Voor elk wat wils.

Het valt niet altijd mee om een (thuis)kok te zijn. Plots wil zoon- of dochterlief geen vlees meer eten, blijkt je partner allergisch aan lactose en zelf verdraag je geen gluten. Begin dan maar eens aan een eenvoudige doordeweekse maaltijd! Succes.

Binnenkort is het weer dagen zonder vlees. Dit keer start de campagne op 1 maart. Dat is dus heel dichtbij. Vorig jaar stond ik op het podium met Laurens De Meyer, schrijver van het boek: Wat (w)eten we? en medebezieler van 40 dagen zonder vlees. De doelstelling is niet om van iedereen vegetariër te maken, wel om iedereen aan te moedigen om meer plantaardig en vaker eens vleesloos te eten. En uiteraard steunen wij dit initiatief als fans van de plantaardige keuken.

Het is nog even overleggen of we meedoen met de actie 40 dagen zonder vlees, maar het lijkt mij alvast een leuk experiment!

Zo doe ik dus nu al dubbel zo hard mijn best om recepten te vinden die makkelijk aan te passen zijn aan ieders wensen. De risotto kan makkelijk met of zonder vis, de pasta met of zonder kip, de tarte flambée met of zonder vlees. De Marokkaanse balletjes die vervang je door groenteballetjes (eventueel uit Bioplanet). En het Valentijnsmenu kan voor de vleesliefhebber dan weer makkelijk met een stukje vlees. Vervang room en melk door soja- of haverroom en je kan bijna iedereen tevreden stellen.

Recepten in beeld

Avocado chocolademousse
Bloemkool risotto met romanesko
Cacao truffels
Energy balls: appelsien en veenbes
Geroerbakt rundsvlees met snelle kimchi
Gesmoord witloof met Quinoa
Glutenvrije tarte flambée
Marokkaanse gehaktballetjes