Elke dag rijdt het ijswagentje voorbij in de zomer. Dat is best lastig want je kan het (enigszins irriterende) muziekje meer dan een half uur horen. Het is soms echt op de tanden bijten om niet toe toe te geven aan de plots opstekende zin in ijs. Ik vraag mij af of die muziekjes er speciaal op gekozen worden. Ik voel mij telkens net 1 van Pavlov’s honden. Dus heb ik dit bulletproof ijs gemaakt.

Wie al langer de website volgt en ingeschreven is op de nieuwsbrief weet ondertussen wel dat Johan en ikzelf een training volgen tot Bulletproof coach. Bulletproof is een concept van Dave Asprey één van de meest bekende biohackers ter wereld. Bio wadde? Biohacking is – kort uitgelegd – zoveel mogelijk resultaat halen met de minst mogelijke inspanning. Voeding speelt een belangrijke rol als je je lichaam optimaal wil benutten (veel belangrijker dan sporten en dat is goed nieuws voor degenen die een broertje dood hebben aan sport). Over de details van het dieet komt er zeker een aparte blogpost, maar voor nu is het voldoende te weten, dat het een ketose dieet is. Dat wil zeggen dat je je lichaam leert, vetten te gebruiken als brandstof in plaats van suikers.

Wanneer je veel suikers eet, dan gebruikt je lichaam een deel van deze suikers als snelle brandstof voor energie. Dat kan handig zijn bij stress situatie en in die gevallen waar je aangevallen wordt door bijvoorbeeld een leeuw en je snel uit de voeten moet maken. De meesten onder ons komen zelden in die situatie terecht en het teveel aan al die snelle suikers wordt opgeslagen als vet. De doelstelling is dus je suiker inname sterk te beperken tot slechts een paar gram per dag en je energie te halen uit vetten. Goeie vetten en niet eender welk vet. Sterk geraffineerde vetten zijn uit de boze, maar boter, olijfolie en kokosolie zijn ok.

Terug naar ons ijs. ‘Normaal’ ijs wordt gemaakt met suiker en eieren en met room/melk en vanille of een andere smaak. In de hotelschool hebben we massa’s ijs gemaakt, en ik moet zeggen, ik vind er niets meer aan. In die zin natuurlijk dat het makkelijk te maken is eenmaal je weet hoe het moet. Niet om te ‘stoefen’ of zo, maar mijn huisbereid ijs, is van het lekkerste dat je kan vinden. (Samen met alle ander huisbereid ijs natuurlijk) Ik bedoel maar dat het vele keren beter is dan welk ijs je maar kan kopen ook.

Als je ziet wat er in dit bulletproof ijs zit, dan zal je zeker begrijpen dat ik uitermate sceptisch was en alvast niet echt stond te springen om dit recept te proberen. Misschien vind je het moeilijk met al die rare ingrediënten, maar de meeste kan je makkelijk online bestellen. De suiker die hierin gebruikt wordt is xylitol of erythritol. Dit zijn suikers, die geen negatieve impact hebben op je bloedsuikerpeil, maar ook daarover later meer. Je kan ze bestellen bij pit&pit, een online winkel, waar je ook vele lekkere kruiden kan bestellen. De afhandeling verloopt steeds correct. De Xct olie bestel je bij Bulletproof zelf of je verhoogt je kokosolie.

Ik zou dit recept niet delen als ik niet overtuigd was dat het lekker en gezond ijs is. Wie had dat durven dromen? Gezond ijs? Je kan er gerust 3 bolletjes van eten, zonder je schuldig te voelen. Je hebt bij voorkeur wel een ijsmachine nodig, maar dat hoeft geen zelfkoelende te zijn. Ik heb zelf jaren ijs gemaakt met een klein ijsmakertje van 30 euro.  

Tips:

Bestel de speciale producten gewoon online.

Gezond want:

Dit ijs bevat geen lactose en de gekozen suiker zorgt niet voor pieken in je bloedsuiker

bulletproog-ice

Bulletproof ijs

Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 17 minuten
Gang Snacks
Keuken Universeel
Porties 1 doos
Ingrediënten
  
 • 4 ei bio
 • 4 eigelen bio
 • 1 vanillepeul
 • 1 citroen enkele druppels sap
 • 100 gr grasboter bij bioplanet
 • 100 gr kokosolie
 • 50 xct olie
 • 80 xylitol
 • 100 gr water

Instructies
 

 • Snij de vanillepeul over de lengte open en haal de zaadjes er uit.
 • Mix dan alle ingrediënten - zorg er voor dat ze allemaal op kamertemperatuur zijn - zorgvuldig. Dit kan even duren alvorens de boter mooi is opgenomen.
 • Voeg water toe tot je een dikke yoghurt achtige substantie krijgt. Mix opnieuw goed
 • Doe alles in een ijsmachine en laat draaien. Laat nog ongeveer 2 uur opstijven in de diepvries en klaar is je gezonde ijs.
 • Heb je geen ijsmachine? Zet dan een kom vooraf in de diepvriezer, zodat ze heel erg koud is. Giet hier je mengsel in en laat opstijven. Roer om de 30 minuten alles door elkaar om zoveel mogelijk ijskristallen te voorkomen.
Trefwoord gezonde gerechten