Mijn vader had deze week andijvie over uit zijn tuin en vroeg of ik daar iets mee kon doen. Het toeval wou dat ik eerder die dag in Delhaize gezwicht was voor chipolata worstjes met vijgen. Ik kon het gewoon niet weerstaan om ze mee te nemen, benieuwd naar hoe ze zouden smaken.

Worsten en kool? Dat vraagt om een goeie ouderwetse stoemp! Om het toch gezond te houden heb ik gewoon veel meer andijvie gebruikt, dan ik vroeger zou gedaan hebben. Omdat de andijvie binnenin zo mooi knapperig groen was, heb ik er een slaatje van gemaakt, dat ik gemengd heb met witte bonen en wat zelf gemaakte mayonaise.

Het kon geen toeval zijn dat ook Jeroen Meeus aan de slag ging met andijvie. Zij het in soep. Hmm. Dat is een idee voor volgende week.

Tips: Hou het binnenste van de andijvie voor een knapperige sla.

Gezond want: Andijvie is licht bitter, en we moeten onze bittere smaken in ere houden omdat ze gezond zijn.

 

andijviepuree-met-worst

Andijvie puree met worst

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 2 mooie grote andijvie
  • 8 chipolata worsten
  • 400 gr aardappelen
  • 1 doosje reuzen witte bonen uit blik
  • 3 el zelfgemaakte mayonaise
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot
  • kokosolie
  • boter
  • 1 dl melk

Instructies
 

  • Schil de aardappelen, snij in kleine stukjes en kook ze gaar in gezouten kokend water. Giet ze af en zet opzij.
  • Kuis de andijvie en hou de geel/groene binnenste blaadjes apart voor een slaatje. Snij de rest van de blaadjes in stukjes en bak ze in een beetje kokosolie. Kruid met peper en zout.
  • Was de binnenste blaadjes en droog ze goed, meng met de uitgelekte en goed gespoelde bonen. Roer er de mayonaise door en kruid met peper en zout.
  • Warm de melk met de boter. Plet de aardappelen met een pureestamper en giet er de melk over. Kruid met peper en zout en muskaatnoot. Roer alles goed door er elkaar en meng met de gestoofde andijvie.
  • Bak de worstjes in een pan met een beetje boter en serveer bij de stoemp en de salade. Smakelijk.