Smaken verschillen.

Er zijn 5 basissmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). Volgens wetenschappers zou vet de zesde smaak zijn, en kunnen wij vet herkennen als we het eten.

Elk heeft uiteraard zijn eigen voorkeur. Maar in de Westerse wereld is er onder toedoen van de voedingsmiddelen industrie een sterke vervlakking van onze smaak opgetreden. We neigen met z’n allen steeds meer naar zoete, gesuikerde smaken. En dat is jammer, want producten met een andere smaak raken zo steed meer in de vergetelheid. Zo wordt witloof bijvoorbeeld veredeld en gemanipuleerd om zijn bittere smaak te verminderen.

Wil je graag te weten komen welk jouw favoriete smaakprofiel is? Doe dan de smaaktest.

Maar liefst 24% van de Belgen houdt het meest van zoet/zuur. Dit blijken echte snoepers te zijn en mensen die niet al te graag koken. Oeps!

Op de voet gevolgd door prikkelend/zout: pepers, kaas, … Echte bourgondiërs die graag experimenteren in de keuken. Oef!

Check je eigen profiel! 

Omdat we deze maand zoveel mogelijk suiker mijden, zijn er deze week dus gerechten in alle smaken. Zo kan je weer op zoek naar vergeten smaken. Met de uiensoep, gaan we dan weer voor natuurlijk zoet. Je zal vanzelf merken dat eenmaal je minder geraffineerde suikers eet, je opnieuw de natuurlijke zoetigheid van pure producten leert appreciëren en dat je industriële koekjes en voeding vaak te gesuikerd zal vinden.

Recepten van deze week:

  • Je kan dit weekmenu bewaren voor later door op ‘save to my collections’ te klikken

  • Je kan deze recepten printen door op ‘Print Recipes’ te klikken

  • Je kan een boodschappenlijstje maken door op ‘shopping list’ te klikken. Je krijgt dan een volledige overzicht van alle ingrediënten die je nodig hebt om dit weekmenu te maken. Pas eventueel vooraf het aantal personen aan per recept. En wil je een bepaald recept niet maken? Zet dan het aantal personen op 0.

[wprm-saved-collection id=22085]