Een lekker makkelijk receptje voor een drukke weekdag. Lekkere pittige uien, die langzaam zacht zijn geworden, dat is het geheim van dit gerecht.

Start dus straks met je uien langzaam te laten garen, of doe dit vooraf. Wanneer je de uien in een pot in de koelkast bewaard blijven ze zeker 2 weken goed. Ze zijn ook lekker met een sneetje paté.

Voor de rest past dit gerecht perfect bij de herfst met lekker warme smaken. In dit recept gebruik ik gierst, omdat die glutenvrij is, dit in tegenstelling tot couscous of bulgur. Wil je nog gezonder gaan, dan kan je bloemkoolcouscous maken en dat gebruiken ter vervanging van de gierst. Op die manier maak je het gerecht meteen geschikt voor een combinatiedieet.

Gierst is een oud graan, dat vroeger vaak gebruikt werd in de keuken. Dat is niet onlogisch want gierst is erg voedzaam, levert ons veel vezels, ijzer, vitamine B, mangaan, fosfor en magnesium. Bovendien is het makkelijk te verteren en past het perfect in een dieet voor mensen met een gevoelige maag of een glutenallergie. Bovendien heeft gierst een lage glycemische index wat uiteraard goed is voor je bloedsuikerspiegel en bijgevolg voor mensen met diabetes.

Je vindt gierst onder andere in Bioplanet. Sla bij je volgende bezoek dus gerust een paar zakjes in.

Tips: Gierst maak je klaar zoals rijst, niets moeilijks aan dus.

Gezond want: Gierst heeft een lage glycemische index en bevat veel vitamines

gierst-met-varkenshaasje

Gierst met varkenshaasje en pittige uien

0 van 0 stemmen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Gierst met varkenshaasje en pittige uien

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Universeel
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 300 gr gierst
  • 2 teentjes knoflook
  • 600 gr snijbonen
  • 2 rode paprika's
  • 500 gr varkenshaasje
  • 4 el paprikapoeder
  • 600 gr groenten- of kippenbouillon
  • 4 el olijfolie
  • 3 uien
  • 6 el witte wijn azijn
  • 4 el bruine suiker
  • 1 theelepel sambal
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 bosje bladpeterselie

Instructies
 

  • Start met de uien. Snij ze in ringen en stoof ze op laag vuur in de kokosolie. Voeg meteen ook de sambal toe. Na 15 minuten, wanneer ze zacht worden, blus je met de azijn en strooi je er de bruine suiker over. Laat zachtjes inkoken.
  • Breng de bouillon aan de kook en voeg dan de gierst toe. Kook zoals aangegeven op de verpakking. Als de gierst klaar is, doe er dan een scheutje olijfolie over en meng goed.
  • Snij de varkenshaasjes in stukjes en bak ze in olijfolie. Als ze bruin zijn, haal je ze uit de pan en hou ze apart.
  • Snij de paprika in kleine blokjes en bak in olijfolie. Voeg daarna de snijbonen, ook in stukjes gesneden, toe en bak ze even mee. Voeg de varkensblokjes toe en laat nog even bakken. Meng er een paar lepels van de uien onder.
  • Meng in een grote kom de gierst met de groenten en vlees. Strooi er fijngesneden bladpeterselie over.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!