Voor wie graag de gezonde toer op gaat is broccoli een wondermiddel. Door stess, giftige stoffen, verkeerde voeding, … hebben we regelmatig ontstekingen in ons lichaam. Op zich is dat geen drama, want een ontsteking is een reactie van je lichaam op iets wat fout gaat. Het wordt een probleem wanneer je chronisch ontstoken raakt. Je voelt je dan moe, futloos en slechtgehumeurd.

Broccoli is een prima ontstekingsremmer, net als geelwortel of kurkuma. Een paar keer per week deze producten in je menu verwerken is dus een goed idee. Kurkuma kan je makkelijk in een soep verwerken, doe er een theelepel in en roer goed, klaar!

Wat de broccoli betreft ga eens voor dit slaatje, het is verrassend lekker. Deze salade bevat verschillende superfoods: planten en vruchten die een uitzonderlijke dosis vitamines, proteïnen, mineralen, enzymen, anti-oxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren bevatten. Bovendien zijn ze volledig vrij van pesticiden, chemicaliën en (groei)hormonen.

Je vindt ze vaak in Biowinkels en nu ook meer en meer in supermarkten in mooie, maar vaak dure pakjes. Hoera dus voor de broccoli, want die is zeer betaalbaar en zeer gezond en dus ook nog een superfood. We vullen deze salade aan met gojibessen (één van die superfoods), appelazijn, maanzaad en gember.

Je kan dit slaatje zo eten of aanvullen met een lekker stukje gestoomde vis.

Tips: Heb je geen gojibessen, dit is ook lekker met gele rozijntjes.

Gezond want: Broccoli is één van de meest gezonde groenten, probeer ze zo vaak als mogelijk te verwerken in je maaltijden.

maanzaadmayonaise

broccolisalade

Broccoli salade met gember-maanzaad mayonaise

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Totale tijd 20 min
Gang On the road, Salade, Vegetarisch
Keuken Universeel
Porties 2 personen
Ingrediënten
  
  • 1 stronk broccoli
  • 1/2 rode ui in ringetjes gesneden
  • 1 el appelazijn
  • 2 el gojibessen
  • 2 el amandelen grofgehakt
  • 1 ei dooier
  • 2 dl sesamolie
  • 1/2 el appelazijn
  • 1 tl honing
  • 1 stuk gember ongeveer 1 duim groot
  • 1 el maanzaad
  • zeezout

Instructies
 

  • Schaaf de broccoli met een rasp of in de blender. Tot je een fijne mengeling overhoudt. Als je hem in de blender gooit begin dan met de steel. Schil hem, snij hem in stukjes en laat die eerst een paar seconden draaien. Voeg dan de roosjes toe. Gebruik de pulseknop en voeg niet teveel in 1 keer toe in je blender
  • Snij de ui in ringen en week ze gedurende 15 min in de appelazijn. Zo worden ze lekker zacht. Bewaar de azijn daarna voor de mayonaise of om over de salade te gieten
  • Week de gojibessen een 5-tal minuten in warm water, zo worden ze ook iets zachter
  • Vermeng in een grote kom de broccoli, de bessen en de uiringen + de gehakte amandelen.

Voor de mayonaise

  • Klop de eidooier goed los en voeg dan druppel per druppel de sesamolie toe tot je een dikke dressing krijgt. Roer er dan de appelazijn door.
  • Schil de gember en rasp hem fijn in de dressing. Voeg de honing, en het maanzaad toe. Kruid met zeezout
Trefwoord gezonde gerechten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!