Dit recept is zowel voor een doordeweekse-, een zondagse- als een feestdag geschikt. Perfect om te oefenen voor kerstmis, want dit is toch een traditioneel recept. Het is zo makkelijk dat je zonder zorgen alles vooraf kan klaarzetten. Vind je ons kalkoenrecept niet je dat? Vervang het dan door deze lekkere eendenborst.

Serveer dit doordeweeks met rijst en voor een feestelijke maaltijd met kroketjes. Natuurlijk kan je er ook eender welke gezonde groentepuree bij serveren. Denk aan knolselder, spruitjes, pastinaak of bloemkoolpuree. Al deze groenten laten zich makkelijk pureren zonder dat je aardappelen moet toevoegen, en het beste is: niemand zal het merken.

Wil je dit gerecht serveren op kerst? Bak de filets in de pan en leg ze dan in een ovenschotel. Net voor het opdienen zet je de filets gedurende 5 – 10 minuten in de hete oven. Maak de saus en het witloof ook vooraf klaar en warm op in de oven of in een pan. Zo heb je geen stress op het feest zelf.

Tips: Gebruik geen vet in de pan waar je de eendenborst in bakt, maar maak gebruik van het vet dat al aan de borst hangt

Gezond want: Deze saus is lekker licht en fris, en bevat dus weinig calorieën.

Eendenborst met sinaasappelsaus

4.67 van 3 stemmen

Eendenborst met sinaasappelsaus

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Feestelijk, Makkelijk doordeweeks
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 4 eendenborsten kleine of 3 grote
  • 2 sinaasappelen
  • 400 ml gevogeltefond
  • 1 ui
  • 5 cl grand marnier
  • 3 el honing
  • 100 gr boter
  • 4 stronkjes witloof
  • peper
  • zout
  • kroketjes diepvries

Instructies
 

Voor het vlees

  • Verwarm de oven voor op 180°C indien je dit gerecht direct gaat opeten. Anders gaat de eendenborst net voor het opdienen 5 tot 10 minuten in de oven.
  • Verhit een pan met anti-aanbaklaag tot zeer heet. Ondertussen snij je het vet van de eendenborst wat bij. Overhangend vet, snij je weg. Het vet op de filet zelf laat je natuurlijk hangen. Snij met een scherp mesje kruislings sneetjes in de vetlaag, maar snij niet tot in het vlees.
  • Als je pan gloeiend heet is, leg je de eend met de vetlaag naar beneden op de pan. Het vet zal wat wegsmelten en zorgt voor voldoende vet in je pan. Laat de eend mooi bruin worden en draai ze dan om. Ook die kant bak je mooi bruin. Kruid nu de eend met peper en zout en leg ze in een ovenschaal.
  • Steek ze 5 minuten in de oven, of eventueel een 10-tal minuutjes, wanneer je de eend eerst hebt laten afkoelen (5 min met alufolie, de laatste 5 min. zonder)

Voor de saus

  • Snij de ui in kleine stukjes en bak hem zacht in een beetje boter. Voeg dan de honing toe en blus met de Grand Marnier. Overgiet met de fond en laat ongeveer 3/4 inkoken.
  • Ondertussen snij je de onderkant en de bovenkant van de sinaasappels. Dan snij je met een heel scherp (fileer)mes de schil van de sinaasappel. Alle witte delen moet je wegsnijden, want die zijn bitter. Dan snij je telkens tussen de velletjes van de sinaasappel, zodat je mooie partjes krijgt zonder vlies. Vang het sap op en voeg het toe aan de saus.
  • Wanneer je saus klaar is, mag je de sinaasappel toevoegen om het op te warmen. Proef en kruid met peper en zout. Net voor het opdienen kan je nog wat kleine klontjes koude boter onder de saus roeren.

Voor het witloof

  • Doe boter in een pan en smelt ze. Snij de witloofstonkjes in 2 en haal de harde kern er uit. Bak het witloof in de boter, kruid met peper en zout en laat zachtjes garen met een deksel op de pan. Voeg eventueel wat water toe, zodat het witloof niet aanbrandt.
  • Als je wil, kan je een paar lepels honing toevoegen om het witloof te karameliseren.

Serveren

  • Snij de warme eendenborsten in sneetjes en leg ze mooi op een bord. Leg er witloof en kroketjes bij en overgiet met de saus. Smakelijk!