Dit bananenbrood kan perfect dienst doen als ontbijt of als snack. Het is voedzaam, vullend en erg lekker met een klontje goede boter. Het zorgt voor een trage opname van de aanwezige suikers en levert dus een langdurig, gelijkmatig energieniveau.

Neem zeer rijpe bananen die liefst al en paar bruine vlekjes vertonen. Hoe rijper, hoe smeuïger het brood. Je kan extra ingrediënten toevoegen, zoals gojibessen, rozijntjes, …

Ik heb de helft van het beslag gebruikt voor muffinvormpjes te vullen. Deze zijn handig om mee te nemen naar het werk of naar school.

Dit brood is perfect als ontbijt of als snack. In de koelkast bewaard het tot 4 dagen. We gebruiken geen koolhydraat- en glutenrijke bloem maar in de plaats amandelmeel, dat voor een aantal bakgerechten prima als vervanging kan dienen.

bananenbrood bananen-brood-

Bananenbrood

Gang: Makkelijk doordeweeks, Snacks, Vegetarisch
Trefwoord: familiegerechten, gezonde gerechten
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 1 brood
Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 3 gr bananen rijpe
  • 30 gr boter op kamertemperatuur
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille
  • 3 grote ei
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 el citroensap
  • 220 gr amandelmeel
  • 1 el lijnzaad om te bestrooien
  • 1 el cacao nibs
  • zeezout

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 170°C. En bekleed en bakvorm met bakpapier. Gebruik je siliconen bakvormen, dan hoef je dit niet te doen. Of vul een paar muffinvormen met een bakvormpje
  • Prak de bananen samen met de boter in een kom tot pulp. Voeg de kaneel, de vanille, het bakpoeder, de eieren, het citroensap, de cacaonibs en een snuifje zout toe. Meng goed door elkaar
  • Voeg het amandelpoeder toe. Roer goed met een spaten. Je kan natuurlijk ook een keukenrobot gebruiken, als je die hebt
  • Giet het beslag in je gekozen vormpjes en bestrooi met lijnzaad.
  • Zet in de oven. Een groot brood: 1 uur tot 1uur en 15 min, kleinere vormen ongeveer 30 min. Prik met een naald in het brood en als die er droog uitkomt is je brood klaar. Mocht je brood vanboven te bruin worden, dek het dan af met aluminiumfolie
  • Haal uit de oven en laat een 10 tal minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Eet lauw of koud. Het brood bewaard afgedekt tot max. 1 week in de koelkast. Je kan het in plakjes snijden en zo invriezen. Steek het dan kort in de grill, toaster als je het wil gebruiken.