwart branden. Neem een lang stuk aluminiumfolie, scheur het over de lengte in twee en leg dit aan weerszijden van de kip over de groenten. Steek een kerntemperatuur meter in de kip en stel af op 70°C.
- Wanneer de kip en de groenten gaar zijn, haal je de pot uit de oven en laat alles een 10-tal minuten rusten alvorens de kip in stukken te snijden. Smakelijk.
Geef een reactie