Lentekriebels? Paasvakantie? Lente temperaturen? Wat dacht je van een vroege BBQ? Gaar je vlees voor in de oven, zo krijg je binnenin een lekker warme steak en kan je hem op de BBQ of in de pan verder garen naar eigen smaak. Check: “Zo maak je de perfecte steak“.

Dit is evengoed een geschikt recept voor een overvolle weekdag. Maak de ratatouille dan vooraf klaar. Hiervoor kan je een grote pot tomatensaus maken in het weekend en eventueel invriezen of een 3-tal dagen in de koelkast bewaren.

Gedurende de week is het wel lastig om je steak een uur in de oven te zetten. Je kan dan de oven eventueel wat hoger zetten (100°) zo gaat het sneller. Of kies dan eventueel gewone steaks, die minder dik en dus sneller gaar zijn. Die kunnen rechtstreeks op de BBQ of de pan.  Maak je dit klaar in het weekend? Ga dan zeker eens voor een lekker dikke cote a l’os.

Geniet er van!

zoete-aardappel  cote-a-los  cote-los-met-zoete-aardappel

Cote a l'os met ratatouille en zoete aardappelblokjes

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 min
Totale tijd 21 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 1 kg cote a l'os
  • 4 zoete aardappelen geschild en in blokjes gesneden
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 rode paprika in stukjes gesneden
  • 1 groene paprika in stukjes gesneden
  • 1 gele paprika in stukjes gesneden
  • 2 teentjes look fijngesneden
  • 2 uien in stukken gesneden
  • 450 ml gepelde tomaten in blik
  • provencaalse kruiden
  • peper
  • zout
  • 1 laurierblaadje
  • 1 handvol basilicum
  • 2 wortelen

Instructies
 

Het vlees

  • Zet de steak in de oven op 50°C. Naargelang de dikte van de steak kan dit 1 uur duren. Je steak zal echter nooit warmer worden dan 50°C, dat is warm binnenin, maar echt nog wel bleu.
  • Wanneer de steak ongeveer 1 uur heeft ingezeten (gebruik eventueel een kernthermometer) en 50° is, kan je hem op de pan of de grill of eventueel een vroege BBQ verder afwerken. Grill hem kort om hem nog een aantal graden te laten stijgen en ook om een mooie korst te vormen.
  • Leg hem op een snijplank met alufolie en laat nog even rusten alvorens hem te snijden.

De saus

  • Snij alle groenten in blokjes. Bak eerst de ui in olijfolie aan, laat zachtjes fruiten, niet bruinen. Voeg de wortelen en de look toe. Wacht 3 minuten en voeg dan de paprika's toe. Laat 5 min zachtjes garen.
  • Voeg dan de tomaten toe en het laurierblad en de provencaalse kruiden. Wacht met de basilicum tot helemaal op het einde. Kruid verder af met peper en zout

De zoete aardappelen

  • Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Zet 3 el olijfolie of kokosolie op en voeg de blokjes toe. Laat ze zachtjes stoven tot ze gaar zijn. Dit neemt ongeveer 15 min in beslag.
  • Kruid met paprika en curcuma, peper en zout en doe net voor het opdienen de fijngesneden koriander erbij.
Trefwoord familiegerechten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!