Wil je weten hoe je darmen en de samenstelling van je darmflora je gewicht bepalen? Lees dan ook Deel 1: Focus op je darmen ipv op calorieën en Deel 2: Gezondere darmen met pro- en prebiotisch 

Gezonde darmen = …

Je darmen voeden, doe je door voedingsmiddelen te vermijden die ontstekingen kunnen veroorzaken in je darmen, door je spijsvertering te verbeteren, door eventueel zieke darmen zoveel mogelijk te genezen (vb lekkende darm), door de opname van voedingsstoffen te maximaliseren en door het evenwicht in je darmflora te herstellen.

 

Klinkt simpel niet waar? ….. Of toch niet?

Wacht even, haak nog niet, lees nog even door, dan wordt het allemaal veel duidelijker.

In 3 stappen naar gezondere darmen.

Wanneer je ernstige problemen hebt met je darmen, dan is het zeer belangrijk om een huisarts op te zoeken, deze kan je eventueel verder doorverwijzen naar een specialist.

Hier vindt je 3 stappen met praktische tips, die iedereen zullen helpen om hun darmen beter te verzorgen. Neem 1 stap tegelijk en bouw zo langzaam verder op. Probeer elke stap te integreren in je dagelijkse leven alvorens een tweede stap aan te pakken.

Stap 1: Elimineer bepaalde voedingsmiddelen.

  • Heb je bepaalde voedsel allergieën? Misschien heb je er niet zoveel last van, maar wanneer je wil werken aan je darmen is het belangrijk om de voeding die deze allergie veroorzaakt een tijd te vermijden. Zorg er voor dat je darmen de kans krijgen om helemaal te genezen alvorens deze voedingsstoffen terug toe te voegen. Veel voorkomende problemen zijn er met lactose en gluten. Daar heb je misschien op het eerste zicht niet veel last van, maar probeer ook deze eens een paar weken te vermijden en kijk of je enig verschil voelt.

  • Verminder of vermijd (zwaar) industrieel bewerkte voedingsmiddelen, fast food en junk food. Vooral bewerkte vleeswaren en voedingsmiddelen die veel suikers bevatten. Wat slecht is voor je lichaam is uiteraard slecht voor je darmen.

  • Verhoog je inname van gezonde omega3 vetten en verlaag bijgevolg de inname van omega 6 vetten. Deze laatste hebben we meestal op overschot. Een evenwicht tussen je omega 3 / omega 6 is belangrijk voor je darmen. Omega 6 vind je voornamelijk in bewerkte plantaardige olie: zonnebloemolie, soja olie,… maar ook in margarines en gefrituurde producten. Gebruik liever extra vierge olijfolie!

  • Stress speelt een belangrijke factor in je darmgezondheid. Onze hersenen en darmen zijn met elkaar verbonden. Stress zorgt voor een negatieve impact op je darmflora. Daarna gaat het ook weer omgekeerd. Ongezonde darmen zijn vaak de oorzaak van allerlei ziekten, hersenziekten in het bijzonder.

  • In het vorige deel kon je het al lezen. Opgelet met antibiotica. Gebruik ze echt alleen als het niet anders kan. Bespreek dit zeker met je huisarts en vraag of er andere oplossingen mogelijk zijn. Het duurt immers meer dan 1 jaar alvorens je darmen hersteld zijn na een antibiotica kuur.

  • Hetzelfde geldt voor andere medicijnen en vrij te verkrijgen pijnstillers (vb Ibuprofen, Aspirine). Deze kunnen voor een toename in de doorlaatbaarheid van je darm zorgen en op die manier de oorzaak zijn van het lekkende darm syndroom.

Stap 2: Vul eventuele tekorten aan

 

  • Start met de basis. Je spijsvertering heeft tijd nodig om haar werk te kunnen doen. Neem daarom wat extra tijd bij het eten. Ga zitten en neem minsten 10 minuten om rustig en aandachtig te eten. Laat ook voldoende tijd tussen je verschillende maaltijden (ongeveer 5 uur) en probeer ‘s avonds niet te laat meer te eten. Op die manier kunnen je darmen tot 12 uur rusten! Vergeet ook niet grondig te kauwen op je eten, dat vergemakkelijkt de vertering.

  • Vervang je bak vetstoffen door kokosolie, olijfolie en boter. Andere gezonde vetten (om koud te gebruiken) zijn koudgeperste notenolie, avocado olie, sesamolie, zaden olie.

  • Probeer zo vaak mogelijk vette en bij voorkeur wild gevangen vis te eten. Lukt je dit niet vaak, dan kan je er voor kiezen om ook omega 3 en visolie supplementen toe te voegen aan je dagelijkse routines.

  • Een vezelrijk dieet zorgt voor een grotere bio diversiteit in de darm bacteriën, zorgt voor minder constipatieproblemen en andere darm gerelateerde darmproblemen. Bovendien zorgen vezels voor een verzadigend gevoel, waardoor je minder eet. Een extra voordeel dus.

  • Zorg voor voldoende ontspanning en slaap. De link is misschien niet meteen duidelijk, maar toch zijn er voldoende onderzoeken die aantonen dat onze darmen voordeel halen uit rust.

  • Drink veel. Wanneer je te weinig drinkt, dan probeert je lichaam extra vocht te halen uit je darmen. Die dan op hun beurt ‘te droog’ worden. Dit zorgt er voor dat de inhoud van je darmen harder wordt, waardoor afvalstoffen je lichaam minder snel kunnen verlaten. Probeer ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht op te nemen per dag. Bij voorkeur water en eventueel thee of wat koffie. Vermijd uiteraard suikerrijke frisdranken.

Stap 3. Herstel en bescherm

 

  • Probeer zoveel mogelijk darmgunstige voedingsmiddelen in je dieet op te nemen. Brandstof voor de darmen! Volgende producten zijn bijzonder geschikt:

    • Kurkuma of geelwortel
    • Probiotica: alle gefermenteerde producten: yoghurt, melkkefir, waterkefir, zure room, oude kaas, kimchi, zuurkool, miso,… In elk geval is het hier belangrijk om natuurlijke producten te kopen met levende fermenten! Gepasteuriseerde producten bevatten geen probiotica.
    • Prebiotica: denk hier aan asperges, onrijpe banaan, aubergines, andijvie, look & uien, aardperen, prei en witloof. Ook geweekte en gekookte bonen en linzen kunnen gebruikt worden.
    • Plantaardige polyfenolen: zijn natuurlijk voorkomende onderdelen van bepaalde groenten, fruit en planten: citrusvruchten, boerenkool, spinazie, snijbiet, kolen, spruitjes enz.. Ook in groene thee, rode en paarse bessen, in noten en zaden en in cacao vind je ze.
    • Glutamine: is een aminozuur dat gelinkt wordt aan gezonde darmen. Deze komen voor in rundvlees, varkensvlees en gevogelte. In rauwe spinazie, peterselie, kolen en yoghurt.

     

Hopelijk vond je deze 3-delige reeks over je darmen informatief en heb je er iets aan gehad. Lees ook: Deel 1: Focus op je darmen ipv op calorieën en Deel 2: Gezondere darmen met pro- en prebiotische voeding

Gezonde darmen: deel 2

januari 17th, 2017|2s Reacties

Je darmbacteriën bepalen je gewicht. In totaal dragen we elk zo'n 100 biljoen ofwel 2 kilo darmbacteriën. Er bestaan zo'n 1100 verschillende soorten darmbacteriën, maar de meeste gezonde mensen hebben er zo'n 180.