Het moeilijkste aan glutenvrij eten is dat je je dagelijkse brood voortaan links kan laten staan. Jammer, want lekker en gemakkelijk.

We hebben al een aantal alternatieven uitgeprobeerd uit het glutenvrije assortiment, maar jammer genoeg zitten die vol suikers, bewaarmiddelen en een hoop onbekende zaken. Geen aanrader. Vergelijk het met het verpakte toastbrood dat je in de supermarkt vindt, eigenlijk niet te eten.

Ondertussen verschijnen hier en daar bakkers die glutenvrij brood maken van een veel betere kwaliteit. Als je natuurlijk in een boerengat gaat wonen is ook die oplossing niet voor alle dagen.

Af en toe probeer ik dus zelf een brood te bakken, met wisselend succes trouwens. Ik begrijp dat brood niet. Volgens mij doe ik steeds hetzelfde en toch zit er zoveel verschil op het resultaat.

Nu denk ik wel een wondermiddel gevonden te hebben, nl de Quinoa gistvervanger. Telkens ik die gebruik, lukt mijn brood als bij wonder.

Momenteel gebruik ik een standaard glutenvrije bloem (deze keer van Aveve), maar daar wil ik op termijn vanaf. Ik zou graag een eigen mengeling samenstellen met kikkererwtenmeel, rijstbloem, … ik weet nog niet goed wat. Enfin, echte bloem, want deze standaardmengeling bestaat voornamelijk uit zetmelen en er zit ook verbeteraar in. Nog niet echt het beste alternatief dus.

En toch…. af en toe heeft iedereen wel eens zin in een vers boke. Dus tot ik iets beters heb gevonden, doe ik het met dit recept, dat prima werkt.

Om het brood wat te verrijken, voeg ik een mengeling van zaden, pitten en andere vruchten toe. Telkens iets anders. Rozijnen en gedroogde vruchten moet je wel eerst een nachtje weken, anders branden ze aan. Ook: wanneer je bijvoorbeeld chia zaadjes toevoegt, kan je best 50 ml extra water toevoegen, want deze zaadjes slorpen vocht op. Succes!

glutenvrij-brood-4

glutenvrij-brood-2

glutenvrij-brood-1-

Glutenvrij brood

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Kickstarters
Keuken Universeel
Porties 1 brood
Ingrediënten
  
  • 500 gr glutenvrije bloem broodmengeling
  • 450 ml water
  • 25 gr lev'quinoa bio
  • 2 el olijfolie
  • 1 el zeezout
  • 2 el maanzaad
  • 2 el chiazaad
  • 2 el sesamzaadjes

Instructies
 

  • Doe bloem, water, olie zeezout en lev'quinoa in een mengkom en kneed goed. Doe dit bij voorkeur met een keukenrobot en kneedhaak. Kneed ongeveer 5 minuten.
  • Voeg dan de verschillende zaadjes toe en kneed nog eens goed door zodat de zaadjes verdeeld raken
  • Doe het brood in een ingevette broodvorm en laat het op een warme plek rijzen. Glutenvrij deeg is relatief vloeibaar in vergelijking met ander brooddeeg. Geen paniek dus. Leg een vochtige keukenhanddoek op het deeg
  • Wanneer het deeg in volume is verdubbeld, kan je het in 40 minuten afbakken in een op 220° graden voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen op een rooster
Trefwoord gezonde gerechten