Voor sommige gerechten is het gewoon veel lekkerder om gepelde tomaten te gebruiken, maar in plaats van een blikje te openen, waarom niet eens gewoon zelf tomaten pellen. In vaktermen emenderen genoemd.

Hoewel je de tomaten met een dunschiller of een mesje kan pellen, is er uiteraard een veel snellere keukentechniek.

Wanneer in de zomer de tomaatjes heel veel smaak hebben en in overvloed aanwezig zijn, dan is het moment aangebroken om tomatensoep, tomatensaus, tomatenpassata te maken of gewoon tomaten in te vriezen voor in de winter.

In principe kan je er ook voor kiezen om in deze bereidingen de schil aan je tomaten te laten. Je kan de tomaten in bijvoorbeeld de passata eerst koken en dan door een zeef doen om pitten en schillen te verwijderen, of je doet zoals in deze techniek je emondeert je tomaten. Dit geeft aan je gerechten net een extra sterretje.

Tips: Kies voor mooie rijpe en vlezige tomaten, die hebben het meeste smaak

tomaten-emonderen-2-

Tomaten-emonderen-3-

gepelde-tomaten

 

 

Techniek: Gepelde tomaten

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 min
Totale tijd 16 min
Gang technieken
Keuken Universeel
Porties 1 kg
Ingrediënten
  
  • 1 kg tomaten
  • water
  • ijsblokjes

Instructies
 

  • Breng een grote kom met water aan de kook.
  • Ondertussen: verwijder de kroontjes van je tomaten, en maak onderaan een kruisje met een scherp mesje. Dit zorgt er straks voor dat het vel mooi loskomen.
  • Wanneer het water kookt, voeg je een paar tomaten tegelijk toe. Laat ze ongeveer 30 sec in het water liggen - voor grote tomaten. Slechts een paar seconden voor bijvoorbeeld kerstomaatjes. Het doel is de schil los te krijgen, maar mooi vast vlees te behouden en niet dat je tomaat papperig wordt.
  • Haal ze met een schuimspaan uit het kokende water en doe ze in een bak met ijswater
  • Het vel komt vanzelf los. Haal het er af en laat het eventueel in een oven op 50° drogen om er tomatenpoeder van te maken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!