Spaghetti bolognese. De kinderen zijn er dol op en toen we beslisten om gluten te schrappen uit ons dagelijks dieet, vormde pasta dus meteen één van de grootste problemen. We zijn dan overgestapt op glutenvrije pasta en ik moet zeggen dat die best wel meevalt. Deze van Schär bijvoorbeeld zijn bijna overal verkrijgbaar en houden relatief goed hun vorm. Het verschil met ECHTE pasta is relatief klein.

Toegegeven, wanneer je op de verpakkingen van industriële glutenvrije producten kijkt dan kan je je de vraag stellen of deze wel helemaal gezond zijn. Bovendien blijven deze pasta’s natuurlijk voornamelijk uit zetmeel en snelle koolhydraten bestaan en dat willen we vermijden.

Eén van de principes van het combinatiedieet is dat je best geen koolhydraten (zetmeel) kan mengen met eiwitten (vlees). Je kan dus best vlees met groenten combineren of zetmeel (pasta, aardappelen, rijst,…) met groenten eten. In dit recept, van Pascale Naessens wordt de pasta vervangen door courgetteslierten. Nu moet ik zeggen, dat ik dit al verschillende keren was tegengekomen op Paleo websites, maar ik had het nog nooit echt geprobeerd.

Ook deze keer hield ik wat ‘echte glutenvrije’ spaghetti achter de hand. Voor de kinderen, weet je wel 😉 Dat bleek echter niet nodig en iedereen vond dit echt lekker. Alweer een probleem opgelost.

Het recept vind je ook in Puur eten dat je gelukkig maakt van Pascale Naessens.

Je hebt een dunschiller met tandjes nodig, een Gefu scherper of een echte spiralizer om groenten in slierten te snijden.

Tips: Kies voor kleine stevige courgettes

Gezond want: Je vervangt je spaghetti (snelle koolhydraten) door courgette, dat scheelt!

 

courgette-spirelli-met-ragu

Courgette spaghetti met tomatensaus

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 7 courgettes
  • 500 gr gehakt
  • 2 wortelen fijngesneden
  • 2 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 400 gr gepelde tomaten in blik
  • 2 el provencaalse kruiden
  • 2 el basilicum gedroogd

Instructies
 

  • Schil of scherp de courgettes met de dunschiller. Stop met schillen zodra je op de zaadlijsten komt. Het is daarom beter om niet te grote courgettes te nemen, dan heb je minder zaadlijst. Gebruik deze zaadlijsten eventueel voor de soep of hak ze fijn en doe ze straks bij de saus.
  • Doe de slierten in een ovenvast kom. Overgiet ze royaal met olijfolie, kruid met peper en zout en dek af met folie. Zet ze 15 minuten in een oven van 180°C.

voor de saus

  • doe olijfolie in een kom en stoof de uit lichtjes tot hij zacht wordt. Voeg de look, de wortel en eventueel de zaadlijsten toe. Laat een 5 minuten zachtjes stoven. Voeg dan de tomaten en de gedroogde kruiden toe en laat het geheel ongeveer 20 min pruttelen op matig vuur.
  • Wanneer de groenten zacht zijn, kan je de saus eventueel mixen of de stukje geheel laten, naar eigen smaak. Ikzelf mix de saus ongeveer 3/4 zou krijg ik een mooie dikke groentensaus.
  • Bak het gehakt in een pan en voeg toe aan de suas. Laat nog 5 min pruttelen en kruid de saus af met de kruiden die je zelf lekker vind.
Trefwoord gezonde gerechten