Herfst

Het is jammer om afscheid te moeten nemen van het heerlijke zomers eten, vol sappige en frisse ingrediënten. Het is nog veel beter om voorruit te kijken naar al het lekkers dat de herfst te bieden heeft.

Versgeplukte appelen, het korte vijgenseizoen, noten en bessen, pompoenen en paddenstoelen natuurlijk en niet te vergeten een lekker stukje wild. Ook heel wat vis is nu in een goeie periode om te eten.

Maaltijden worden weer hartiger en warmer: stoofschotels en soepen, ovenschotels en taarten smaken zoveel beter. Lang leve de herfst!

September is echt een overgangsmaand. Een deel groenten zijn echte zomerse groenten die een zomer lang zon nodig hadden om nu perfect rijp en smaakvol in ons bord te belanden. Een ander deel zijn de echt herfst ingrediënten, waar we al even verlangend naar uitkijken als naar de eerste asperges elk jaar. Denk maar aan pruimen, vijgen, pompoenen, …

Geniet ook van de verandering van kleur op je bord. Is de lente gekenmerkt door frisse groene kleuren, de zomer door zonovergoten warme kleuren, dan zijn de kleuren van de herfst donker en warm. September lijkt wel de maand van het paarse eten: aubergines, pruimen, blauwe bessen, …

Blauw-paars eten bevat veel polyfenolen (fenolzuren, flavoïden zoals anthocyaninen en resveratrol): deze zijn goed om kanker te helpen voorkomen, tegen hart- en vaatziekten, voor de lever, tegen botverlies, oogaandoeningen en cariës.

 

Wat te eten in september?

 

Groenten:

  • Aubergines
  • Rode en andere bieten
  • Broccoli
  • Wortelen
  • Venkel
  • Aubergine
  • Paprika’s
  • Zoete aardappelen
  • Pastinaak
  • Knolraap
  • Spinazie
  • Bloemkool
  • Artisjok
  • Snijbiet
  • Kolen: Witte kool, rode kool, …
  • Selder
  • Prei
  • Ui en rode ui

Fruit:

  • Vijgen
  • Appelen: Boskoop, Elstar,
  • Peren: Conference, Doyenne,
  • Blauwe bessen
  • Bosbessen
  • Vlierbessen
  • Perzikken
  • Nectarines
  • Pruimen

Vlees, Vis & Gevogelte:

  • Noordzee crab
  • Sint-Jacobsschelp
  • Tarbot
  • Zeebaars
  • Scharretong
  • Pijlinktvis & Calamars
  • Hert
  • Eend
  • Patrijs

Bekijk onze recepten

 

1-pot gebraden kip met geroosterde groenten
Andijvie puree met worst
Bloemkool couscous glaasjes
Bloemkool dragon soep met amandelpasta
Bloemkool risotto met romanesko
Boekweitpannenkoeken met Quorn
Boerenkool salade met zoete aardappel en pompoen
Burgers met rode biet
Cajun kip met avocado salade en mangosalsa
Caprese kip rolletjes
Chateaubriand met zoete aardappelpuree: Zoete aardappel. Wortel. Chips.
Chili met avocado
Chocoladetaart
Curry met kikkererwten en ananas
Eekhoorntjesbrood & cantharellen met gebakken vis
Eendenborst met sinaasappelsaus
Gebakken rijst met uitjes
Gehaktbrood met 2 soorten puree
Gekruide roze linzensoep met zoete aardappelen
Gepofte zoete aardappel met kokos
Geroosterde pompoen met parmezaanse kaas
Geroosterde wortelsoep
Gestoofd witloof met gehaktballetjes
Gevulde kool met boursin
Gierst met varkenshaasje en pittige uien
Gin ribbetjes met gebakken wortelen
Glutenvrij amandeltaartje met tomaten
Glutenvrije tarte flambée
Groene kool taart
Groentetorentjes met geitenkaas
Gyros van kalkoen met quinoasalade
Havermout met superfoods
Herfstsalade met kip en zoete aardappel
Hertenbiefstukjes met dadel-labneh, bramen en pindacrumble
Hongaarse stoofpot
Indiase dahl van groene linzen
Kabeljauw in rauwe ham met bonenstoofpot
Kalfsvlees met 3 soorten kool
Kastanjesoep met witloof en paddenstoelen
Keralaanse viscurry
Kerstkalkoen met saus van mandarijntjes
Kikkererwtensoep met kefta
Kip drumsticks met groene olijven
Kip met gebakken appeltjes en paddenstoel aardappeltjes
Kip tajine met zoete aardappel
Kippensoep met quinoa
Kipstoofpot met abrikoos
Kiptajine met tomaat
Knolseldersoep met noten
Kokant gebakken kip met pompoenpuree
Koolcanneloni met paddenstoelen en pompoensaus: EVA
Krokante koolsalade met pittige dressing: Kool. Pinda. Avocado.
Kruidige kipballetjes met knolsleder en witloof.
Lamsnavarin
Linzen curry met pompoen en champignons
Linzen en zoete aardappel ovenschotel
Linzensalade met lekker verpakte kip
Low Carb geroosterde pompoen en Berloumi salade
Maxi burgers
Noedels met zalm
Notenbrood met extra zaden en pitten
Old fashioned kippensoep
Oliebollen
Ovenschotel met bloemkoolpuree
Pasta in tomatensaus met chorizo
Pasta met linzen en zalm
Pastinaakpuree met peren
Pladijs met witte wijn saus
Pompoenrisotto met parmezaan
Pompoensoep met kokos en curry
Pompoentaartjes met paddenstoelen
Puree van spruitjes met worst
Quiche met witloof en ham
Quinoa met paddenstoelen
Rode Biet en chocoladetaart
Rode Kool sla met gedroogde veenbessen
Rode kool sla met Quinoa en radijsjes
Rode linzen soep
Rund stoofvlees met rode wijn
Rundsstoofvlees met granaatappel en pastinaak
Sint jakobsvrucht met bloemkool puree
Sint Jakobsvruchten met bloemkool
Spaghetti pompoen chili
Spruitjes met kalkoen
Steenbolk met paddenstoelen
Stoofpotje van varkenswangetjes
Tajine met kalsfvlees, cashewnoten en perziken
Tajine van kalf met pruimen
Thaise kippensoep met kokos - Tom Kha Kai
Varkenshaasje met winterknollen
Varkenswangetjes met bloemkool puree
Veggie aardappel curry: Aardappel. Zoete aardappel. Ras-el-hanout.
Veggie lasagna met spinazie en aubergine
Venkel gehaktballetjes
Venkelsoep met geroosterde amandelen
Vistajine met geconfijte citroen
Wokschotel met merguez
Wortelstoemp met scholfilet
Zalige balletjes met granaatappel en pistachenootjes
Zijdezachte kikkererwtensoep