Dit recept van gepaneerde kipreepjes is gebaseerd op het Italiaanse gerecht in Parmezaanse kaas gepaneerde kip met pasta en tomatensaus. We houden er hier het beste van over en maken er op die manier een heerlijk en gezond gerecht van

Gepaneerde kipreepjes – gepaneerde gerechten in het algemeen – zijn een probleem, wanneer je glutenvrij wil eten. Paneermeel bestaat namelijk uit oud brood. Uiteraard zijn er ondertussen glutenvrije alternatieven op de markt, deze kunnen dus zeker dienst doen, maar onthou dat glutenvrije alternatieven vaak heel veel verborgen suiker bevatten. Kies liever voor een natuurlijk product: in dit geval amandelmeel.

Maak tevens een grote portie tomatensaus en vries ze in of bewaar ze om deze week te gebruiken in een ander gerecht.

Kies als bijgerecht een grote hoeveelheid groenten. Zorg er steeds voor dat de helft van je bord uit groenten bestaat en je zal merken dat je vanzelf gezonder gaat eten. Varieer ook. Hier zijn warme snijboontjes gecombineerd met paksoi en een fris groen slaatje. Vervang pasta en aardappelen dus vaker door een extra portie (andere) groenten.

kipreepjes-gepaneerd-met-amandelmeel

 

Gepaneerde kipreepjes met tomatensaus

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Ingrediënten
  

Voor de saus

  • 1 ui fijngesnipperd
  • 3 teentjes look fijn gesneden
  • 2 eetlepels basilicum verse
  • 600 gr tomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 pakje peterselie fijngehakt
  • 1/2 theelepel chillivlokken optioneel

Voor de kip

  • 4 kipfilets Bio
  • 2 eiwitten
  • 180 gr amandelmeel ongeveer
  • 2 eetlepels lookpoeder
  • 1 theelepel chilivlokken optioneel
  • ghee of kokosolie

de groenten

  • 600 gr snijbonen
  • 2 paksoi
  • gemengde sla
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 koffielepel mosterd
  • peper
  • zout

Instructies
 

de tomatensaus

  • Pel en snij de ui zeer fijn. Hak de teentjes look. Hak de tomaten in blokjes.
  • Verwarm de olijfolie in een grote kom. Voeg de uien toe en laat ze in 5 a 10 minuten zacht worden.
  • Voeg de look, het laurierblad en de tomatenpuree toe en laat opnieuw 5 minuutjes zachtjes bakken
  • Voeg de tomaten, de peterselie en de rest van de gedroogde kruiden toe
  • Laat ongeveer 15 minuten pruttelen of langer als je dikkere saus wil. Mix de saus en voeg de basilicum toe Kruid met peper en zout.
  • Je kan de saus ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren of vries ze in.

de kip

  • Snij de kipfilets in lange repen.
  • Klop het eiwit met een vork los in een diep bord en kruid het met wat peper en zout
  • Doe het amandelmeel in een ander diep bord en kruid met chillivlokken, loskopende en peper en zout. Meng goed
  • Dip de kipreepjes eerst in het eiwit en daarna in het amandelmeel. Leg ze op een apart bord
  • Verwarm de vetstof in een pan met antiaanbaklaag (bij voorkeur) en bak de kip op middelhoog vuur. Zet je vuur liever niet te hoog, want dan zal het amandelmeel aanbakken. Laat het liever gewoon rustig bakken.

de groenten

  • Snij de snijbonen in kleine stukjes. Kook ze in 3 tot 4 minuten beetgaar in een grote pot met gezouten water. Giet ze af en spoel met koud water.
  • Snij de paksoi in reepjes - groen en wit gescheiden
  • Doe vetstof in de kom en bak hierin het wit van de paksoi, voeg na 2 minuten het groen en de boontjes toe. Laat 3 tot 4 minuten goed doorwarmen. Kruid met peper en zout

de vinaigrette

  • Doe de olijfolie, de azijn en de mosterd in een maatbeker. Kruid met peper en zout en zet er de staafmixer in. Gebruikt deze vinaigrette voor de gemengde sla
Trefwoord familiegerechten