Makkelijk, lekker en feestelijk! Een perfect voorgerecht voor deze Kerstmis. Bovendien heel erg gezond, met de juiste vetten in de zalm en niet te zwaar, dank zij de frisse komkommer.

Misschien lust je niet al te graag komkommer, vrees niet, in dit recept is hij echt niet overheersend. Ik lust trouwens ook niet graag komkommer, maar van dit gerecht ben ik echt fan. We maakten het klaar in school, en echt iedereen vond het heel erg lekker.

Maak je totaal geen zorgen voor dit voorgerecht. Het is super gemakkelijk te maken en kan volledig vooraf. Marineer de zalm een paar uur vooraf en leg hem kort voor je gasten arriveren op mooie bordjes. Schep de saus errond en zet de opgevulde komkommer er ook al bij. Zet alles op een koele plek (bij mij is dat steevast mijn slaapkamer, die op het noorden ligt en uiteraard niet verwarmd is) een kelder is ideaal of eventueel toch de koelkast, als je geen koele ruimte hebt. Haal de bordjes dan wel 30 minuten vooraf uit de koelkast, zodat het niet té koud is om te eten.

Gebruik heel verse rauwe zalm en laat hem in plakjes snijden door je visboer of koop een grote mooie zalmfilet zonder vel en snij hem zelf in reepjes van ongeveer 0,4 cm dik.

Tips: Vraag aan de visboer om je zalm te snijden, dat is zo veel handiger dan dit zelf te moeten doen.

Gezond want: Zalm is één van de gezonde vette vissoorten en past bij elke feestelijke gelegenheid

Gemarineerde zalm met tzatziki

Gemarineerde zalm met tzatziki

Voorbereidingstijd 30 min
Totale tijd 30 min
Gang Feestelijk
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Voor de tzatziki

  • 2 potjes griekse yoghurt
  • 1 bosje verse dille
  • 1 teentje knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 bosje verse munt

Voor de zalm

  • 32 sneetjes zalm rauwe! niet gerookt eventueel filets, die je zelf in plakjes snijdt
  • 1 potje verse dille
  • 1 lepel dijon mosterd
  • 1 citroen sap
  • 50 gr bruine kokosbloesemsuiker of bruine suiker
  • 1 dl olijfolie

Voor de mayonaise

  • 2 dl milde olijfolie
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eidooiers
  • 2 el bruine kokosbloesemsuiker of bruine suiker
  • cayenepeper
  • zout

andere

  • 2 komkommers
  • zeezout

Instructies
 

Voor de tzatziki

  • Schil de komkommer en rasp hem. Snij hem bij voorkeur in 2 en haal de pitjes er uit (die zijn te nat en hebben geen smaak). Doe de komkommer in een zeef en laat al het vocht uitlekken. Knijp er goed in zodat al het vocht verdwijnt.
  • Meng met de yoghurt en kruid met peper en zout. Voeg het zeer fijn gesneden teentje knoflook toe en meng. Giet er een klein scheutje olijfolie onder en roer goed. Zet minstens 2 uur in de koelkast
  • Net voor gebruik snij je wat fijngesneden munt en mengt in de yoghurt. Doe dit niet vooraf, want je munt zou kunnen bruin kleuren.

Voor de zalm

  • Marineer de zalm. Meng alle ingrediënten van de marinade, behalve de fijngesneden dille. Leg de zalm in een diepe schaal en overgiet met de marinade. Strooi er de fijngesneden dille over. Snij ongeveer de helft van de dille fijn en hou de rest om er later vers over te strooien.
  • Leg een stukje vershoudfolie op de zalm en zet hem min 2 uur in de koelkast. De dag voordien kan ook.
  • Haal de zalm uit de marinade en wrijf het teveel er af. Leg de zalm mooi op bordjes en bestrooi met verse dille.

Voor de komkommer

  • Schil de komkommer en snij hem in stukjes van ongeveer 3 cm. Met een appelboor, haal je het binnenste er uit, dit mag weg. Strooi grof zeezout in de komkommer en ook wat langs de buitenkant. Zet de komkommer minstens 2 uur in de koelkast op een bord, bekleed met wat keukenpapier. Op deze manier wordt je komkommer droger en steviger.

Voor de mayonaise

  • Doe 1 eetlepel pittige dijonmosterd in een hoge mengbeker. Doe er een eigeel bij en meng goed. Kruid met peper en zout. Zet een handmixer op de bodem van de mengbeker en meng alles goed. Voeg dan in een fijn straaltje de milde olijfolie toe. Doe voorzichtig, zodat de mayonaise kan binden.
  • Proef van de mayonaise en kruid bij met cayennepeper en zout. Doe 2 eetlepels kokosbloesemsuiker (of bruine suiker) in de mayonaise en roer goed. Zet minstens 2 uur in de koelkast en roer opnieuw.

Serveren

  • Leg op elk bord 4 tot 5 sneetjes zalm. Bestrooi ze met verse dille
  • Schep 2 lepeltjes mayonaise op elk bord en zet een komkommer erbij. Vul deze op met de tzatziki en versier met een dilleblaadje. Geef er eventueel een sneetje geroosterd brood bij.