We starten ons ‘soepavontuur’ met een eenvoudige maar vullende soep, die zowel dienst doet als avondmaaltijd (eventueel met een stukje goed brood en kaas) erbij, maar evengoed meekan als een zeer gezonde lunch. Je hoeft er niets anders bij te eten, alles wat je nodig hebt zit er namelijk in. Naast allerlei groenten zit er in de soep ook Quinoa, meer heb je dus niet nodig.
Een goeie soep, heeft een goeie basis nodig en dat is bouillon. Bouillon maken is best een omslachtig werk, vooral wanneer je gevogelte- of vleesbouillons wil maken. Een groentenbouillon wijkt hiervan af. Doordat het enkel groenten betreft moet de bouillon maar 30 minuten trekken, ipv 3, 6 of misschien wel 8 uur.
Bijkomend voordeel van deze soep is dat we bovendien alles in één maken. We laten eerst wat groenten trekken voor de bouillon en voegen dan de rest van de groenten toe voor de afwerking van de soep, deze vormen in feite een tweede bouillon.
Een derde voordeel, we maken de soep met verse tomaten, die nu heel lekker en goedkoop zijn.
Wanneer je de soep vooraf klaarmaakt, kan het zijn dat de quinoa een deel van het vocht opslorpt, terwijl de soep in de koelkast staat. Voeg dan extra water toe wanneer je de soep wil eten. Vries eventueel porties soep in voor later gebruik.
De moeilijkheid in deze soep zit hem in het toevoegen van de groenten op het juiste moment, zodat ze allemaal netjes gaar zijn en toch niet uit elkaar vallen.
Tips: Verwerk in deze soep alle groenten die je nog in huis hebt.Hoe enkel rekening met de tijd die ze nodig hebben om gaar te worden.
Gezond want: Pure groenten, alles wat goed is. Tomaten eet je bij voorkeur gekookt, want dan kan je makkelijker het aanwezige lypoceen opnemen, dat helpt bepaalde types kanker en hartziekten te voorkomen.
Dikke tomaten maaltijdsoep
Ingrediënten
- 800 gr tomaten rijpe
- 3 el tomatenpuree
- 4 wortelen
- 2 stengels witte selder
- 3 uien
- 1/2 bloemkool
- 1/2 bakje champignons
- 1 doosje rode kidney bonen
- 1 doosje kikkererwten
- 5 stengels boerenkool
- 1 el tijm
- 1 laurierblaadje
- 2 el paprikapoeder
- 1 teentje look
- 1 courgette
- peper
- zout
- olijfolie
- water
- 100 gr quinoa
- 1 korst parmezaanse kaas optioneel
- 100 gr parmezaanse kaas geraspt
Instructies
- Start je soep met uien en vetstof. Snij de uien fijn en bak ze gedurende 10 min op laag vuur in 3 el olijfolie. Gebruik een soepkom met een dikke bodem zo worden je groenten overal mooi gaar.
- Wanneer de uien zacht zijn, voegen we de wortelen en de witte selder (in kleine blokjes gesneden) toe. Snij je groenten per soort telkens in even grote blokjes, anders krijg je nooit een mooie garing.
- Terwijl deze groenten 5 minuutjes meestoven, snij je de bloemkool in kleine roosjes en de boerenkool in reepjes (verwijder de harde binnenste nerf). Voeg ze toe aan je groenten en laat meestoven. Voeg ook de laurier, de tijm, look en het paprikapoeder toe, goed roeren.
- Ontvel ondertussen je tomaten. Maak onderaan je tomaat een kruisje met een mes en verwijder het kroontje. Leg ze 30 sec in kokend water en spoel ze dan onder koud water. Het velletje komt vanzelf los. Hak ze in kleine stukjes, de pitjes mogen mee in de soep.
- Voeg de tomaten puree en de tomaten toe en kruid al je groenten met zout. Roer alles goed om en laat opnieuw 5 minuten stoven op laag vuur.
- Snij ondertussen je courgette in kleine stukjes en voeg toe aan je groenten. Giet zoveel water op dat je groenten onderstaan. Voeg eventueel je korstje parmezaanse kaas toe. Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
- Voeg wanneer je groentjes bijna gaar zijn, de quinoa en de bonen toe. Laat nog 10 minuten koken, tot ook de quinoa gaar is.
- Haal de laurier en de kaaskorst uit de soep. Proef de soep en kruid met peper en zout naar smaak.
- Wil je de soep bewaren? Koel ze dan nu zo snel mogelijk af door ze ofwel in ijskoud water te zetten, ofwel door ze in de koelkast te zetten. Wanneer ze afgekoeld is, kan je een deel invriezen voor later.
- Dien de soep heet op in kommetjes en rasp er wat parmezaanse kaas over. Smakelijk.
Geef een reactie