Dit is een absoluuuuute favoriet van mijzelf en mijn huisgenoten. In Delicious van juli 2009 stond toen dit fantastische recept voor een doordeweekse cake. In plaats van de kinderen in de examenperiode vol te stoppen met gefabriceerde cake, waarom niet even de tijd nemen om deze toch wel net iets gezondere versie te maken.

“Wat is er zoveel gezonder aan?” zul je je misschien wel afvragen? Wel de cake is glutenvrij, hij bevat serieus wat abrikozen en bovendien kan je hem met zoveel liefde bereiden, dat iedereen er instant gelukkig van wordt. Te melig?? Ok, dan, maar weet dat ikzelf absoluut extatisch was, toen de cake, glutenvrij en wel, geslaagd uit de oven kwam. Glutenvrij bakken, durft immers nogal eens tegen te vallen. De gluten in tarwebloem spelen een belangrijke rol bij het bakken, waardoor glutenvrij bakken, dikwijls uitdraait op een zware┬ádesillusie.

Heb je zelf niets met glutenvrij? Vervang de glutenvrije bloem dan door gewoon zelfrijzend bakmeel en laat het bakpoeder vallen.

Toen de taart pas uit de oven kwam, kreeg ik mijn ouders onverwachts op bezoek, waardoor de taart niet eens de tijd had om af te koelen, laat staan gefotografeerd te worden. Vandaar, op de foto’s alleen maar een aangesneden taart ­čśë

Wat de taart voor mij zo bijzonder maakt, is de herinnering aan de abrikozenboom van mijn opa. Elk jaar stond het boompje overladen vol met abrikozen, waar mijn grootouders confituur van maakten. Ik zie mijn grootvader nog met de mand vol abrikozen uit de tuin komen. Zowel mijn opa, als het boompje zijn er niet meer, maar met deze taart, komen ze elke keer weer even terug.

PS. Had ik al gezegd, hoe makkelijk het is om deze taart te maken? Heb je geen ervaring met bakken? Dan is nu het moment aangebroken om een poging te wagen! Succes

Tips: Serveer met een beetje opgeklopte slagroom en vanille

Gezond want: Glutenvrij en met lekker veel sappige abrikozen

Karnemelk abrikoos cake [/imageframe][/one_half][one_half last=”yes” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””]stukje-abrikozencake [/imageframe][/one_half]

Karnemelk abrikoos cake

Abrikoos - Karnemelk - Amandel

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 12 stukken
Recept afdrukken

Ingredi├źnten

  • 200 gr glutenvrije bloem Schar bakmeel = prima
  • 150 gr amandelmeel bij de nootjes = amandelpoeder
  • 200 gr suiker
  • 175 gr boter
  • 150 ml karnemelk
  • 3 ei
  • 1 vanillestokje zaadjes eruit gehaald
  • 1 citroen enkel nodig voor schil
  • 8 abrikoos
  • 2 el honing
  • 50 gr geschaafde amandelen
  • 1 tl bakpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven op 180┬░C. Vet een vierkante bakvorm (23*30 cm) in met boter en leg er een bakpapier in.
  • Meng de bloem, met het amandelmeel, het bakpoeder en de suiker in een keukenmachine (of met de kloppers van een mixer)
  • Laat de boter 1 minuutje zacht worden in de microgolf. Voeg samen met de karnemelk, de eieren, de vanille en de citroenrasp toe aan de droge stoffen.
  • Meng alles goed. Doe het mengsel in de bakvorm en stijl de bovenkant mooi glad.
  • Snij de abrikozen in 2 en haal de pitten er uit. Duw ze in het deeg.
  • Besprenkel de taart met de honing. Makkelijkst is een potje vloeibare honing, die kan je zonder veel gedoe, zo uit het flesje knijpen.
  • Strooi er de amandelschilfers over en zet 40 min in de oven. Controleer of de taart gaar is door er met een (brei)naald of een mesje in te steken. Dat moet er mooi proper uit komen.