gierst-met-lamsballetjes

Gierst is een glutenvrij graan dat veel lijkt op couscous. Couscous is echter van tarwe gemaakt en bevat bijgevolg gluten. In tegenstelling tot couscous moet je gierst wel koken, net als rijst, maar voor de rest is het goed vergelijkbaar met couscous. Je kan deze maaltijd perfect als avondmaal klaarmaken en de rest meenemen als lunch, het blijft even lekker.

De balletjes krijgen een Midden-Oosterse toets door de keuze van het lamsgehakt en door toevoeging van kruiden zoals koriander en komijn. Als je toevallig ergens een flesje granaatappelmelasse tegenkomt, neem het dan mee. Het is heel lekker om te gebruiken in dressings of om over deze balletjes te doen, net voor ze klaar zijn. Daardoor worden ze plakkerig en heerlijk zoet-zuur. Door de combinatie van balletjes – wie lust er geen balletjes? – es een keertje lamsgehakt en de specifieke kruiden, leren je kinderen andere smaken gawoon worden. Meestal werkt het goed om iets wat ze heel graag lusten te gebruiken om nieuwe smaken toe te voegen.

Kan je geen lamsgehakt vinden, of lust je het niet zo graag, vervang dan door puur rundsgehakt (Americain) – dat is mager en niet gemengd vlees – je kan er dus makkelijk zelf nog alle smaak aan geven.

lamsballetjes-met-gierst

 

Gierstsalade met lamsballetjes

Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 50 min
Gang Makkelijk doordeweeks, On the road, Salade
Keuken Midden-Oosten
Porties 4 personen
Ingrediënten
  

voor de balletjes

  • 600 gr lamsgehakt
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 teentje look fijngesnipperd
  • 1 koffielepel korianderzaad
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1 handvol verse koriander fijngesnipperd
  • 1 soeplepel sesamzaadjes
  • 1 soeplepel granaatappelmelasse optioneel

Voor de gierstsalade

  • 200 gr gierst
  • 400 ml kippenbouillon of water
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 4 wortelen fijngesneden
  • 2 courgettes fijngesneden
  • 1 komkommer fijngesneden
  • 1 handvol verse koriander
  • 500 gr princesseboontjes

Voor de yoghurt

  • 1 potje griekse yoghurt
  • 1 koffielepel za'atar of ras-el-hanout

Algemeen

  • peper
  • zout
  • kokosolie
  • boter
  • olijfolie

Instructies
 

  • Meng voor de balletjes het gehakt met de rest van de ingrediënten. Kruid met peper en zout.
  • Rol er balletjes ter grootte van een pingpong balletje van en bak ze in een anti-kleef pan met wat kokosolie gedurende ongeveer 7 minuten. Zet je vuur niet te hoog en rol de balletjes vooral in het begin voorzichtig om. Als je granaatappelmelasse hebt, doe er dan een flinke scheut bij de laatste 2 minuten in de pan en rol de balletjes er mooi in.
  • Strooi er de sesamzaadjse over en rol er de balletjes mooi door. Hou ze warm

De gierstsalade

  • Doe een lepel kokosolie in een kom en fruit hierin het sjalotje aan.
  • Voeg de gierst toe en overgiet met water of bouillon. Kook gedurende ongeveer 10 minuten (check de verpakking). Giet hem af en doe in een mengkom.
  • Doe ondertussen een lepel olie in een pan en bak hierin de worteltjes een paar min. op laag vuur. Voeg de courgette toe en bak nog even verder.
  • Doe in een mengkom met de gierst en giet er wat olijfolie over. Voeg de komkommer toe en de verse gehakte koriander, kruid met peper en zout. Meng alles goed.
  • Kook de prinsesseboontjes in een grote kom met gezouten water gedurende een paar minuten. Giet ze af en spoel met koud water. Doe ze kort in een pan met een klontje boter of wat olijfolie. Kruid met peper en zout

De yoghurt

  • Meng de yoghurt met de kruiden en peper en zout.
  • Serveer de gierstsalade met de balletjes, princesseboontjes en de yoghurt. Lekker!
Trefwoord familiegerechten, trendy gerechten