Een lekker ontbijt dat in feite een afgeleide is van havermoutpap. Je kan dit gerecht ook als gezond dessert geven, wanneer je gasten echte gezondheidsfreaks (niet slecht bedoeld!) zijn.

Je kan uiteraard ook beide doen. Eet deze peertjes als zondags vieruurtje, eventueel met een bolletje ijs en maak genoeg peertjes voor het ontbijt van de maandag. De pap kan je ook helemaal vooraf klaarmaken en bewaren in de koelkast. Opwarmen kan in een kommetje of uiteraard in de microgolf.

Koop en gebruik eens een verse vanillepeul. Zorg voor een mooie verse peul, zo haal je er veel vanille uit. Is je peul eerder droog? Maak een potje heet water en laat je boon ongeveer 30 minuten weken, zo wordt ze weer mooi zacht. Leg de vanillepeul voor je op een snijplank en druk ze met de achterkant van een mes of met een lepel goed plat. Snij ze dan over de ganse lengte in 2. Haal de vanille er met de achterkant (!) van een mes uit. Albert Heyn heeft er een kort filmpje over gemaakt.

Vanille is duur, maar geeft een lekkere en zoete smaak aan je gerechten, ideaal om te gebruiken dus wanneer je minder suiker wil eten.

Om toch wat extra zoetigheid te geven, gebruik ik Agavesiroop. Deze is afkomstig uit de Agaveplant die origineel in Mexico voorkomt. Ze bevat heel veel fructose en is daardoor tot 2 keer zoeter van suiker, waardoor je minder nodig hebt om hetzelfde zoete resultaat te krijgen. Daarnaast heeft ze een lagere glycemische index (30 ipv 65 voor tafelsuiker), waardoor je bloedsuikerspiegel minder schommelt. Net als alle suikers: overdrijf er niet mee, maar een paar lepels in dit ontbijt zijn perfect ok.

Tips: Maak zelf je amandelmelk, of kies voor een ongezoete variant.

Gezond want: De noten zorgen voor een serieuze ochtendlijke opkikker

ontbijtpeertjes

gekarameliseerde-peertjes-met-pap

 

Geroosterde peertjes met cashewcrème: Peer. Cashew. Amandel.

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min
Gang Kickstarters, Vegetarisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 4 peren
  • 1 el boter
  • 2 el agavesiroop
  • 1 el citroensap
  • 2 vanillepeulen
  • 4 kardemonpeulen
  • 4 el water
  • 200 gr cashewnoten
  • 2 el agavesiroop
  • 300 ml amandelmelk naar smaak
  • zout

Instructies
 

  • Giet koud water over de cashewnoten en laat ze minstens 1 uur en bij voorkeur 1 nacht weken.
  • Haal de vanille uit de peulen en druk de kardemonpeulen lichtjes plat.
  • Giet de noten af. Plaats ze in een blender en mix met de siroop, de amandelmelk, de vanille en het zout. Je kan zelf kiezen hoeveel melk je bij de noten doet. Wil je liever een dikke of liever een smeuïge pap? Doe minder of net meer melk in de blender.
  • Zet de oven op voor de peren en verwarm tot 200°C. Boter de onderkant van een ovenvaste schotel in. Schil en halveer de peren, en haal het klokhuis er uit.
  • Mix de siroop, citroensap, de kardemonpeulen, de vanille en de uitgeholde peulen in een grote mengkom. Haal de peren door dit mengsel en leg ze met de bolle kant naar boven in de ovenschotel.
  • Giet overblijvende mengeling over de peren en leg er een beetje boter op. Doe de eetlepels water in de schotel. Rooster de peren gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze mooi zacht worden in de oven. Draai ze na 15 minuten om en giet de siroop met een lepel over de peren. Laat ze karameliseren.
  • Maak wat meer peren klaar, ze zijn ook lekker de dag erna in een traditionele havermoutpap.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!