Een recept van chef Heremans uit de cursus Vegucation. Ik neem het op in het weekmenu omdat dit voor mij echt comfort food is. Comfort food heeft immers een nostalgische bijklank, het doet je denken aan vroeger. Wel, dit recept det mij helemaal denken aan mijn kindertijd. Meerbepaald mijn kindertijd rond Kerstmis.

Mijn opa maakte dan altijd 2 grote schalen opgevulde pannenkoekjes klaar als voorgerecht voor het Kerstmenu. Nadat het er de eerste keer opkwam, had ik op mijn eentje wel 6 van die pannenkoeken opgegeten en dat was voor hem reden genoeg om het vanaf dan, elk jaar opnieuw op het menu te zetten. Je hoorde mij niet klagen!

Dit is een aangepaste variant, ik denk niet dat mijn grootouders ooit boekweitmeel, laat staan quorn gebruikt hebben, maar toe dit op mijn bord lag, kon ik niet anders dan terugdenken aan die zalige kerstdagen bij mijn grootouders. Dat gevoel van geborgenheid en gezelligheid, wil ik ook aan mijn kinderen meegeven, zodat ze later met evenveel plezier terugdenken aan de keuken thuis.

Je kan de vulling vooraf klaarmaken en ook de pannenkoeken kan je vooraf bakken. Warm de vulling dan de dag zelf goed op en vul er de pannenkoeken mee. Leg in een ovenschaal en laat onder alufolie ongeveer 10 tot 15 minuten opwarmen.

Zelf ben ik helemaal geen fan van vegetarische alternatieven. Worsten, burgers en charcuterie die er uitziet als vlees, maar dan toch plantaardig is? Het enige voordeel dat ik er in zie, is dat het meer mensen over de streep kan trekken om af en toe vegetarisch te eten. Het nadeel is, volgens mij, dat er zoveel bewerkte producten tussen zitten, dat deze dingen nog weinig met gezond en plantaardig te maken hebben.

Quorn is een product dat al langer door vegetariërs wordt gebruikt. Het is gemaakt uit de schimmel van paddenstoelen en het doet niet echt een poging om er uit te zien als vlees (behalve quorn gehakt). Het bestaat voornamelijk uit eiwitten (45%) en vetten (13%) en verder worden er vitamines en mineralen aan toegevoegd. Het heeft niet echt veel smaak, dus is het belangrijk om je Quern zeer goed te kruiden.

Boekweit is een glutenvrij graan met een nootachtige smaak. Je kan het jammer genoeg moeilijk op zichzelf gebruiken, want dan krijg je geen luchtige baksels. Als je geen glutenallergie hebt, of je geen zorgen maakt over gluten, kan je best tarwebloem toevoegen aan je deeg. Ikzelf gebruik hier rijstmeel (te verkrijgen in de biowinkel)

Tips: Boekweitmeel is vergelijkbaar met volkoren tarwe meel, maar het is glutenvrij. Het is echter nogal korrelig, meng het dus met rijstmeel, dan wordt je gebak luchtiger

Gezond want: Boekweit is niet alleen glutenvrij, maar ook rijk aan fosfor, magnesium, kalium, calcium en verschillende vitamines en aminozuren.

 

boekweitpannenkoekjes-met-quorn

Bron recept: Chef Heremans, Spermalie – Végucation

Boekweitpannenkoeken met Quorn

Boekweitpannenkoeken met Quorn

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Vegetarisch
Keuken Universeel
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 100 gr boekweitmeel Biowinkel
  • 100 gr rijstmeel Biowinkel
  • 2 ei
  • 30 gr boter gesmolten
  • 6 gr gist gedroogde
  • 5 cl water
  • 45 cl sojamelk ongezoet
  • 10 cl olijfolie
  • zout

Voor de vulling

  • 5 cl olijfolie
  • 800 gr gepelde tomaten
  • 600 gr quorn blokjes
  • 1 ui
  • 1 tl gerookt paprikapoeder Delhaize, Dille & Camille of gewoon paprikapoeder
  • 1/2 bot lente ui
  • 250 gr oesterzwammen
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes look
  • 1 bakje raketsla

Instructies
 

de pannenkoeken

  • Los de gist op in het lauwe water.
  • Zeef het rijst en boekweitmeel en doe in een mengkom, maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout op de buitenste rand en breek de eieren in het kuiltje
  • Meng geleidelijk met een garde de bloem en de eieren, voeg af en toe een scheutje water toe.
  • Voeg dan geleidelijk de melk toe, tot je een mooi glad deeg krijgt.
  • Voeg de gesmolten boter toe en meng alles goed. Doe je deeg door een zeef. En laat het een halfuurtje rijzen onder een handdoek.
  • Roer het deeg goed op en bak er ronde pannenkoekjes van. Doe telkens een scheutje olie in een anti-aanbakpan en hou de pannenkoekjes warm.

de vulling

  • Pel en snipper de ui en de look fijn. Stoof aan in een beetje olie, laat niet bruin worden.
  • Voeg de stukjes quorn en de tomatenblokjes toe. Kruis met zout en peper en met het gerookte paprikapoeder.
  • Laat zachtjes verder stoven tot de tomaten wat ingedikt zijn. Kruid verder af.
  • Pel de rode ui en snij in halve ringetjes. Bak ze kort voor het serveren even aan in wat olie en kruid met peper en zout.
  • Kuis de oesterzwammen (snij het onderste deel van het steeltje weg en trek de paddenstoelen in reepjes). Was ze niet met water of ze worden heel taai. Verwijder eventueel vuil met een vochtig keukenpapiertje.
  • Bak de oesterzwammen, met de fijngesneden lente ui in boter en kruid met peper en zout.

Serveren

  • Warm de pannenkoekjes kort op. Leg ze open op een bord of serveerschaal en schep er een lepel quornsaus op. Strooi er de rode ui, de paddenstoelen en de rucola over en plooi de pannenkoek dicht. Smakelijk