Wat is het belangrijkste dat je kan doen om de gezondheid van jezelf en je gezin drastisch te verbeteren? Zelf koken!

Hoezo? Je zou kunnen verwachten dat meer sporten, minder tv kijken, meer dit of minder dat, toch wel veel belangrijker is dan zelf koken? Immers, in elke supermarkt, ja zelfs in elk tankstation, automaat of krantenwinkel vind je tegenwoordig klaargemaakte producten met één of ander label erop dat aanduidt dat het gezond is. Gezonde voeding is werkelijk overal te koop dus waarom zou je in godsnaam nog zelf koken?

De kookparadox.

Hoe komt het dat we steeds meer naar kookprogramma’s kijken, dat we steeds meer kookmateriaal en kookboeken kopen en toch steeds minder zelf koken?

Hoe minder we zelf koken, hoe meer we discussiëren over eten, over wat wel en niet gezond is en over hoe en wat we moeten eten om gezond oud te worden. Hoe minder we zelf koken, hoe meer we kijken naar hoe anderen koken en wat anderen te zeggen hebben over gezonde voeding.

Hoe meer we koken over laten aan de voedingsindustrie, hoe minder we zelf weten wat goed voor ons is en hoe we gezond kunnen blijven.

Hoe minder we koken – hoe belangrijker het lijkt te worden!

We koken niet graag en we koken niet veel…

Volgens een onderzoek van GFK koken Belgen gemiddeld slechts 5,9 uur per week. Dat is het laagste van de Europese Unie! Vrouwen spenderen er 6,7 uur aan, mannen 4,8 uur, dat is minder dan 1 uur per dag. Aan het ontbijt spenderen we ongeveer 7 min, de lunch krijgt 15 minuten en het avondmaal de overige 35 minuten.

Het kan natuurlijk liggen aan het gebrek aan tijd? Iedereen heeft het superdruk en alles wat we kunnen uitbesteden is handig meegenomen. Je zou dan ook niet verwachten dat we wel nog 1 uur en 24 minuten per dag spenderen aan opruimen en huishoudelijke klusjes. Misschien kunnen we die zaken beter aan iemand anders overlaten?

Bovendien hebben we wel 3 uur en 11 minuten over om naar tv te kijken? Toegegeven, dat is makkelijker. Want veel mensen zijn ‘s avonds uitgeput en zien het niet meer zitten om nog te koken en dat is nu net een vicieuze cirkel. Van industriële voeding krijg je geen energie en wordt je waarschijnlijk op lange termijn zelfs ziek, waardoor je nog minder zin overhebt om zelf aan de slag te gaan.

Ook zegt slechts 20% graag te koken, de overige 80% vindt het helemaal niet fijn. We denken dat we niet kunnen koken. Of dit waar is of niet, wie zal het zeggen. In elk geval is het niet altijd fijn om dingen te doen die je niet goed kan, dat vergt een inspanning.

Hoe makkelijk onze TV-koks het ons ook maken, we schijnen het liever uit te besteden.

Was het vroeger anders? Was het beter vooral?

De tijd die we spenderen aan de gezinsmaaltijd is sinds eind de jaren ’60 steeds verder afgenomen. Dat heeft er uiteraard mee te maken dat steeds meer vrouwen nu ook buitenshuis werken en dus vanzelf minder tijd over hebben voor huishoudelijke taken. Daar komt bij dat de mannen niet meer zijn gaan helpen thuis. Hierdoor hebben brouwen ongeveer 4 uur minder vrije tijd per week dan mannen. Dat kan tellen!

Ondanks alle technologische vooruitgang en automatisering hebben we in ieder geval veel minder tijd dan pakweg 30 jaar geleden, hierdoor is tijd één van de meest waardevolle dingen die er zijn. We willen allemaal meer tijd. Komt nog bij dat al dat over en weer gehaast ons veel meer stress bezorgt en we dus energie missen om nog dingen te doen die we kunnen uitbesteden.

Soms zeggen mensen: “Ik wil geen poetsvrouw, want ik kan het zelf beter. Het is anders nooit naar mijn zin gedaan”. We staan er wel totaal niet bij stil dat we koken in grote getale zijn gaan uitbesteden aan fabrieken, aan de voedselindustrie, die voornamelijk gedreven wordt door winstcijfers en niet zozeer door de gezondheid van hun klanten.

Slechts 50% van de maaltijden die we thuis eten, hebben we zelf gemaakt. De rest kochten we kant en klaar in de supermarkt. 30 jaar gelden wat dat nog meer dan 75%. Zo snel gaat het.

Zo snel gaat het ook met de toename van allerlei moderne tijdsziekten: obesitas en magerzucht, diabetes, dementie en alzheimer, kanker en hart-en vaatziekten. We kunnen onze ogen sluiten en het ontkennen, maar alle wetenschappers zijn het er over eens dat voeding de belangrijkste factor is om deze niet overdraagbare aandoeningen te voorkomen.

Zelf koken met pure en natuurlijke producten, waar zo min mogelijk bewaarmiddelen, kleur- en smaakstoffen aan zijn toegevoegd en die zo min mogelijk bespoten zijn met pesticiden, is de sleutel tot een betere gezondheid. Voor jezelf, maar vooral ook voor onze kinderen, die vanaf ze baby zijn, loslopend wild zijn voor de voedingsindustrie.

Bovendien kost al dat geproduceerd eten minder dan ooit tevoren – het gedeelte van ons loon dat we uitgeven aan voeding blijft dalen. Daar komt bij dat je voor minder geld een klaargemaakte pizza kan kopen, dan er zelf één te maken. Uiteraard is de kwaliteit niet hetzelfde, maar in tijden van crisis telt elke cent en we besparen blijkbaar bij voorkeur op onze voeding.

Waren we 30 jaar geleden te arm (in geld) om niet zelf te koken, dan zijn we nu te arm (in tijd en geld) geworden om zelf te koken. Mede omdat je voor klaargemaakt voedsel niet veel geld hoeft neer te tellen, is zelf koken een tijdsconsumerende luxe geworden.

Een pleidooi voor zelf koken dus … volgende week in deel 2