Vorig weekend kocht ik een nieuwe schaal van Pascale Naessens. In de doos bleek een receptje te zitten, dat mij herinnerde aan een van de lievelingsgerechten van de kinderen: panneken in de oven. Jammer, maar waar, dat gerecht komt bij ons niet vaak meer op de tafel wegens klaargemaakt met puree en kaassaus.

Het gerecht van Pascale lijkt een lichtere versie van ons gerechtje en ik bedacht mij  dat ik mijn panneke in de oven dus op die manier gezonder kon maken. Voila, kids blij, ik blij.

Maak dit gerecht tot 3 dagen vooraf klaar. Het is niet zo heel veel werk, maar als je dit in het weekend klaarmaakt, is de kans veel groter dat je de week door gezond eet. Zet weg in de koelkast en je hoeft dit gerecht enkel nog op te warmen in de oven: 30 min op 180° onder aluminium folie en dan nog 5 minuutjes zonder folie om de kaas te bruinen.

Smakelijk!

Tips: Blancheer je kool in een ruime pot kokend water, waar je een stevige portie zout en wat nicarbonaat aan toevoegt, zo blijven je bladeren mooi fris groen

koolmengeling-met-gehakt

gevulde-kool

Gevulde kool met boursin

0 van 0 stemmen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Gevulde kool met boursin

5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 1 uur
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 1 grote savooikool
  • 600 gr kalfsgehakt
  • 2 ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 pakje boursin
  • 400 ml room
  • 100 gr parmezaan
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • kokosolie

Instructies
 

  • Haal de buitenste bladeren van de kool. Als ze niet mooi zijn, doe je de eerste 2 ofzo weg. Hou dan per persoon 2 mooi grote bladeren over. Blancheer deze in kokend water met zout en bicarbonaat. Zorg dat je water kookt en leg de bladeren er ongeveer 3 minuten in, totdat ze zachter worden.
  • Haal de bladeren uit het kokende water en doe ze in een vergiet, spoel met koud water en laat ze uitlekken. Droog ze af met keukenpapier. Zet opzij
  • Snij de rest van je kool in fijne snippers en doe ze in hetzelfde kookwater. Laat 3 minuutjes koken en giet eveneens af. Laat uitlekken.
  • Doe de room met de boursin in een kommetje en warm op zodat de kaas smelt. Doe dan de koolsnippers terug in de kom en giet er de helft van het roommengsel over. Kruid met peper en zout en muskaatnoot.
  • Doe kokosolie in een pan en laat de ui zacht worden. Voeg dan de look en het gehakt toe en laat dit gaar worden. Wanneer je gehakt klaar is, voeg je het bij de kool. Meng alles goed door elkaar.
  • Leg één van de grote bladeren voor je open met de binnenkant naar boven. Schep er 3 eetlepels kool/gehakt mengeling in. Leg dan de buitenste kant naar binnen (zoals een envelopje) en rol de kool op. Leg in een schaal. Doe dit met alle bladeren
  • Giet er de rest van de roomsaus over en zet afgedekt met alufolie in de oven op 180° tot wanneer alles zeer warm is. Haal folie weg en strooi parmezaan over je gerecht. Laat mooi korsten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!