Avocado’s zijn een echte superfood. Een betaalbare superfood ook!

Het zijn wel heel bijzondere vruchten omdat vruchten meestal bestaan uit koolhydraten (suikers), maar  avocado’s bestaan voornamelijk uit zeer gezonde vetten. Je zou eigenlijk elke dag een avocado moeten eten, maar voor velen onder ons is hij een onbekende en daarom wordt hij ook niet zo heel dikwijls gebruikt. Tijd om daar verandering in te brengen. En wanneer je de voordelen van avocado’s zal ontdekken, dan wordt het vast en zeker één van je favoriete vruchten. Ik beloof bij deze plechtig dat ik er een artikel over schrijf in de nabije toekomst.

Meestal worden ze koud gegeten, gemixt in een guacamole. Ik hoop dat je die niet in de supermarkt kant-en-klaar koopt, want je hoeft enkel de avocado te mixen en er wat look en zure room onder te mengen. Easy peasy en een lekkere dip in slechts 2 minuten. Snij ze in partjes en meng ze onder je salade of lunch en je hebt alweer wat toegevoegd aan je gezondheid. Heb je trouwens de chocomousse van avocado al geprobeerd?

In dit recept worden ze warm gegeten, wat een beetje een uitzondering is, maar ze worden er nog romiger en zachter door. Het is een makkelijk recept, niets kan fout gaan en het is op 1-2-3 klaar.

Wil je Paleo eten, dan kan je in dit recept eenvoudig de bonen weglaten. Bij een paleo dieet wordt aangeraden geen bonen te eten omdat ze veel mensen een opgeblazen gevoel geven. Dat komt omdat ze anti-nutriënten bevatten om zichzelf te beschermen tegen roofdieren (mensen onder andere). Je kan dit zelf makkelijk verhelpen door de bonen eerst 24 uur te weken in water en ze dan zelf te koken. Probeer dus in de toekomst bonen uit blik te vermijden, omdat deze niet geweekt werden en de anti-nutriënten er niet uit verwijderd zijn. Met een degelijk weekplan is dit helemaal niet zo lastig om te doen.

Ook als je koolhydraatarm wil eten, kan je de kidneybonen best weglaten!

PS. Prinsessenbonen hoef je niet te weken en zijn ook paleoproof, het gaat enkel om alle droge (zetmeelhoudende) bonen en erwtjes en linzen. Ook hierover komt er in de nabije toekomst een extra blog.

Tips: Kies mooie rijpe avocado’s anders smaken ze bitter!

Gezond want: An avocado a day … keeps the doctor away. Eén en al noodzakelijke en gezonde vetten

bonensalade-683x1024  avocado-en-bonensalade-683x1024

 

Avocado's uit de oven

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Salade
Keuken Universeel
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 4 avocado
  • 4 tomaten
  • 800 gr heilbotfilet of andere witte vis of zelfs zalm
  • 150 gr geraspte cheddar
  • 8 sneetjes bacon of ontbijtspek
  • 400 gr princesseboontjes
  • 250 gr parijse champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 400 gr cannelliniboontjes of witte boontjes
  • 400 gr kidney bonen
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • De avond voordien: zet de bonen te week in een kom met water. De dag zelf giet ze af en kook ze gaar in gezouten kokend water, kijk op de verpakking om de juiste tijd te weten te komen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Zet een grote pot met gezouten water op en breng aan de kook
  • Snij de avocado's in 2 en haal de pit er uit. Gebruik een lepel om het vruchtvlees uit de schil te scheppen, probeer de schil niet te beschadigen. Snij het vruchtvlees in kleine stukken. Snij ook de vis en de tomaten in kleine blokjes. Meng avocado, tomaat en vis in een mengkom en doe er 2 lepels olijfolie over. Kruid met peper en zout.
  • Leg de avocado schillen op een met bakpapier beklede bakplaat en schep er de vulling in. Heb je vulling over? Doe deze gewoon in een ovenschotel, of leg ze bij de avocado's. Strooi er de geraspte cheddar over. Zet de avocado's 12 min in de oven. Leg ook gewoon de bacon op de ovenschotel en bak hem knapperig.
  • Kuis de princesseboontjes en kook ze in een 6-tal minuten beetgaar in het gezouten water. Giet ze af, en laat ze schrikken onder koud water. Laat uitlekken
  • Terwijl de boontjes en de bonen koken, kan je de champignons kuisen. Zet een braadpan op met een scheutje olijfolie en bak de champignons in de olie, samen met het fijngesneden teentje knoflook. Kruid met peper en zout.
  • Hak de peterselie fijn en meng in een kom de boontjes, de champignons en de 2 soorten bonen. Giet er 2 lepels olijfolie op en breng verder op smak met peper en zout.
  • Leg op elk bord 2 avocado's en een flinke schep bonensalade
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!