Je darmbacteriën bepalen je gewicht.
In totaal dragen we elk zo’n 100 biljoen ofwel 2 kilo darmbacteriën. Er bestaan zo’n 1100 verschillende soorten darmbacteriën, maar de meeste gezonde mensen hebben er zo’n 180. Dikke mensen ongeveer 160 en mensen met chronische darmproblemen maar 50. De precieze samenstelling van jouw darmbacteriën of darmflora is uniek, het is en combinatie van die 1100 verschillende soorten en wordt je unieke microbioom genoemd.
2 grote groepen of ‘stammen’ bacteriën bevolken je darmen: de bacteriodeten en de firmicuten. Afhankelijk van welke bacteriën vooral je darmen bevolken zal je eerder last krijgen van overgewicht, dan wel gezegend zijn met een levenslange slanke lijn. Slanke mensen hebben meer bacteriodeten in hun darmen dan mensen die last hebben van overgewicht. Firmicuten zetten je voeding sneller om in lichaamsvet.
Een andere oorzaak kan ook zijn dat je minder variatie hebt in je microbioom en dat dat je sneller dik maakt.
Het is dus zaak om er voor te zorgen dat je darmen vooral de gunstige bacteriën hebben.
Een omstreden manier om darmflora gezonder te maken, of eventueel te bevolken met meer slankmakende bacteriën is de transplantatie van stoelgang, van gezonde darmen naar zieke darmen. Deze praktijk wordt nu overal onderzocht en is zoals gezegd voorlopig althans omstreden.
Een derde reden kan de slijmlaag van je darmen zijn. Hoe dikker deze laag, hoe slanker je zal zijn. In deze slijmlaag leeft de Akkermansia bacterie. Honger is hier de beste saus. Wanneer je minder eet en af en toe honger hebt, dan gedijt deze dunmakende bacterie beter. Maar ook hier is nog verder onderzoek nodig.
Onderzoekers zijn het er wel over een dat je microtoom een belangrijke factor is voor je lichaamsgewicht. En het beste nieuws is dat je zelf in staat bent je darmflora enorm te verbeteren voor de juiste voeding te eten.

Prebiotica
Een eerste bron van traktatie voor je darmbacteriën zijn prebiotica. Dit zijn levensmiddelen die we niet verteren en die selectief de groei en de activiteit van bepaalde bacteriën stimuleren en zo onze gezondheid verbeteren.
Momenteel zijn 3 types prebiotica bekend
- Inuline en Fructo-oligo-saccharides: komen voor in onder andere aardperen, asperges, prei, onrijpe bananen, uien en chicorei (witloof)
- Lactulose: is een veel gebruikt laxeermiddel. Let dus op hiermee of je krijgt ‘disaster pants’
- Galacto-oligo-saccharides: bevinden zich voornamelijk in moedermelk en helpen vooral pasgeboren babies om gezonde darmflora te ontwikkelen.
Probiotica

Iets eenvoudiger en vaak efficiënter zijn probiotica. Dit zijn producten met levende organismen (bacteriën) die je darmflora en je immuunsysteem verbeteren.
Je kent dit natuurlijk wel onder de vorm van kant-en-klaar flesjes uit de supermarkt: Activia, Yakult, … Nadeel hiermee is dat deze drankjes industrieel vervaardigd zijn en vaak veel suikers bevatten. Er wordt ook wel beweerd dat deze niet echt zouden helpen, omdat de microben je maag- en galzuur niet overleven.
Maar geen nood. Veel voedingsmiddelen bevatten probiotica.
De meest bekende zijn zuivelproducten zoals yoghurt, karnemelk, kokosyoghurt, melkkefir,… Je moet welk controleren op je yoghurt dat hij levende fermenten bevat, anders koop je gewoon dood spul, dat niets doet aan je gezondheid. Yoghurt met levende fermenten vind je gewoon in de supermarkt, bekijk het etiket, dit staat er op vermeld.
Andere voedingsmiddelen die de gezonde beestjes bevatten zijn een wijde variatie aan gefermenteerd voedsel. Vandaar dat nu weer zo hip geworden is.
Denk aan waterkefir, zuurkool, kimchi (Koreaanse zuurkool), kombucha (drank op basis van een zwam), rauwmelkse kazen, goeie kwaliteit salami, azijn, miso, tempeh, bier en wijn.. en ook zwarte chocolade. Maar vergeet niet dat heel wat groenten uitermate geschikt zijn om te laten fermenteren.
Een dagelijkse (kleine) hoeveelheid gefermenteerde groenten of andere producten zorgt voor een goed werkende darm.
Waar zijn Probiotica goed voor?
Bisphenol A – een giftig product aanwezig in heel wat plastiek (waaronder plastiek flessen water,…)
Pesticiden. Zijn overal aanwezig: in en op je voedsel, in de lucht, het drinkwater,…
Zware metalen: bevinden zich eveneens in de grond, het drinkwater,…
Kankerverwekkende bewaarmiddelen: te vinden in industriële voeding.
‘Giftige’ etenswaren: Hoewel er veel discussie over is, zouden veel granen niet zo gezond voor ons zijn. In het bijzonder tarwe en andere glutenhoudende granen kunnen onze darmen zwaar op de proef stellen
Antibiotica
Hoewel deze medicijnen al heel wat mensenlevens gered hebben, zegt de naam wel veel. Anti -biotica. Het zijn eigenlijk de massavernietigingswapens van onze bacteriën. Ze maken immers geen onderscheid tussen de goeie en de slechte.
Ondertussen zijn artsen wel iets voorzichtiger geworden met het voorschrijven ervan, maar hou als patiënt toch ook mee in de gaten dat je arts er niet al te kwistig mee is. Vooral ook voor kinderen. Uiteraard, soms zijn ze zeker nodig en in principe zijn de meeste dokters ondertussen zelf niet meer zo happig om te pas en te onpas antibiotica voor te schrijven.
Het gebeurt regelmatig dat mensen die een paar kuren achter de rug hebben last krijgen van allerlei allergieën, eczeem, … De darmen hebben vaak meer dan 2 jaar nodig om opnieuw een gezonde darmflora op te bouwen.
Lees ook:
Gezonde darmen: deel 3
Wil je weten hoe je darmen en de samenstelling van je darmflora je gewicht bepalen? Lees dan ook Deel 1: Focus op je darmen ipv op calorieën en Deel 2: Gezondere darmen met pro-
Gezonde darmen: deel 2
Je darmbacteriën bepalen je gewicht. In totaal dragen we elk zo'n 100 biljoen ofwel 2 kilo darmbacteriën. Er bestaan zo'n 1100 verschillende soorten darmbacteriën, maar de meeste gezonde mensen hebben er zo'n 180.
Gezonde darmen: Deel 1
Waarom het beter is op je darmen te focussen dan op je gewicht. Alle ziekten starten in de darmen! Wellicht is dit niet altijd (cfr. genetische ziektes,...)
Heel interessante artikels. Ik ben benieuwd: Hoe sta jij tegenover probiotica supplementen? Er is veel wetenschappelijk literatuur die de voordelen ervan weergeeft en Ik denk eraan om deze te beginnen nemen.
Hoi Sharon,
Voorlopig neem ik die zelf niet. Ik probeer dagelijks wat gefermenteerde producten te eten, die ik zelf klaarmaak: waterkefir, zuurkool, … Wanneer je supplementen van probiotica wil gebruiken is het belangrijk dat je goeie kwaliteit koopt (dit geldt voor alle supplementen trouwens) en best nakijken dat het inderdaad om levende probiotica gaat. De bekende supermarktdrankjes blijken minder effectief omdat de bacteriën niet die producten ons maagzuur vaak niet overleven. Een kwaliteitslabel voor probiotica is dat van: European Scientific League for Probiotics.
Binnenkort komen er een paar recepten voor fermenteren op de site, je zal zien dat het helemaal niet moeilijk is om dit zelf te maken.