Dit is een ideaal recept om te spelen met andere smaken. Geen ‘Sweet Valentine’ dit jaar. Het is in feite een prachtige combinatie van smaken:

  • Bitter: door het natuurlijke grondwitloof
  • Zoet: door de pastinaken en gedroogde abrikozen
  • Zuur: door de frisse citrus smaak van de appelsien
  • Umami: door de aardse smaak van de paddenstoelen.
  • Zout: door de subtiele kruiding.

Door voldoende te variëren met smaken, krijgt je lichaam automatisch de stoffen binnen die het nodig heeft. Als je het zo bekijkt, dan zit de natuur wel heel goed in elkaar. Vergeet alle dieetpraatjes en kook met natuurlijk mooie producten en je hoeft je nooit meer af te vragen of je wel gezond eet.

Volgende week focussen we trouwens op smaken en proberen we ons veel te zoete palet, terug uit te balanceren.

Wil je op Valantijn liever vlees eten? Dan kan je natuurlijk een stukje vlees of vis toevoegen aan dit gerecht. Perfect met skrei (de liefdesvis) of eendenborst.

Tips: Koop grondwitloof!

Gezond want: Dit is een perfect uitgebalanceerd recept, zowel qua smaak als samenstelling.

 

witloof-met-quinoa

Gesmoord witloof met Quinoa

Gang: Feestelijk, Vegetarisch
Keuken: Belgisch
Trefwoord: gezonde gerechten
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 2 personen
Recept afdrukken

Ingrediënten

Quinoa

  • 100 gr quinoa goed gespoeld onder koud water
  • 60 gr walnoten gehakt
  • 60 gr gedroogde abrikozen fijn gehakt
  • 60 gr radicchio fijn gesneden
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Pastinaak zalfje

  • 600 gr pastinaken geschild en in stukjes
  • 1 citroen
  • 1 dl sojaroom
  • peper
  • zout

Peterselieolie

  • 1 bosje platte peterselie
  • 1,5 dl olijfolie
  • peper
  • zout

Gesmoord witloof met sinaasappel

  • 4 stronkjes grondwitloof harde bittere kern verwijderd
  • 1 bio appelsien zeste en sap
  • 1 kl komijnzaadjes
  • 2 el boter

Paddenstoelen

  • 400 gr paddenstoelen koop een mooie mengeling naar keuze
  • 2 koffielepels verse tijm van de takjes geritst
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1/3 bosje peterselie blaadjes fijngesneden
  • boter
  • peper
  • zout

Instructies

Quinoa

  • Gaar de goed gespoelde quinoa in 2 keer zijn volume gezouten water. Dit neemt ongeveer 10 tot 12 min. Giet de quinoa af en laat het afkoelen. Voeg de walnoten, de radicchio en de abrikozen toe en meng goed. Kruid met peper en zout en voeg wat olijfolie toe.

Pastinaakzalfje

  • Kook de geschilde en in stukjes gesneden pastinaak in een grote hoeveelheid gezouten water. Prik met een mesje om te controleren of ze gaar zijn. Giet ze af en doe ze in een blender. Mix met peper en zout, een kneusje citroen en voeg wat soja room toe, zodat je een mooie puree krijgt. Hou warm in een kommetje op zacht vuur.

Peterselie olie

  • Breng een grote pot water met veel zout en een koffielepel bicarbonaat aan de kook. Kook de peterselieblaadjes hierin 4 minuten en giet ze af. Laat ze schrikken onder ijskoud water. Doe ze in een blender en mix. Voeg in een straaltje de olijfolie toe en mix alles goed. Kruid met peper en zout. Bewaar de olie in de koelkast tot gebruik en giet ze voor gebruik door een zeer fijne zeef. Doe ze in een knijpflesje of gebruik straks een koffielepel om ze op het bord te druppelen.

Witloof

  • Was je witloof en haal de harde kern er uit met een schep mesje. Smelt boter in de pan en bak hierin de komijnzaadjes.Voeg je witloof toe en laat het zachtjes smoren. Ondertussen kan je de sinaasappel wassen en drogen. Haal de schil er af met een zesteschiller of dunschiller en snij in reepjes. Pers de appelsien. Voeg na 5 minuten het sap toe aan het witloof. Laat onder deksel ongeveer 15 minuten zacht smoren, tot je witloof zo goed als gaar is. Voeg dan de beste toe en laat nog 5 minuutjes bakken.

Paddenstoelen

  • Reinig de paddenstoelen: spoel ze eventueel snel onder stromend water en snij de steeltjes bij. Laat goed uitlekken en droog ze met keukenpapier. Doe boter in de pan en laat heet worden. Bak hierin op hoog vuur je paddenstoelen. Voeg na een paar minuten je look, tijm en fijgesneden peterselie toe. Kruid met peper en zout en laat nog een paar minuten bakken, tot je paddenstoelen klaar zijn.

Serveren

  • Verwarm je borden in de oven op 60°C. Verwarm al je ingrediënten behalve de quinoa en de olie. Maak een mooi druppel met de pastinaakcreme. Doe hiervoor een eetlepel op een bord en zet dan de punt van je lepel in de creme. Trek de zalf open, zodat je net een druppel krijgt. Zet een dresseerring op de bord (naast de druppel) en schep hierin de quinoa. Druk goed aan en verwijder de ring. Schep je paddenstoelen op het bord. Leg er een strookje witloof op met wat sinaasappelsaus en druppel tot slot wat peterselie olie op de borden ter versiering.