Het observatiejaar is achter de rug. Je hebt voor Horeca gekozen en zit nu in het 2de en 3de jaar van de opleiding.

Alle info voor de basisjaren Horeca

Teach your family to have an healthy relationship with food.

Welkom,

In deze fase van je opleiding ligt de focus op het onder de knie krijgen van de basistechnieken in de keuken, op productkennis en op het ontwikkelen van je smaakpapillen.

Wat schaft de pot?

Elk jaar werken we met een aantal grote thema’s. De thema’s schooljaar 2023 – 2024 zijn de volgende:

recipe-6@2x

Dagelijkse kost

Deze eerste periode gaan we vooral aan de slag met eenvoudige, dagelijkse gerechten. We leren alles over eiergerechten, herhalen de roux en bechamelsaus en maken verschillende heerlijke soepen. We leren ook over seizoensgebonden koken, met de groentjes die nu volop te verkrijgen zijn.

Ontdek de recepten en informatie van deze periode

recipe-5@2x

Op naar de Feesten!

Nog maar een paar weken en de eindejaarsfeesten zijn er al. We gaan aan de slag met stoofpotjes en ovenschotels en stellen ons eigen feestmaal samen. Uiteraard vergeten we ook de Sint niet en bakken we speculoos.

Ontdek de recepten en informatie van deze periode

recipe-7@2x

Gezonde voeding

Het begin van een nieuw jaar gaat vaak gepaard met goeie voornemens. Gezonder eten is 1 van de meest voorkomende voornemens. Daarom starten we dit jaar zelf ook met gezonde gerechten boordevol groenten.

recipe-4@2x

Vlaamse kost

Deze periode dompelen we ons helemaal onder in de keukens van onze grootmoeders. Traditionele Vlaamse gerechten vol smaak en met lokale ingrediënten. We vragen onze grootouders naar hun favoriete recepten en gaan er mee aan de slag in de klas.

Ontdek de recepten en informatie van deze periode

recipe-3@2x

Wereldkeuken

Nog even en het schooljaar is alweer voorbij. We verdiepen ons in de lekkerste gerechten van over de ganse wereld, leren nieuwe technieken en dromen van verre reizen.

Ontdek de recepten en informatie van deze periode

Wat leer je allemaal?

keukentechnieken

Belangrijke technieken die je leert tijdens de basisjaren

  • Koken

  • Bakken

  • Braden

  • Roosteren in de oven

  • Snijtechnieken

Warenkennis

Je ontdekt heel wat ingrediënten tijdens jaren en uiteraard: proeven hoort erbij!

  • Groenten & fruit

  • Vlees & gevogelte

  • Vis en schaaldieren

  • Granen, pasta en rijst

  • Basisingrediënten

Materiaal kennis

We gebruiken steeds meer gespecialiseerd materiaal. Leuk toch, zo een nieuwe machine uittesten?

  • Klein keukenmateriaal

  • Groot keukenmateriaal

  • Gespecialiseerd materiaal

Informatiebundels

We hebben een aantal interessante informatiebundels voor jullie gemaakt. Hier kan je ze steeds raadplegen

  • Eieren en eierbereidingen

  • Aardappelen en aardappelbereidingen

  • Verschillende soorten messen. Het gebruik en het onderhoud ervan.

Heb je een vraag?

Tijdens de kooklessen dragen we verplicht aangepaste kledij

  • koksvest
  • veiligheidsschoenen
  • haarnetje

Deze kledij kan via school worden aangekocht en wordt bewaard in je persoonlijke locker.

De sleuteltjes van de lockers worden door je leerkracht bewaard in een daartoe bestemd doosje.

Dat hangt er van. Eenmaal per week is er klaskoken: op die momenten koken we voor de klas. Er wordt in overleg een menu bepaald en dat wordt door iedereen gegeten. Zit er iets in wat je niet lust? Dat kan, maar toch verwachten we dat je alles proeft, want anders weet je natuurlijk nooit of je bijvoorbeeld voldoende gekruid hebt.

Op andere momenten is er projectkoken, dan koken we voor andere mensen.

recipe-9@2x