Bloemkool couscous komt bij ons regelmatig op tafel. Dat komt omdat hij in de eerste plaats heel lekker is, maar vooral ook omdat je er eindeloos mee kan variëren. De basis blijft hetzelfde – bloemkool die je in een blender mixt tot couscous of rijst – maar dan kan je oneindig veel combinaties van kruiden, andere groenten, fruit of specerijen bedenken om ze toe te voegen. Zo smaakt je couscous telkens totaal anders. Pas je variaties aan, aan de sfeer die je wil meegeven: Provencaalse ingrediënten, Midden-Oosterse ingrediënten, … noem maar op.
Deze variant doet het bijzonder goed op zichzelf, om mee te nemen in de lunchbox bijvoorbeeld. Doordat er kikkererwten zijn aan toegevoegd is het meteen ook een volledige maaltijd. De kikkererwten zorgen immers voor wat eiwitten en tegelijk wat koolhydraten. Eet je volgens het combinatiedieet? Dan is dit geen probleem, aangezien je alleen maar plantaardige eiwitten eet.
Je kan deze couscous zowel warm als koud eten. Bovendien bewaart hij ongeveer 3 dagen in de koelkast. Als je wil kan je eender welk vlees/vis of gevogelte of eventueel wat feta kaas toevoegen.
Bloemkoolcouscous met gedroogd fruit en geroosterde noten
Ingrediënten
de bloemkoolcouscous
- 1 bloemkool
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 gr gekookte kikkererwten
- 2 eetlepels kurkuma
- 2 eetlepels gemalen komijn
- 2 eetlepels komijnzaadjes
- 2 eetlepels gemalen koriander
- 1/2 koffielepel gemalen kaneel
- 1/2 koffielepel gemalen chili
- 1 koffielepel paprikapoeder
- zwarte peper en zout
Voor erbij
- 75 gr rozijnen
- 200 gr gedroogde abrikozen in reepjes gesneden
- 4 lenteuitjes wit + groen - fijngesneden
- 30 gr verse munt fijngesneden
- 30 gr platte peterselie fijngesneden
- 30 gr koriander fijngesneden
dressing
- 2 eetlepels tahin = sesampasta
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 limoen sap
- 1/2 sinaasappel sap
serveren
- 100 gr geroosterde hazelnoten
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 koffielepel ras-el-hanout
Instructies
- Verwarm de oven op 180°C - hetelucht
- Doe de bloemkool in roosjes in een blender en hak fijn tot couscous. Verdeel ze over een ovenplaat en roer er de kikkererwten onder.
- Doe de olijfolie in een pan en verwarm (op middelhoog) hierin alle kruiden en specerijen, tot ze lekker beginnen te ruiken. Meng ze onder de bloemkool.
- Zet de bloemkool ongeveer 15 minuten in de oven en roer ze tussentijds eens om.
- Snij ondertussen de kruiden, de abrikozen en de lente ui fijn. Doe in een grote mengkom.
- Maak de dressing door alle ingrediënten in een hoge beker te doen en dit kort te mixen met de staafmixer.
- Meng de geroosterde bloemkool onder de kruidenmengeling. Sprenkel er wat van de dressing over en strooi er de geroosterde hazelnoten over. Serveer met Griekse yoghurt waar je wat ras-el-hanout overstrooit.
Geef een reactie