Hoewel deze kip een uurtje in de oven moet, vind ik het toch een haalbaar recept voor een doordeweekse dag. Of maak dit klaar op een luie weekenddag. Het voordeel? Je hebt maar 1 pot nodig en eenmaal je groenten gekuist, heb je hier helmaal geen omkijken meer naar. Gebruik bij voorkeur wel een kerntemperatuurmeter om de gaarheid van de kip te controleren, deze moet tot 70° verwarmd zijn tussen de bil en het dikkere deel van de borst.

Kies voor boerderijkippen (gekocht op de boerenmarkt of de boerderij slagerij) of voor een biokip.

Varieer met de groenten die jij lekker vindt en die je kan vinden. Alle harde groenten zijn perfect (wortel, ui, paprika, zoet aardappel) maar ook courgette, aubergine, en tomaten kunnen mee in de pot.

Doordat de groenten gewoon mee in de pot gaan, krijgen ze een heerlijke smaak.

Een goede tip is om wekelijks een schaal met groentjes in de oven te schuiven, bijvoorbeeld op zondag. Op die manier heb je altijd groenten in huis, die je zo kan opeten (bijvoorbeeld bij de lunch) of ’s avonds snel verwerken in een diner. Schuif de groentjes dan nog kort in de oven, om te warmen en klaar is kees. Ik doe dit regelmatig, omdat ik er twee keer in de week niet ben ’s avonds en dat maakt het Johan makkelijk om met de kids een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Tips: Kies bij voorkeur voor Bio kip of ga langs op de boerenmarkt en koop een echte hoevekip

Gezond want: Deze mooi geroosterde groentjes overtuigen iedereen om meer groenten te eten

geroosterde-groentjes

kip-met-groenten

1-pot gebraden kip met geroosterde groenten

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur 20 min
Totale tijd 1 uur 30 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Universeel
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 biokip
  • 5 wortelen
  • 5 aardappel
  • 2 zoete aardappelen
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • thijm
  • 2 laurierblaadjes
  • rozemarijn
  • 1 citroen
  • boter
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Haal de kip uit de koelkast en haal de eventuele ingewanden er uit. Kruid de binnenkant van de kip met peper en zout. Snij de citroen in 2 en steek deze helften in de buikholte van de kip. Kruid ook de buitenkant met peper en zout. Verwarm de oven op 200°C.
  • Schil de wortelen, de zoete aardappel en de aardappelen. Snij ze in grote stukken. Reinig ook de andere groenten en snij in grote stukken. Doe alle groenten in een grote ovenschotel en giet er 2 el olijfolie over. Meng met de thijm en de rozemarijn en kruid met peper en zout. Pel de knoflook en snij fijn. Meng onder de groenten.
  • Maak een putje in het midden en druk de kip in de groenten. Leg een paar klontjes boter op de kip en de groenten. De groenten kan je in het begin of eventueel aan het einde afdekken met wat aluminium folie zodat ze niet zwart branden. Neem een lang stuk aluminiumfolie, scheur het over de lengte in twee en leg dit aan weerszijden van de kip over de groenten. Steek een kerntemperatuur meter in de kip en stel af op 70°C.
  • Wanneer de kip en de groenten gaar zijn, haal je de pot uit de oven en laat alles een 10-tal minuten rusten alvorens de kip in stukken te snijden. Smakelijk.