Wij, Belgen (nogal formeel, niet) gebruiken onze pompoen vooral om er soep van te maken en er kaarsjes in te steken, that’s it. Amerikanen hebben pompoen echter al langer ontdekt als volwaardige groenten om op het menu te zetten. Ze maken er spreads, curry’s, taarten, brood, koekjes, wafels, …, en zelfs ijs van. Om niet te gek te doen, is dit een recept dat ik absoluut met jullie wil delen: in de oven geroosterde pompoen met parmezaanse kaas.

Het is een fantastisch bijgerecht, dat bij heel wat zaken perfect zal passen. Je kan het vooraf klaarmaken en net voor het opdienen nog kort opwarmen in de oven. Je kan het trouwens evengoed ’s avonds midden in de week maken, want het is klaar in 20 minuutjes. Het past goed bij varkensvlees, lamsvlees, vis en gevogelte.

Pompoenen zijn bovendien heel gezonde groenten. Zo bevatten ze veel vezels en daardoor geven ze lang een voldaan gevoel. Bovendien bevatten ze weinig calorieën. Kies je voor oranje pompoenen dan zit er bovendien veel betacaroteen in, wat goed is voor de huid en die kan wel iets meer gebruiken nu het buiten steeds guurder wordt.

Bovendien lijkt het mij een goed idee om bijgerechten apart te vermelden als recept, zo kan jij makkelijker kiezen waar jij zin in hebt en is er meer mogelijkheid om te combineren. [/fusion_text][/two_third]

Tips: Kies in dit geval voor een flespompoen (butternut) of een oranje hokkaido/currypompoen daar kan je de schil van aanlaten!

Gezond want: Pompoenen zijn goed voor huid en ogen en calorie-arm!

pompoenen

 

gebakken-pompoen

 

Geroosterde pompoen met parmezaanse kaas

Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 30 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Vegetarisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 flespompoen of Hokkaido (hoef je niet te schillen)
  • 4 teentjes knoflook
  • 100 gr parmezaanse kaas
  • 2 el tijm
  • 4 el olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180°C. Beleg een bakplaat met bakpapier.
  • Snij de pompoen in de helft en verwijder de pitten. Snij de pompoen dan in schijfjes. Doe in een grote mengkom
  • Meng de kaas met look, tijm, peper en zout en olijfolie in een blender en doe dit mengsel bij de pompoen. Meng goed
  • Giet de pompoen op de bakplaat en verdeel hem mooi, zodat de plakjes elkaar zo min mogelijk overlappen.
  • Zet ongeveer 25 minuten in de oven.