[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][one_half last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

Misschien ken je wel Halloumi? Een vaste kaas uit het Midden-Oosten die zich prima leent tot bakken en grillen. Om enigszins in het thema van deze week te blijven: zoveel mogelijk lokaal kopen, ga ik in dit gerecht echter aan de slag met de Vlaamse variant. Berloumi.

Ik zag hem toevallig staan in Het broodhuis in Geraardsbergen, jawel de lokale bakker, en besloot het te proberen. Je vind hem ook in de supermarkt of neem Halloumi.

Berloumi, net als Halloumi trouwens, is een ietwat zoute kaas, let er dus in elk geval op je gerecht niet teveel te zouten, want dan is het gewoonweg teveel. De kaas bakken is heel eenvoudig. Snij hem in dunne plakjes, marineer het desgewenst in een beetje olijfolie met kruiden en bak in een hete pan. Binnen een paar minuten vormt zich een mooi krokant korstje en is de kaas klaar. Van een snelle maaltijd gesproken.

Meer tips en informatie over Berloumi vind je op de website.

De kaas wordt hier gecombineerd met quinoa en jonge spinazieblaadje en zo heb je een heel gezonde maaltijd, boordevol vitamines in een mum van tijd op tafel. Het voordeel van dit gerecht is dat je het ook als lunch kan meenemen, hoewel de kaas net is smeuïger is wanneer hij warm is.

[/one_half]

[one_half last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”#d4d0cd” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Tips: ” description=”Vervang de Berloumi door Halloumi” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box]

[tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”#d4d0cd” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Gezond want: ” description=”Jonge spinazie bevat heel veel ijzer en belangrijke nutriënten en 2 keer zoveel vezels dan vele andere groenten. Popeye wist het al! ” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box][/one_half][/fullwidth]

[one_half last=”no” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””]Berloumi [/imageframe][/one_half]

[one_half last=”yes” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””]Berloumi salade [/imageframe][/one_half]

Berloumi - Quinoa - Spinazie

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 25 min
Keuken Midden-Oosten
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 120 gr quinoa
  • 1 sjalot
  • 1 kl groenten- of kippenbouillon
  • 240 gr water
  • 400 gr jonge spinazie
  • 4 tomaten
  • 2 stuks Berloumi
  • olijfolie
  • 1 tl thym
  • 1 el witte wijn azijn
  • 1 kl mosterd
  • peper
  • zeezout

Instructies
 

  • Spoel de quinoa in een fijne zeef met veel water. Zet het water (dubbel van de quinoa) met bouillon op en breng aan de kook.
  • Snij de sjalot fijn en bak ze in 1 el olijfolie tot ze zacht wordt. Voeg dan de quinoa toe en laat een 3-tal minuten mee bakken. Roer voortdurend. Voeg dan het kokende water toe en laat ongeveer 15 min zachtjes pruttelen onder deksel.
  • Was ondertussen de spinazie en snij de tomaten in stukjes. Maak een vinaigrette door 3 el olijfolie met 1 el witte wijnazijn en een koffielepel poster goed te mengen. Kruid met peper en zout en meng met de spinazie.
  • Giet de quinoa af van zodra hij gaar is en laat even uitlekken. Roer een blokje boter door de quinoa en kruid met peper en zout en eventueel andere kruiden, naar smaak.
  • Doe 2 el olijfolie in een pan en laat goed heet worden. Leg de Berloumi in olijfolie met tijm en bak hem in de hete pan. 3 minuutjes langs elke zijde. Smakelijk