Witloof met gehaktballetjes is een variatie op een klassieker die mijn oma altijd maakte. Alleen, mijn oma was gepensioneerd, en had de tijd om het witloof mooi in 2 te snijden, lange gehaktworstjes te maken, deze tussen het witloof te steken en dan komt het… deze witloofrolletjes met keukentouw netjes toe te binden zodat het mooie pakketjes bleven. Vooral dat laatste is veel moeite, voor iemand zo onhandig als ikzelf, en het duurt zolang.
De smaak van dit gerecht is echter zo zalig (hoewel dat kan met mijn herinneringen te maken hebben) dat ik het toch wel telkens weer graag eet. Nostalgisch deze schotel. De smaak van het witloof en het gehakt vermengd zich in de saus, die je lekker kan opdippen met bijvoorbeeld gekookte aardappelen, heel traditioneel, maar daar is niets mis mee. Vermijd evenwel om je witloof te suikeren, en probeer het naturel te eten.
Een tijdje terug hadden we 1 keer koken 2 keer eten. Dat principe heb ik hier ook toegepast. In de kalfsfricassee gaan ook gehaktballetjes en dus moet je die maar 1 keer maken, om ze dan in beide gerechten te gebruiken. Doe dit bijvoorbeeld op zondag en werk je kalfsfricassee en je witloofschotel meteen af. Zet ze dan in de koelkast en je hebt 2 keer zeer snel eten in de week. Geloof mij, dat is zo dankbaar.
Tips: Gebruik volle grond witloof en niet gekruid gehakt, dat bevat dan enkel vlees en geen toevoegingen
Gezond want: Witloof is een beetje een bittere groente en bittere smaken zijn goed voor je gezondheid, bovendien verruimen ze je smaakpalet.
Gestoofd witloof met gehaktballetjes
Ingrediënten
- 8 grote aardappelen
- 12 stronkjes witloof grond
- 800 gr gehakt
- 1 ei
- 3 el paneermeel
- peper
- zout
- muskaatnoot
- boter
Instructies
- Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Kook ze in gezouten water gaar en giet ze af.
- Ondertussen: Stoof een klontje boter in een kom en stoof hierin het witloof. Snij de stronkjes in de lengte doormidden en haal het harde onderste deel er uit. Leg ze in de boter en laat op middelhoog vuur zachtjes stoven. Voeg eventueel wat water of kalfsfond toe. Roer regelmatig en kruid met peper en zout en met een beetje muskaatnoot. Zet een deksel op de pot.
- Rol balletjes door het gehakt te mengen met het ei, peper en zout en het paneermeel. Draai er balletjes van ter grootte van een golfballetje.
- Na 10 minuten, wanneer het witloof zacht begint te worden, voeg je de gehaktballetjes toe. Laat ze 'stomen' in de kom witloof met een deksel er op.
- Dat is alles! Geloof mij, je hebt een lekkere doordeweekse schotel!
Ik heb dit gisteren uitgeprobeerd en het was ZALIG lekker, we hebben er allemaal van gesmuld! Bedankt Sylvianne.
Leuk om te horen! Dank je wel, Daniël.