Eén van mijn collega’s in Spermalie, zei deze week nog: “Heb jij wel genoeg gegeten als je geen aardappelen, rijst of pasta bij je maaltijd eet? Ik moet echt mijn groentjes, patatjes en vlees hebben, hoor.”

Natuurlijk hebben wij genoeg gegeten, want we eten veel meer groenten dan wanneer je ook aardappelen zou eten. Toch moet ik bekennen dat er van die dagen zijn (wanneer het een godganse dag geregend heeft, bijvoorbeeld) dat ik ook zin heb in een maaltijd met alles er op en eraan. Ik bedoel dan feitelijk patatjes en ik weet dat dit vooral tussen mijn oren zit. Zoete aardappelen zijn dan de redding. Ze bevatten veel meer vitamines dan gewone aardappelen en het zijn in feite groenten en geen aardappelen. Ze hebben een lagere glycemische index, wat goed is voor je bloedsuikerspiegel.

Voor tijden van nood dus: deze gepofte zoete aardappel met kokos en limoen. Gaat trouwens perfect samen met de pompoen en de balletjes. Bovendien gaat alles in de oven en is het supersnel klaar. Een echte feestmaaltijd zo midden in de week!  Check die kleuren, dan weet je dat er veel vitamines inzitten. Smakelijk!

Maak je deze klaar met de pompoen en de balletjes? Zet ze dan eerst in de oven, dan kunnen ze langzaam garen in de schil. Maak je ze apart klaar, dan kan je de tijd aanzienlijk verkorten door ze met een mesje op verschillende plaatsen in te prikken en gedurende 5 à 10 minuten te laten poffen in de microgolfoven. Hou ze wel in beide gevallen in de gaten, de ene aardappel is soms sneller gaar dan de andere.

 

Tips: Kies voor Bio zoete aardappel, gezien de schil er aan blijft

Gezond want: Zoete aardappelen lijken helemaal op aardappelen, maar ze bevatten meer vezels en oa betacaroteen

zoete-aardappel-met-kokos

Gepofte zoete aardappel met kokos

Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 10 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Vegetarisch
Keuken Universeel
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
 • 4 zoete aardappelen mooie grote
 • 8 el kokosroom
 • 2 el koriander fijngehakt
 • 1 granaatappel
 • peper
 • zout
 • kokosolie

Instructies
 

 • Was en boen de zoete aardappelen goed en droog ze af met keukenpapier. Maak je ze klaar in de microgolf? Prik er dan in met een mesje en zet ze in een bord in de microgolf gedurende 5 tot 10 minuten. Controleer af en toe door er in te prikken. Haal ze uit de oven en kruid met peper en zout.
 • Maak je ze klaar in de oven? Smelt wat kokosolie in een pannetje. Doe de aardappelen in een ovenvaste kom en giet er de kokosolie over. Kruid met peper en zout en zet 30 tot 45 minuten in de oven op 180°C. Check tussendoor regelmatig of ze gaar zijn.
 • Snij het bovenste deel van de aardappel en met een klein dessertvorkje plet je de binnenkant van de aardappels. Giet er wat kokosroom over en kruid nog lichtjes bij met peper en zout.
 • Knijp goed in de granaatappel en snij hem in 2. Haal de pitten er voorzichtig uit met een lepel (opgelet, ze maken hardnekkige vlekken op kleding). Strooi de pitten en de koriander over de aardappelen. Smakelijk.