Gebakken rijst met groenten is een prima bijgerecht voor allerlei Aziatische gerechten. Maak telkens wat extra klaar, want je kan het de dag erna heel goed meenemen als lunch. Zie je het niet zitten om meer dan 1 gerecht te maken voor de avondmaaltijd? Geen nood, met een beetje gebakken kip erbij, heb je op 1-2-3 een gerecht dat bij iedereen in de smaak valt.

Rijst is in Thailand zoals brood bij ons, hij komt altijd op tafel, ook al vraag je er niet om. Gebakken rijst is net iets meer: hij vult de andere gerechten op tafel aan, maar kan net zo goed als snelle lunch in een bakje op elke straathoek besteld worden. Wat er ook zo fantastisch aan is, is dat je overschotjes gekookte rijst op deze manier kan verwerken tot een echte lekkere maaltijd. Hij combineert in feite met alles.

Als je geen gekookte rijst overhebt, dan moet je die natuurlijk eerst maken. Reken dan 15 minuutjes extra om dit gerecht te maken.

Tips: De Thai kunnen heel vlot overweg met hun wok, en bakken de omelet tussen de rest van de ingrediënten, ik ben iets minder handig en dus maak ik het omeletje eerst.

 

gebakken-rijst

gebakken-rijst-met-chicken-cashew-nut

Gebakken rijst met groenten

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang On the road, Vegetarisch
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 2 ei opgeklopt
  • 1 kom gekookte witte rijst
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 kopje doperwtjes diepvries
  • 2 wortelen in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 chinese kool in dunne reepjes gesneden
  • 1/2 bakje sluimererwten
  • 3 lenteuitjes
  • 10 blaadjes koriander
  • 1 kl bicarbonaat zo blijven je groenten mooi groen

Instructies
 

  • Als je geen gekookte rijst hebt, kook dan eerst een portie rijst in gezouten kokend water. Giet hem af, wanneer hij gaar is, en spoel onder koud water
  • Zet een grote kom gezouten water, met een lepeltje bicarbonaat op en breng aan de kook. Blancheer hierin de sluimerwten (2 minuutjes koken) Haal ze uit het kokende water en spoel onder koud water. Zet ze opzij
  • Doe hetzelfde met de doperwten (in hetzelfde water): kook ze kort en spoel onder koud water
  • Doe 2 el kokosolie in een wok of diepe pan en bak hierin de omelet. Klop eerst en vooral de eieren goed los met een vork en kruid ze met peper en zout. Met een houten lepel hak je de omelet in stukjes. Doe ze in een bord en zet opzij.
  • Doe 2 el kokosolie in dezelfde pan en fruit er de fijngesneden ui in. Na 2 minuten voeg je wortelen toe en na nog eens 2 minuten de fijngesneden chines kool. Laat dit even bakken en roer regelmatig om.
  • Voeg dan de rijst toe en laat hem meebakken. Helemaal op het einde, als de rijst mooi gebakken is, voeg je de sluitererwten en de doperwten toe, zodat ze even kunnen opwarmen. Roer er het ei onder.
  • Werk af met de lenteui en de koriander. Smakelijk.