Lactosevrij

/Lactosevrij

Rode kool sla met Quinoa en radijsjes

By | 2017-10-23T15:39:45+00:00 oktober 23rd, 2017|10/2016 week 4, Bijgerechten, Easy weekday dinner, Herfst, Recepten, Salades, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen|

Ik hou er wel van om kleurencombinaties te maken met eten. Niet dat ik bepaald veel aanleg heb voor kleur en combinaties, maar wanneer eten er ook mooi uitziet, dan is het al direct zoveel interessanter om op te eten. Ik moet toegeven dat ik een verslaving heb aan Pinterest. Ik probeer er slechts 1 of 2 keer per week tijd voor uit te trekken omdat ik er gerust een paar uur aan kan verliezen. Of Instagram, waar al die chefs van over de hele wereld hun creaties [...]

Gegrilde Haloumi met mangoslaatje en kokos-tahini dressing

By | 2017-08-15T15:14:53+00:00 augustus 15th, 2017|7/2016 week 3, Lunch à GoGo, Recepten, Salades, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Zomer|

Een lekker fris slaatje, dat iedereen zal kunnen bekoren. Probeer zeker eens om een potje tahin te bemachtigen. Het is een pasta van sesamzaadjes - zoals je misschien wel pindakaas, chocopasta of notenboter kent. Met andere woorden sesamzaadjes die in de blender tot sesampasta worden gemixt. Mocht je nergens tahin vinden dan kan je hem zeker ook zelf maken, mits je een blender hebt. Doe 200 gr sesamzaadjes in de blender en voeg een klein scheutje sesamolie (of eventueel een scheutje arachide) toe, laat je blender draaien tot [...]

Bloemkoolcouscous met gedroogd fruit en geroosterde noten

By | 2017-06-23T15:09:44+00:00 juni 23rd, 2017|Bijgerechten, Easy weekday dinner, Lunch à GoGo, Recepten, Salades|

Bloemkool couscous komt bij ons regelmatig op tafel. Dat komt omdat hij in de eerste plaats heel lekker is, maar vooral ook omdat je er eindeloos mee kan variëren. De basis blijft hetzelfde - bloemkool die je in een blender mixt tot couscous of rijst - maar dan kan je oneindig veel combinaties van kruiden, andere groenten, fruit of specerijen bedenken om ze toe te voegen. Zo smaakt je couscous telkens totaal anders. Pas je variaties aan, aan de sfeer die je wil meegeven: Provencaalse ingrediënten, Midden-Oosterse ingrediënten, [...]

MAT CHA-cha

By | 2017-04-21T14:01:02+00:00 april 21st, 2017|4/2106 week 4, Detox, Healthiness project, Recepten, Snacks, Weekmenuplannen|

Wellicht ken je wel een ChaCha? Ziehier de gezonde versie ervan.... inclusief Matcha. Matcha is een variant van groene thee, die op zich al zeer gezond is, maar bij Matcha gaat het nog een stapje hoger. Ooit heb ik geprobeerd om effectief Matcha thee te drinken, maar echt lekker vind ik dat niet. Sindsdien probeer ik het goedje te verwerken in bijvoorbeeld smoothies en bijvoorbeeld in deze energierepen. Omdat voor Matcha het volledige theeblaadje wordt gebruikt en dat wordt gedroogd onder een zeil zou Matcha tot 3 keer [...]

Snelle waterzooi van kippenwit met gestoomde groentjes

By | 2017-04-12T16:46:24+00:00 april 12th, 2017|4/2017 pasen, Feestelijk, Lente, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Zondagse kost|

Voor een rasechte Gentenaar is het misschien wel een beetje heiligschennis om je waterzooi snel te willen klaarmaken. Ik heb daar geen probleem mee, zolang het maar lekker is. We werken dan ook met kipfilet ipv met een volledige kip, dat scheelt al heel wat tijd. Is tijd voor jou geen probleem? Neem dan zeker de volledige kip, want dan sla je 2 vliegen in 1 slag: je kan immers tegelijkertijd kippenbouillon maken met de rest van het kippenkarkas. Eet je niet volgens het combinatie dieet of vind [...]

Tartaar van rode biet en quinoa

By | 2017-04-12T16:18:30+00:00 april 12th, 2017|4/2017 pasen, Feestelijk, Lente, Recepten, Weekmenuplannen, Winter, Zondagse kost|

Voor iedereen die niet van rode biet houdt, is dit een fantastisch recept. Ik durf dat te beweren, want hier thuis zijn er 3 die geen rode biet lusten en die dit echt lekker vonden. Waarom zou je rode biet eten? Het is goed voor je bloed en je spijsvertering. De kleur verraadt bovendien ook al dat er flink wat betacaroteen inzit, wat weer goed is voor oa je ogen. Belangrijk wanneer je quinoa klaarmaakt zijn volgende aspecten: spoel hem zeer grondig in een fijn zeefje voor je [...]

Instant postelein soepje

By | 2017-04-12T15:41:41+00:00 april 12th, 2017|4/2017 pasen, Lente, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Soepen, Weekmenuplannen|

Dit snelle soepje is ideaal om in het voorjaar te maken, wanneer de postelein als één van de eerste en supermakkelijk te kweken groenten zijn kopjes bovensteekt. Wij hadden hem vorig jaar in de tuin gepland en dit jaar stond hij er vanzelf weer. Postelein is bovendien rijk aan antioxidanten en omega 3 vetzuren. Hij is best vergelijkbaar met spinazie of waterkers. Hij hoeft helemaal niet mee te koken in de soep, hij gaat er rauw in zodat alle voedingsstoffen bewaard blijven. Hoe beter je blender - hoe [...]

Just like cheesecake met framboos

By | 2017-04-12T14:31:54+00:00 april 12th, 2017|4/2017 pasen, Brood & Gebak, Dessert, Lente, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Zomer, Zondagse kost|

Een paar jaar terug aten we in Thailand, waar we gedurende 2 weken in een wellnessresort verbleven, een paar keer "Just like cheesecake". Zelf vond ik het niet zo bijzonder lekker (dat vind ik van wel meer Oosterse desserts), maar de kinderen vonden het heel lekker. Thuis is het er nooit meer van gekomen om zelfs maar een recept te zoeken voor "Just like cheesecake". Tot een paar weken terug ik tijdens een kookworkshop deze cake te proeven kreeg. Het gebeurt vaak dat je zelf denkt: "Bah, dat [...]

Notenbrood

By | 2017-04-12T13:48:34+00:00 april 12th, 2017|4/2017 pasen, Brood & Gebak, Ontbijt, Recepten|

Een heerlijk gezond notenbrood. Dit brood bevat voornamelijk noten - logisch misschien voor een notenbrood, maar het is dus geen notenbrood zoals je soms bij de bakker vindt, nl tarwebrood met noten in. Hier overwegend noten en zaden. Een brood laag in koolhydraten dus. De meeste ingrediënten zijn makkelijk te vinden. Het enige waar je misschien naar op zoek moet zijn de psyllium vezels. Deze bevatten zeer veel vezels en worden vaak gebruikt om glutenvrij brood te bakken. Ze bevatten daarnaast nog tal van andere gezondheidsvoordelen en kunnen [...]

Vegan spaghetti carbonara met kokosspek

By | 2017-03-24T16:30:18+00:00 maart 8th, 2017|3/2017 week 2, Easy weekday dinner, Recepten, Weekmenuplannen|

Sinds vorige week volg ik een aantal workshops over energetische voeding. Dat is een onderwerp dat mij al heel lang boeit en ik heb interesse in verschillende inzichten over voeding. Het concept van de energetische voeding sluit wat aan bij de visie van Pascale Naessens, in die zin dat je best geen koolhydraten met eiwitten kan samen eten. Daarnaast is er veel aandacht voor de kookwijze. Ik moet nog even op zoek naar de Nederlandse term, maar in het Frans heet het hypocuisson. Het komt er gewoon op [...]

Gebakken asperges met waterkerssaus en zalm

By | 2017-03-08T15:27:04+00:00 maart 1st, 2017|3/2017 week 2, Easy weekday dinner, Lente, Lunch à GoGo, Recepten, Salades, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen|

Eenmaal maart begint het enorm te jeuken. Die lentekriebel. En wat is het beste signaal dat het bijna zover is? Asperges. Het witte goud! Vorige week had ik het al moeilijk tijdens het boodschappen doen, maar deze week ging het mis - een zwak moment waarschijnlijk, want officieel loopt het aspergeseizoen dit jaar vanaf 11 april tot eind juni. Nog een maandje wachten dus. De asperges die er nu liggen zijn nog heel duur, wel Belgisch, maar nog niet echt top. Na dit zwak moment kan ik nu [...]

Tajine van kalf met pruimen

By | 2017-10-27T12:46:09+00:00 december 1st, 2016|Easy weekday dinner, Herfst, Herfststoofpotjes, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Winter|

Een heerlijk zoete tajine. Dit is iets wat werkelijk iedereen lust en waar iedereen instant goed gezind van wordt! Dat kan handig van pas komen met dit sombere weer. In de Oosterse keuken, heeft men regelmatig de neiging om zoete gerechten te serveren. Vooral de desserts zijn er mierzoet. Hoewel ik zelf wat van de zoete smaken probeer af te reken, is deze tajine echt iets wat ik gewoon regelmatig wil eten. Bovendien is het zeer handig om ze vooraf te maken, zo kan ze ook dienst doen [...]

Gyros van kalkoen met quinoasalade

By | 2016-12-02T11:25:12+00:00 november 30th, 2016|11/2016 week 1, Easy weekday dinner, Herfst, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Winter|

Dit recept is gebaseerd op een recept van Jeroen Meus. Belangrijk volgens Jeroen, is dat je je vlees laat marineren, zodat het veel smaak krijgt. Hij geeft er rijst bij, maar ik kies hier voor Quinoa. Een belangrijk ingrediënt in goulash, die oorspronkelijk Hongaars is, is de paprika. Die kan je echt niet weglaten en gebruik bij voorkeur eens gerookte paprika. Begin met een klein beetje, want zowel de geur als de smaak van de gerookte variant is nogal overheersend en je moet er even aan wennen. Gerookte [...]

Kip tajine met zoete aardappel

By | 2017-10-27T13:11:46+00:00 november 29th, 2016|11/2016 week 1, Easy weekday dinner, Herfst, Herfststoofpotjes, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Winter|

Tajines zijn altijd leuk om op tafel te zetten. Niemand weet wat er inzit tot het deksel er af gaat en alle geuren die bewaard bleven in de pot, naar buiten kunnen. Voor het verrassingseffect en omdat ze ook zo mooi zijn, is het zeker de moeite waard om een tajine aan te schaffen. Koop ze groot genoeg - volgens het aantal personen dat je wil bedienen, maar niet te groot dat ze niet meer in de oven kan - vooral als je een kleinere oven hebt. Uiteraard, [...]

Kip drumsticks met groene olijven

By | 2017-10-27T12:53:09+00:00 november 26th, 2016|11/2015 week 4, Easy weekday dinner, Herfst, Recepten, Seizoensgebonden recepten, Weekmenuplannen, Winter, Zondagse kost|

Dit is een eenvoudige hartverwarmende ovenschotel, die relatief snel op tafel staat. Ben jij van het goed voorbereidde type? Marineer je kippendrumsticks dan de dag voordien al, zo trekken de smaken van de kruiden en specerijen goed in het vlees en krijg je een echte smaakbom. Zelf ben ik nooit echt een grote fan geweest van olijven en het is pas de laatste jaren dat ik ze echt heb leren eten. Nu probeer ik mijn kinderen te laten kennismaken met zoveel mogelijk smaken en olijven zijn voor kinderen [...]

Load More Posts