Een techniek om nu nog snel toe te passen. Koop 1 kg mooie rijpe tomaten en konfijt ze. Konfijten is een bewaartechniek waarbij suiker en vet wordt gebruikt. Bij voorkeur gebruik je bloemsuiker, maar ik heb hier gewerkt met kokosbloesemsuiker om de glycemische index lager te houden.

Om tomaten te konfijten moet je ze eerst ontvellen, want het vel neemt niet voldoende van de smaakstoffen op en wordt taai. Hoe je best tomaten kan ontvellen, lees je hier.

Tips: Kies bijvoorbeeld San Marzano tomaten die zijn hiervoor ideaal. Kleine kerstomaatjes zijn ook zeer lekker. 
Gezond want: Zelfgemaakt, bevat minder bewaarmiddelen en je kan je suiker doseren.

gekonfijte-tomaten

Gekonfijte tomaten

Recept afdrukken

Gekonfijte tomaten

Gang: technieken
Porties: 500 gr
Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 600 gr tomaten
  • 6 el kokosbloesemsuiker witte/poeder
  • 6 el olijfolie
  • 1 handvol tijm fijngesneden

Instructies

  • Was en pel de tomaten.
  • Snij ze in vier en haal de pitten eruit. Droog de tomaten met keukenpapier.
  • Meng in een schaaltje de olijfolie met de fijngesneden tijm
  • Haal de tomaten door de oliemengeling en leg ze op een ovenschaal (bekleed met bakpapier) met de bolle zijde naar boven.
  • Strooi de suiker over de tomaten en plaats ze minstens 1 uur in de oven op 80°C.
  • Laat de tomaten afkoelen en gebruik ze in de geitenkaastorentjes of doe ze in een bokaal en overgiet met olijfolie om ze beter te bewaren. In de koelkast blijven ze ongeveer 2 maand goed.