Belgisch

/Belgisch

Rundsstoofvlees met granaatappel en pastinaak

By | januari 17th, 2017|01/2017 week 3, Easy weekday dinner, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Winter, Zondagse kost|

Een lekkere afwisseling op traditioneel Belgisch stoofvlees met bier en mosterd. De zurige granaatappel met zoetige port zorgt voor een interessante smaak in de mond. Bovendien is het beregoed momenteel buiten en dan smaakt een lekker stevige stoofpot het best van al! Zoals met alle stoofpotten, wordt ook dit rundsstoofvlees alleen maar beter, wanneer het een nachtje kan rusten op een koude plek. Heb je hier allemaal geen tijd voor, maar wil je toch wel eens proeven? Laat je dan vooral niet tegenhouden: in een snelkookpan is je stoverij [...]

Sint Jakobsvruchten met bloemkool

By | december 14th, 2016|12/2016, Feestelijk, Herfst, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Winter, Zondagse kost|

De Sint-Jakobsschelp is een typisch feestdier. Voor de dagdagelijkse keuken is het vaak te duur of niet bekend genoeg. Eindejaar is een prima moment om deze delicatesse te eten. Ze is best makkelijk klaar te maken, maar in deze eenvoud schuilt meteen ook wel een gevaar, want verkeer klaargemaakt wordt ze taai en zeer onsmakelijk. Belangrijk is om mooie verse exemplaren te kopen (reserveer ze vooraf vers bij de visboer) - koop ze bij voorkeur vers in de schelp, want dikwijls krijg je anders exemplaren die uit 'een [...]

Hertenbiefstukjes met dadel-labneh, bramen en pindacrumble

By | december 14th, 2016|12/2016, Feestelijk, Herfst, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Winter, Zondagse kost|

Een recept van Yotam Ottolenghi, uit zijn boek NOPI. Dit recept wou ik al zo lang eens klaarmaken, maar om de ene of andere reden kwam het er maar niet van. Geen betere gelegenheid dan de eindejaarsfeesten om dit eenvoudige, maar echt verschrikkelijk lekker recept te maken. Koop hert, ree of hinde of eventueel hertenkalf - hoewel dat veel duurder is. Maak alle onderdelen van dit recept de dag voordien klaar, op die manier hoef je alleen je biefstukjes nog te bakken en alles samen te stellen. Best [...]

Kalfsvlees met aardpeer en kardemom puree

By | december 14th, 2016|12/2016, Feestelijk, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Winter, Zondagse kost|

Een heerlijk recept, dat je grotendeels vooraf kan klaarmaken. Ideaal, zo hoef je de dag van je kerst- of nieuwjaarsfeest niet meer te stressen. Dit recept volgt de principes van Pascale Naessens. Vlees en groentjes gecombineerd. We gebruiken zeer weinig koolhydraten. Ook Paleo is dit gerecht geschikt. Stel dat je eters hebt, die niet fan zijn van deze manier van eten, dan kan je wel nog kroketjes bijgeven, maar dit is een gerecht dat volledig op zich, alles heeft wat nodig is. Koop een mooi stuk kalfsgebraad en [...]

Rund stoofvlees met rode wijn

By | november 25th, 2016|11/2016 week 1, Easy weekday dinner, Herfst, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Winter, Zondagse kost|

Stoofvlees is een traditionele favoriet in veel gezinnen. Mijn mama maakt heerlijk stoofvlees en ik heb altijd haar recept gevolgd. Haar geheim? Geuze en peperkoek met mosterd. Ons probleem? Zowel het bier als de peperkoek bevat gluten en dat valt niet mee voor Johan. In een boek van Jamie Oliver vond ik een paar jaar terug een recept met rode wijn en zo kon het experimenteren beginnen. Ondertussen is er evenwel glutenvrij bier dus dat probeer ik binnenkort nog eens, want hoewel dit recept heel erg lekker is, [...]

Rode Biet en chocoladetaart

By | oktober 15th, 2016|10/2016 week 4, Brood & Gebak, Dessert, Herfst, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Winter|

Nog een heerlijke taart, heel makkelijk te maken en voor degenen die geen rode biet lusten... geen zorgen, je smaakt de biet amper! Ik gebruik het recept van deze taart in de workshop Meer groenten op je bord, bij de Colruyt Group academy en iedereen is er weg van. Mijn graadmeter is echter... mijn kinderen. In dit geval was het de vraag of ik ze kon beetnemen. Ik had Fien verteld dat ik een taart met bieten maakte en haar gezicht sprak boekdelen. "Das tof, maar ik moet [...]

Chocoladetaart

By | oktober 4th, 2016|10/2016 week 4, Brood & Gebak, Dessert, Herfst, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Winter|

Ik bak slechts heel zelden, ik hou niet zo van het precies afwegen van alle ingrediënten en ook het feit dat je weinig controle hebt over het resultaat, zint mij niet zo. Maar de kinderen verjaren beiden deze periode van het jaar en daar hoort natuurlijk taart bij. Glutenvrije taart meer bepaald. Ook dat is een uitdaging op zich! Gewone appelcake en simpele taarten, dat lukt me wel, maar glutenvrij bakken is dan weer iets helemaal anders en tot nu toe heb ik mij er niet echt in [...]

Kip sla met gegrilde perziken

By | augustus 20th, 2016|7/2016 week 3, Easy weekday dinner, Late zomer, Lunch à GoGo, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen|

Perziken en nectarines zijn nu op hun best! Dit is dus het uitgelezen moment om ze te eten. Misschien heb je nog een BBQ gepland, leg dan eens halve nectarines als dessert op het nog warme vuur (eventueel met een bolletje ijs). Hier gaan ze gegrild in een kip slaatje, perfect voor een zomerse avond of om mee te nemen in de lunchbox. Maak dus eventueel een dubbele portie de avond voordien en bewaar tot 2 dagen in de koelkast voor je lunchbox. Dit slaatje is zo eenvoudig [...]

Tonijnsalade met nectarines

By | augustus 18th, 2016|7/2016 week 3, Late zomer, Lunch à GoGo, Recepten, Salades, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen|

Een makkelijke lunchbox nodig? Neem deze salade met perzik en tonijnsalade mee. Het is een echte klassieker. Tenminste, ik herinner mij dat ik als kind met mijn ouders mee mocht naar één of ander eetfestijn, waar tonijn met perzik op het menu stond. Ik weet nog dat mijn ouders er niet helemaal gerust in waren. Tonijn met perziken? Daarna stond het thuis regelmatig op het menu, want we hadden het allemaal best wel lekker gevonden en mijn moeder was blij met het klein beetje werk dat er [...]

Gestoofde varkenswangetjes met venkel

By | juni 5th, 2016|6/2016 week 3, Easy weekday dinner, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Zomer, Zondagse kost|

Gestoofde varkenswangetjes in de zomer? Waarom niet? Vanaf de maand juni is venkel terug in zijn seizoen. Het is een groente die ikzelf lang niet graag luste, maar nu ben ik daar helemaal over. Niet dat het wekelijks om het menu staat (zoals asperges als ze er zijn), maar toch, af en toe kan ik er echt van genieten. Zoals in deze stoofschotel. Gezien het niet echt fantastische weer, kan het deugd doen om 's avonds een lekkere comfort stoofschotel op tafel te zetten, met de lichte frisheid [...]

Karnemelkpuree met asperges

By | mei 18th, 2016|5/2016 week 4, Easy weekday dinner, Healthiness project, Leer koken in 30 dagen, Lente, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen|

Karnemelkpuree, karnemelkstampers of totjespap, vele namen voor hetzelfde kind. Het is een echte klassieker uit de Vlaamse keuken en stond vroeger, vaker dan nu, op het menu. Bij mijn oma stond het regelmatig op woensdagmiddag op het menu. Totjespap met licht gekookte eitjes, dat was het. En lekker! Ik heb de puree hier gemaakt met bloemkool ipv aardappelen, maar je kan dus gerust aardappelen gebruiken. Asperges, daar moeten we nu zo veel mogelijk van profiteren, want het seizoen is toch al zo snel voorbij. Ze passen er prima [...]

Gehaktbrood met tomatenglazuur

By | mei 11th, 2016|5/2016 week 3, Easy weekday dinner, Healthiness project, Leer koken in 30 dagen, Weekmenuplannen|

Voor het geval de weermannen gelijk hebben en het volgende week toch gevoelig kouder wordt: een recept dat je zeker zal weten op te warmen. Als kind aten wij regelmatig gehaktbroodje, mijn opa maakte het ook ongelooflijk lekker klaar. Met zorg mengde hij alle ingrediënten en maakte er dan het perfecte gehaktbroodje van. Jammer genoeg mocht ik maar 2 sneetjes, want toen werd het vlees nog afgewogen! Les van vandaag is dus gehakt mengen. Je kan je de vraag stellen waarom je nog gehakt zelf zou mengen. Meestal [...]

Huisgemaakte mayonaise

By | mei 4th, 2016|5/2016 week 2, Recepten, Sausen & Dips, Technieken, Weekmenuplannen|

Iets wat je ABSOLUUT zelf moet leren maken. Veel mensen lijken er een beetje schrik van te hebben, terwijl dit echt zo iets is dat je zelf in 2 minuten kan maken. Waarom zou ik dit zelf doen? vraag je jezelf misschien af. Heb je al eens gekeken op je potje gekochte mayonaise wat er allemaal in zit? Allerlei bewaarmiddelen, vaak ook suiker, slechte over geraffineerde olie, enz.. Als je zelf mayo maakt heb je welgeteld 4 ingrediënten nodig: Eidooiers, mosterd, olie en citroen. That's it. Kies dan meteen [...]

Berloumi met quinoa salade

By | mei 3rd, 2016|5/2016 week 2, Easy weekday dinner, Lente, On the Road, Recepten, Salades, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Zomer|

Een makkelijk slaatje, perfect voor een lente avond. Haloumi is kaas, die je kan grillen of bakken en vormt dus een leuke afwisseling. Hij is relatief zout, let dus wel een beetje op met zout in de rest van je gerecht. Haloumi komt uit Cyprus, maar er is nu ook een Belgische variant uit Berlare: Berloumi. Waarom het ver van huis gaan zoeken? Bij sla hoort vinaigrette. Als je dit nog nooit gemaakt hebt is dit een goed moment. Het is makkelijk en eenmaal je weet hoe het [...]

Worst met paleo bloemkoolpuree

By | april 27th, 2016|5/2016 week 1, Easy weekday dinner, Healthiness project, Leer koken in 30 dagen, Recepten, Weekmenuplannen|

Een echte klassieker en favoriet van vele kinderen: worsten met stoemp. Alleen maken we hier een gezonde variant, zonder dat iemand het zelfs doorheeft. Bij de worsten voorzien we een tomatensaus met veel groenten en de bloemkoolpuree, maken we met alleen maar bloemkool en geen aardappelen. Bloemkolen lenen zich hier perfect voor, het eindresultaat is een mooi puree, waardoor het niet opvalt dat er geen aardappelen aan te pas komen. Enige moeilijkheid in dit recept zijn de worsten. Het is te zeggen: het vinden van goeie worsten. Wanneer [...]

Load More Posts