Dit is een perfect doordeweeks gerecht. Het is makkelijk: je neemt een pot en voegt een boel ingrediënten toe en na een tijd krijg je vanzelf iets lekkers. Het is lekker: iedereen is er dol op. Het is gezond: want zowel de bonen als de avocado zitten boordevol vitamines. Het kan volledig vooraf klaargemaakt worden en het wordt er alleen maar beter op.

Wat de bonen betreft kan je bonen uit blik gebruiken en die goed spoelen voor gebruik. Het is echter gezonder om te vertrekken van gedroogde bonen en deze zelf de weken en te koken. Bonen uit blik zijn niet geweekt, maar door het weken komen er ongewenste stoffen vrij. Heel wat groenten, bonen, kruiden,… hebben stoffen om zichzelf te beschermen. Wanneer wij ze dan eten, hebben ze een minder gunstig effect op onze spijsvertering. Gevolgen zijn winderigheid, opgeblazen gevoel, … herkenbaar?

Als jij dus last hebt van een opgeblazen gevoel na het eten van bonen, probeer dan zeker eens gedroogde bonen, die je 24 uur laat weken alvorens ze klaar te maken. Het nadeel? Je moet dit gerecht dan wel ruimschoots op voorhand plannen, zodat je bonen geweekt raken en ook nog voldoende tijd (lees: 2 uur) hebben om te koken. Zet op zaterdagochtend dus je boontjes maar te week en dan kan je de chili op zondag maken. Maandagavond zal je blij zijn met je weekendvlijt!

Tips: Kies voor verschillende bonen, dat maakt dit gerecht ‘spannender’, als dat al nodig is met een chili

Gezond want: Zelf geweekte en gekookte bonen bevatten niet langer de stoffen die zorgen voor winderigheid of een opgeblazen gevoel

chili-con-carne

Chili met avocado

0 van 0 stemmen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Chili met avocado

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 2 min
Totale tijd 46 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Zuid-Amerikaans
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 200 gr gedroogde witte bonen
  • 200 gr gedroogde zwarte bonen
  • 200 gr rode kidney bonen
  • 1 ui grote, gesnipperd
  • 2 wortels in stukjes
  • 2 stengels bleekselder in stukjes
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 1 el gember geraspt
  • 1/2 rode chilipeper zonder zaadjes, gesnipperd
  • 400 gr tomaten uit blik, bio
  • 600 gr zuiver rundsvlees of gehakt
  • 1 el chilipoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 avocado's rijpe!
  • 250 gr rijst
  • 1 limoen naar smaak, voor erbij
  • kokosolie
  • 1 handvol koriander verse, naar smaak voor erbij

Instructies
 

  • Doe alle bonen in een grote mengkom en overgiet ze met water. Laat ze minstens 1 nacht en bij voorkeur 24 uur weken. Giet daarna de bonen af in een vergiet en spoel ze goed
  • Doe de bonen in een kookpot en zet ze onder water. Voeg zout toe. Breng de bonen aan de kook en laat ze 15 min. koken. Giet ze opnieuw af.
  • Doe kokosolie in een pan en verwarm op matig vuur. Bak de fijngesnipperde ui hierin 10 minuutjes tot hij begint te bruinen. Voeg dan de wortel, de paprika en de selder toe en laat 5 minuutjes mee stoven.
  • Roer knoflook, chilipeper en paprika erdoor en laat nog 5 min stoven.
  • Voeg dan de bonen, de tomaten, chilipoeder en wat water of fond toe. Laat ongeveer 2 uur heel zachtjes koken, tot je bonen gaar zijn. Het enige wat je moet doen is controleren dat je gerecht nog voldoende vocht heeft. Voeg eventueel wat water of extra fond toe.
  • Wanneer je bonen zo goed als klaar zijn, voeg dan je vlees toe. Wanneer je gehakt gebruikt, mag dit zeker een 30 minuten meekoken. Voor puur rundvlees kan je 15 minuten rekenen want anders wordt het droog.
  • Je kan de schotel nu tot 2 dagen in de koelkast bewaren en dan heb je zeer snel eten. Ook diepvriezen kan perfect, maak dus een extra grote pan.
  • Kook de rijst voor erbij en snij de avocado last minute in plakjes. Indien je wil kan je wat limoensap over de chili knijpen en wat koriander over de chili strooien. Smakelijk!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!