Een toch wel feestelijk gerecht, dat evengoed in de week op tafel kan. Heb je vrienden die komen eten, midden in de week? Zet dan waterzooi om het menu. Alleen maar voordelen, want je kan dit volledig vooraf klaarmaken, het is bovendien (relatief) snel klaar en het is nog gezond ook.

Waterzooi gezond? Hoezo? Je herinnert je misschien het recept voor de kippenbouillon? Bouillon is gezond omdat er zoveel stoffen inzitten die je weerstand en je immuniteit verhogen. Wel, Waterzooi is bouillon met wat extra. Zo simpel is het.

Je kan er dan ook voor opteren om de kip in (ingevroren en aan de kook gebrachte) bouillon te pocheren, waardoor je een dubbele bouillon krijgt of je maakt gewoon op het moment bouillon door je kip te pocheren in water met groentjes. Kies dan wel voor een ganse kip en ga te werk zoals voor de bouillon. Heb je al bouillon? Dan kan je gerust voor kipfilets kiezen, dat is extra makkelijk.

Naar keuze kan je bij de waterzooi, gekookte aardappeltjes (die je gewoon kan laten meekoken in de bouillon), rijst of eventueel puree serveren.

Dit recept is misschien niet volgens de regels van de kunst, maar het stelt je wel in staat om snel een lekker feestelijke gerecht op tafel te krijgen. Vaak wordt de waterzooi gemaakt op basis van een roux, dat is een mengeling van boter en bloem. Zoals jullie ondertussen weten, gebruik ik zo min mogelijk glutenhoudende bloemsoorten. Er bestaan natuurlijk glutenvrije bloemsoorten waar je ook roux mee kan maken, maar die bestaan dan voornamelijk uit aardappelzetmeel enz. Ook die probeer ik niet te vaak te gebruiken.

Bovendien waterzooi houdt het midden tussen soep en eten, dus de saus hoeft ook helemaal niet te veel gebonden te zijn. Ik hou het er op om de bouillon iets te laten inkoken en dan een beetje room, gemengd met eigeel toe te voegen. Lichter en gezonder dan bloem of zetmeel.

 

Tips: Behalve met kip kan je dit ook met vis klaarmaken. Die moet echter minder lang pocheren, voeg hem 5 minuten voor serveren toe.

Gezond want: De kippenbouillon is een echte opkikker

 

Gentse-waterzooi

Gentse Waterzooi met kip

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur
Gang Feestelijk, Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 4 kippenfilets
  • 1 ui
  • 2 l kippenbouillon
  • 6 preien
  • 6 wortelen
  • 1 tak selder
  • 2 botjes waterkers
  • 1 dl room
  • 1 eigeel
  • peper
  • zout
  • kokosolie
  • 8 aardappel optioneel

Instructies
 

  • Voorbereiding: Pel de ui en snij in kleine stukjes. Gebruik enkel het wit van de prei en een beetje lichtgroen. Was de prei en snij in lange reepjes (het wit overlangs in 2 snijden en dan in gelijke delen verdelen). Schil de wortels en snij in gelijke reepjes. Was de selder en snij in kleine blokjes. Schil de aardappelen en snij in 4 delen, zorg voor allemaal gelijke delen.
  • Zet een grote pot op het vuur en verwarm 2 el kokosolie. Laat hierin de ui en de selder zacht worden. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Laat zachtjes koken, niet te hard. Voeg de kipfilets en de aardappelen toe en laat ze gaar worden in de bouillon. Deze moeten ongeveer 20 minuten koken. Kruid met peper en zout. Hou in de gaten en wanneer de kip of de aardappelen sneller gaar zijn, haal ze dan even uit de pot en zet opzij.
  • Wanneer de kip en de aardappelen ongeveer 10 minuten gekookt hebben, voeg je de wortelen en de prei toe. Hou een deel van de prei apart om te bakken in een pan, dit dient als versiering.
  • Meng ondertussen 2 eetlepel van de room met het eigeel, de rest van de room mag bij de waterooi en even meekoken. Bak de overgebleven prei in een pan met kokosolie en bak ze mooi krokant.
  • Haal de kom met waterzooi van het vuur en voeg de room met ei toe. Roer goed onder. Het ei zal zorgen voor de binding van je saus. Laat niet meer koken! Controleer of de kip en de aardappelen gaar zijn en serveer in diepe borden.
  • Verdeel de kip en de aardappelen en versier met de gebakken prei en de waterkers. Geef er een soeplepel bij om de saus op te lepelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!