Kimchi of kimchee is een traditioneel Koreaans gefermenteerd bijgerecht, gemaakt van kolen of eventueel andere groenten en aangevuld met kruiden. Gefermenteerde producten zijn goed voor onze gezondheid omdat ze probiotica bevatten. De lactofermentatie die ontstaat door het product in zout te pekelen zorgt er voor dat je kimchi tot 1 jaar kan bewaren in een mooi afgesloten pot.
De eerste keer dat wij Kimchi aten, was aan een Koreaanse streetfood stalletje in Kopenhagen. Ik kan je verzekeren dat we niet onmiddellijk fan waren. Gefermenteerde producten, zoals bijvoorbeeld zuurkool, hebben immers een smaak die wij niet gewend zijn. Daar komt bij dat de echte Koreaanse versie heel erg spicy is en een smaak heeft, die niet eens aanleunt bij zuurkool. Ik kan het niet echt omschrijven, maar mijn experimentatie zin was een paar weken totaal verdwenen.
Tot we in Spermalie in de cursus Vegucation aan de slag gingen met fermentatie. We maakten kimchi, maar ook waterkefir en opgelegde groentjes zoals uitjes. Na een paar weken konden we dan eindelijk van onze fermentatie proeven. Met een enigszins bang hartje proefde ik van de Kimchi (ik ben namelijk ook al geen voorstander van zuurkool). Ik ben blij dat ik het nog een kans heb gegeven, want het smaakte best lekker. Ik zal niet zeggen dat het zo direct mijn favoriete maaltijd is, maar als bijgerecht vind ik het ondertussen best te pruimen.
Je raadt het echter al: fermenteren dat duur wel even. In Delicious magazine vond ik deze snelle versie van Kimchi die je alvast een beetje een voorproefje geeft. Probeer het maar, dan kan je daarna beslissen of je ook eens met de lange versie aan de slag wil. Deze kimchi ontbreekt wel wat van de gezonde voordelen van gefermenteerde kimchi, maar het zijn alvast lekkere groentjes. Het recept voor échte kimchi post in binnenkort.
Gebruik ook hier boekweitnoedels!
Geroerbakt rundsvlees met snelle kimchi
Ingrediënten
- 250 gr noedels platte
- 1 el sesamolie
- 800 gr biefstuk dikke lende in dunne schijfjes
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 el sojasaus glutenvrije
voor de kimchi
- 1/2 chinese kool in fijne reepjes gesneden
- 4 lente-uitjes fijn gesneden
- 1 wortel in lange reepjes gesneden
- 100 gr zout
- 2 el vissaus
- 1 el gember geraspt
- 1 el cayenepeper
- 1 rode peper in ringetjes zonder zaadjes
- 1/2 citroen sap
Instructies
- Meng de kool, de lente-uit en de wortel in een kom.
- Meng in een kom het zout met 1 1/2 liter water en breng aan de kook. Laat 1 à 2 minuten doorkoken en giet dit op het koolmengsel.
- Zet 10 min. weg om te pekelen.
- Spoel het na 10 min zorgvuldig af onder koud stromend water.
- Meng de rest van de ingrediënten van de kimchi in een blender tot een pasta en roer onder het koolmengsel. Breng op smaak met citroensap.
Voor de noedels
- Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet ze af en laat uitlekken.
Voor het vlees
- Doe in een wok de sesam olie en verhit. Voeg het rundsvlees toe, wanneer de olie heet is. Bak kort aan, 1 min. Voeg de look toe en laat nog 1 min bakken. Voeg dan de sojasaus toe en laat nog 1 min koken.
- Doe de noedels in diepe kommen, verdeel het vlees en het koolmengsel er over. Bestrooi met wat lente-ui
Geef een reactie