Af en toe heb ik nood aan fast food. Gezonde fast food kan echter ook en dat wil ik bewijzen met de BLT burgers.

BLT = bacon, lettuce en tomato. Spek, sla en tomaten dus.

Hoe maak ik hier nu een gezonde versie van. Eerst en vooral vervang ik het broodje door een gezonde portobello. De burger? Die maak ik zelf van puur rundvlees. Dat is helemaal niet moeilijk, het komt er alleen op aan het vlees goed te kruiden. Ik doe dit sinds ik weet dat de meest hamburgers ook gluten bevatten.

Burgers? Daar horen natuurlijk frietjes bij. Die hier vervangen werden door zoete aardappel, die zijn gezonder dan gewone aardappelen. De enige zonde in dit recept is dat de frietjes in de frituurpot gegaan zijn. Wil je dit helemaal gezond houden. Maak dan ovenfrietjes van deze zoete aardappelen.

Ik heb dit gerechtje gemaakt op een avond dat ik wat meer tijd had, en dus kon ik mijn uitjes lekker lang op een zacht vuurtje laten garen en daarna karameliseren. Dat is superlekker, maar dat hoeft niet, dus je kan ook je uitjes zachtjes bakken en wanneer ze zacht worden de burgers er bij bakken.

Tips: Koop puur rundsvlees en verwerk het dezelfde dag nog.

Gezond want: De ongezonde burgerbroodjes zijn vervangen door een gezonde portobello

blt-portobellos

portobello-burgers

blt-burgers

BLT burgers met portobello

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 4 portobello
  • 800 gr rundsgehakt pure filet americain
  • 4 sneetjes ontbijtspek
  • 4 rode uien in ringetjes
  • 4 handvol sla naar keuze
  • 2 tomaten coeur de beuf
  • 8 zoete aardappelen
  • 50 gr parmezaanse kaas in schilfers
  • 1 ei
  • peper
  • zout
  • kokosolie
  • rode wijnazijn
  • 2 el ras-el-hanout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de steeltjes van de portobello's, leg ze met de bolle kant naar beneden in een ovenschotel en giet er een beetje olijfolie over. Kruid ze met peper en zout.
  • Zet de champignons gedurende 25 min in de oven. Leg het ontbijtspek erbij en laat het heel krokant worden. Hou de oven wat in de gaten, zodat je spullen niet verbranden, soms zijn ze sneller klaar.
  • Zet een pan op met kokosolie en bak hierin de in ringetjes gesneden rode uien. Laat ze op zacht vuur helemaal gaar worden. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer regelmatig en kruid met peper en zout. Wanneer ze zacht zijn, blus je de pan met rode wijn azijn en laat die helemaal verdampen.
  • Ondertussen kan je de zoete aardappelen in frietjes snijden. Bak ze een eerste keer op 140°C in je frituur. Laat ze wat afkoelen en bak ze net voor het opdienen een tweede keer op 160°. Strooi er zeezout over.
  • Meng je gehakt met de ras el hanout, het eitje en peper en zout. Bak net voor het opdienen en volgens de bakwijze die je liefst hebt: saignant, doorbakken, ...
  • Leg op elke portobello een burger. Strooi er wat parmezaanse kaas over, wat gebakken uitjes en een krokant spekreepje. Serveer met sla en tomaten en met een lepeltje zelfgemaakt mayonaise en de frietjes. Healthy Fast food. Smakelijk
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!