/februari 2016 – week 3
februari 2016 – week 32017-01-31T10:45:55+00:00

Smaken verschillen.

Er zijn 5 basissmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). Volgens wetenschappers zou vet de zesde smaak zijn, en kunnen wij vet herkennen als we het eten.

Elk heeft uiteraard zijn eigen voorkeur. Maar in de Westerse wereld is er onder toedoen van de voedingsmiddelen industrie een sterke vervlakking van onze smaak opgetreden. We neigen met z’n allen steeds meer naar zoete, gesuikerde smaken. En dat is jammer, want producten met een andere smaak raken zo steed meer in de vergetelheid. Zo wordt witloof bijvoorbeeld veredeld en gemanipuleerd om zijn bittere smaak te verminderen.

Wil je graag te weten komen welk jouw favoriete smaakprofiel is? Doe dan de smaaktest.

Maar liefst 24% van de Belgen houdt het meest van zoet/zuur. Dit blijken echte snoepers te zijn en mensen die niet al te graag koken. Oeps!

Op de voet gevolgd door prikkelend/zout: pepers, kaas, … Echte bourgondiërs die graag experimenteren in de keuken. Oef!

Check je eigen profiel!

Omdat we deze maand zoveel mogelijk suiker mijden, zijn er deze week dus gerechten in alle smaken. Zo kan je weer op zoek naar vergeten smaken. Met de uiensoep, gaan we dan weer voor natuurlijk zoet. Je zal vanzelf merken dat eenmaal je minder geraffineerde suikers eet, je opnieuw de natuurlijke zoetigheid van pure producten leert appreciëren en dat je industriële koekjes en voeding vaak te gesuikerd zal vinden.

Recepten in beeld

Bombay aardappelen
Citroen kipfilets
Franse uiensoep
Huisgemaakte granola
Keto brood
Korma van groenten
Noedels met zalm
NUT-ella
Pastinaakpuree met peren
Spelt bagels
Varkenskoteletten met sinaasappel