[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][three_fourth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

Balletjes is één van die klassiekers die je regelmatig op het menu moet zetten. Ik wou ze deze week extra gezond maken door eerst en vooral veel groenten toe te voegen aan de saus en ten tweede door kippengehakt te gebruiken ipv iets vettiger varkensgehakt bijvoorbeeld. Ik ging dus kippengehakt kopen, maar mijn verbazing was groot toen ik op het etiket keek van dit product. 95% kippenvlees en dan ook water, dextrose, zout, gedroogde glucosestroop, zuurteregelaars, antioxidanten (dat lijkt misschien wel goed, maar toch in dit geval betreft het E-nummers). Suiker in het kippengehakt, glucostroop is immers suiker. Ongelooflijk. Wanneer je etiketten gaat bekijken, valt het op hoeveel suikers overal in verstopt zitten.

Ik heb dan maar kippenblokjes gekocht: 100% kippenvlees en heb deze thuis in de blender gemixt. Nu moet ik toegeven dat ik sinds kort een thermomix in mijn bezit heb, die een zeer sterk mes en een goed hakmechnaisme heeft. Dus ik kreeg zonder moeite mooi gehakte kip. In de blender kan het ook, maar doe je vlees er dan in kleine porties in anders draait het mes vast. De prijs van het gehakt: 7 euro/kg, prijs van de kippenblokjes: 10 euro/kg. Tja er moet dan toch iets aan toegevoegd zijn van minderwaardige kwaliteit. Zie je het niet zitten om zelf je gehakt te hakken, misschien een andere supermarkt proberen of een goeie kwalitatieve beenhouwer zoeken, die kipfilet voor jou wil hakken.

Het verse gehakt moet dan wel goed gekruid worden, maar dat is geen enkel probleem. De balletjes waren achteraf veel vaster dan met gehakt uit de winkel – meer kippenvlees, maar ze waren zeker even lekker en dus veel gezonder.

Voor de rest serveren we geen puree van aardappelen bij dit gerecht, maar een puree van zoete aardappel en wortel. Je hoeft ook geen boter of melk toe te voegen. Wanneer de groenten zacht zijn, pureren en goed kruiden. Deze puree bevat minder natuurlijke suikers. Aardappelen en vooral gepureerd hebben een hoge Glycemische index, deze geeft weer hoe snel de suikers uit een product in je bloedbaan terecht komen. Hoe hoger de waarde, hoe meer je suikerspiegel schommelt. Een GI van 55 of lager is gezond, tussen de 55 en de 69 is met mate te gebruiken en boven de 70 is zoveel mogelijk vermijden. Aardappelpuree heeft een GI van 85, zoete aardappelen slechts 40. Eet je toch zaken met een hoge GI, dan kan je de opname van de suikers verlagen door er een laag GI product bij te eten: bijvoorbeeld sla.

[/three_fourth][one_fourth last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”#d4d0cd” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Tips: ” description=”Probeer eens zelf gehakt te maken, dan ben je zeker van wat er in zit. Doe dit met een blender of met een gehaktmolen op je keukenrobot” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box][tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”#d4d0cd” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Gezond want: ” description=”de balletjes zijn gemaakt van puur kippengehakt en de puree is vervangen door zoete aardappelpuree” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box][/one_fourth]

balletjes2

Kip - Zoete aardappel - Wortel

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 1 kg kippengehakt opgelet: zonder suiker
  • 1 sjalot fijgehakt
  • 1/2 bot peterselie fijngehakt
  • 1 tl peper
  • 1 tl zeezout
  • 1 ei
  • glutenvrij paneermeel van Schar bijvoorbeeld
  • 1 tl paprikapoeder
  • 400 ml gepelde tomaten in blik
  • 3 wortelen in kleine stukjes gesneden
  • 2 ui in kleine stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl oregano vers of eventueel gedroogd
  • 1 tl basilicum vers of eventueel gedroogd
  • 5 wortelen in blokjes
  • 4 zoete aardappelen in blokjes
  • 1 tl tijm gedroogd
  • water
  • zeezout
  • peper
  • 1 pakje gemengde sla optioneel
  • 1 doosje gemengde kiemen

Instructies
 

  • Meng het kippengehakt met alle andere ingrediënten. Voeg het paneermeel toe tot je een droge substantie krijgt waarmee je makkelijk balletjes kan vormen. Bak de balletjes in kokosolie mooi bruin aan. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn, ze kunnen straks nog in de saus.
  • Bak de ui voor de saus in kokosolie. Niet laten bruinen. Voeg na een paar minuten de look en de wortelen toe. Laat even mee sudderen. Voeg dan de gepelde tomaten, het zout, de peper en degedroogde kruiden toe. Heb je verse kruiden te pakken gekregen, voeg die dan pas op het einde toe aan de saus.
  • Wanneer alle groenten zacht zijn, mix dan de saus lichtjes - of niet als je liever de groentjes blijft zien. Voeg dan de balletjes toe en laat nog een 5-tal min verder garen, zodat de balletjes binnenin gaar zijn.
  • Voor de puree doe je de wortelen en de aardappelen in een kom, voeg ook de tijm toe. Laat ze een beetje zacht worden in kokosolie op gematigd vuurtje. Dan voeg je wat water toe. Niet teveel - ze hoeven niet onder te staan. Laat zachtjes pruttelen en voeg eventueel af en toe wat water toe mochten je groenten droog staan. Het is de bedoeling dat je een bodempje water overhoudt en dat de groenten vanzelf in pap uit elkaar vallen. Zet de stamper er in en kruid met peper en zout naar smaak.
  • Geef eventueel wat sla bij het gerecht
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!