Eén van de receptjes uit Végucation, de opleiding vegetarisch koken die ik volg op Spermalie. De recepten werden uitgewerkt door EVA en onze chef Heremans, geeft er soms zijn persoonlijke touch aan.

Wie al langer Keukenrebel is, weet ondertussen dat ik dol ben op curry. Vorig weekend gingen we lekker eten bij Yam Thai, het Thaise restaurant van Nathalie Meskens en Jeroen Van Dijck. Uiteraard kozen we voor de curry en het mag gezegd, die was immens lekker. Ik ga dringend op zoek, naar betere opties voor de postjes currypasta die ik nu koop in de supermarkt, die zijn bijlange zo lekker niet.

Deze curry is totaal anders. Hij is gemaakt zonder currypasta, maar smaakt toch voortreffelijk. Bovendien heeft hij als voordeel, op bijvoorbeeld een stoofpot, dat hij veel sneller klaar is. Uiteraard kan je hem volledig vooraf klaarmaken. Zorg er dan voor dat je groentjes nog wat bite hebben en voeg de ananas pas helemaal op het einde toe.

Tips: Puntpaprika verteert makkelijker dan de gewone variant

Gezond want: Boordevol groenten en niets anders!

curry-met-ananas

Curry met kikkererwten en ananas

Gang: Makkelijk doordeweeks, Vegetarisch
Keuken: Aziatisch
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 gr kikkererwten uit blik, of zelf gekookt
  • 8 wortelen
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 40 gr gember geraspt
  • 1 el kurkuma
  • 1 tl gedroogde chili
  • 2 el tomatenpuree
  • 300 ml kokosroom
  • 500 ml groentenbouillon
  • 400 gr gepelde tomaten
  • 3 rode puntpaprika's
  • 2 courgettes
  • 1 kleine pompoen 300 gr
  • 2 el appeldiksap optioneel, biowinkel
  • 1 citroen
  • 1 ananas verse
  • peper
  • zout
  • 1/2 bosje koriander

Instructies

  • Spoel de kikkererwten en laat ze uitlekken.
  • Schil de wortel en de ui en snij in stukken. Bak ze in 2 el kokosolie in een diepe pan of kom.
  • Snij ondertussen de look en voeg toe. Zet het vuur middelhoog.
  • Schil en raps de gember en voeg toe, samen met de kurkuma en de chili vlokken. Laat een paar minuten mee bakken. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
  • Giet de kokosroom en de bouillon in de pan en laat alles 3 minuten goed doorkoken. Zet daarna het vuur terug op middelhoog
  • Schil ondertussen de pompoen en haal de pitten er uit. Snij het vruchtvlees in blokjes en voeg toe aan de curry. Maak ook de paprika schoon, snij in stukjes en voeg toe aan de curry.
  • Was en snij de courgette en voeg toe, samen met de helft van de kikkererwten. Laat alles nog 10 minuten licht koken.
  • De andere helft van de kikkererwten pureer je in je blender en gebruik je om je curry te binden. Voeg de puree beetje bij beetje toe tot je curry mooi dik is.
  • Proef en kruid met peper en zout, het appeldiksap (optioneel) en wat citroensap. Tot en met deze stap kan je indien gewenst vooraf klaarmaken.
  • Snij de ananas in stukken en bak ze kort in een pan in kokosolie. Voeg toe aan de curry. Dien op in een diep bord en versier met verse koriander