Het moeilijkste aan glutenvrij eten is dat je je dagelijkse brood voortaan links kan laten staan. Jammer, want lekker en gemakkelijk.
We hebben al een aantal alternatieven uitgeprobeerd uit het glutenvrije assortiment, maar jammer genoeg zitten die vol suikers, bewaarmiddelen en een hoop onbekende zaken. Geen aanrader. Vergelijk het met het verpakte toastbrood dat je in de supermarkt vindt, eigenlijk niet te eten.
Ondertussen verschijnen hier en daar bakkers die glutenvrij brood maken van een veel betere kwaliteit. Als je natuurlijk in een boerengat gaat wonen is ook die oplossing niet voor alle dagen.
Af en toe probeer ik dus zelf een brood te bakken, met wisselend succes trouwens. Ik begrijp dat brood niet. Volgens mij doe ik steeds hetzelfde en toch zit er zoveel verschil op het resultaat.
Nu denk ik wel een wondermiddel gevonden te hebben, nl de Quinoa gistvervanger. Telkens ik die gebruik, lukt mijn brood als bij wonder.
Momenteel gebruik ik een standaard glutenvrije bloem (deze keer van Aveve), maar daar wil ik op termijn vanaf. Ik zou graag een eigen mengeling samenstellen met kikkererwtenmeel, rijstbloem, … ik weet nog niet goed wat. Enfin, echte bloem, want deze standaardmengeling bestaat voornamelijk uit zetmelen en er zit ook verbeteraar in. Nog niet echt het beste alternatief dus.
En toch…. af en toe heeft iedereen wel eens zin in een vers boke. Dus tot ik iets beters heb gevonden, doe ik het met dit recept, dat prima werkt.
Om het brood wat te verrijken, voeg ik een mengeling van zaden, pitten en andere vruchten toe. Telkens iets anders. Rozijnen en gedroogde vruchten moet je wel eerst een nachtje weken, anders branden ze aan. Ook: wanneer je bijvoorbeeld chia zaadjes toevoegt, kan je best 50 ml extra water toevoegen, want deze zaadjes slorpen vocht op. Succes!
Glutenvrij brood
Ingrediënten
- 500 gr glutenvrije bloem broodmengeling
- 450 ml water
- 25 gr lev'quinoa bio
- 2 el olijfolie
- 1 el zeezout
- 2 el maanzaad
- 2 el chiazaad
- 2 el sesamzaadjes
Instructies
- Doe bloem, water, olie zeezout en lev'quinoa in een mengkom en kneed goed. Doe dit bij voorkeur met een keukenrobot en kneedhaak. Kneed ongeveer 5 minuten.
- Voeg dan de verschillende zaadjes toe en kneed nog eens goed door zodat de zaadjes verdeeld raken
- Doe het brood in een ingevette broodvorm en laat het op een warme plek rijzen. Glutenvrij deeg is relatief vloeibaar in vergelijking met ander brooddeeg. Geen paniek dus. Leg een vochtige keukenhanddoek op het deeg
- Wanneer het deeg in volume is verdubbeld, kan je het in 40 minuten afbakken in een op 220° graden voorverwarmde oven.
- Laat afkoelen op een rooster
Ga ik proberen want ik heb voornamelijk last van gewone gedroogde gist dus ben ik benieuwd met de lev’quinoa
Thanks
Hoe vloeibaar (zacht) is het deeg?
Ik wil een vlecht brood maken. Is het deeg hier stevig genoeg voor?
Waar koop je Lev’quinoa bio aub ?
Hallo, ik koop die in Bioplanet. Het zijn bruine zakjes en die geven een zeer mooi resultaat.
Hallo,
Kan je mij zeggen in welke bioplanet ik lev’quinoa bio kan kopen?
In bioplanet Turnhout is dit niet te krijgen.
Dankjewel.
Hoi Paula,
Het gaat om het volgende product: https://bioplanet.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/34277/ma-vie-sans-gluten-mix-gom-60g
Je kan het eventueel online via collect en go bestellen en dan wordt het in je eigen Colruyt winkel geleverd of misschien wil je Bioplanet het wel bestellen?
Hallo, bij mij wil het brood niet echt veel rijzen, heb je daar ervaring mee?
Heb je de Lev’Quinoa gebruikt? Want dat is natuurlijk het rijsmiddel in dit brood. Mocht je dit niet vinden dan kan je gewone gist gebruiken. Daarnaast rijst glutenvrij brood minder goed dan gewoon brood, omdat het net de gluten zijn, die mee voor de rijs zorgen. Zorg ook zeker voor een warme omgeving (ik gebruik vaak mijn oven op 35°C) en laat eventueel wat langer rijzen.
hey, hoeveel gedroogde gist zou je moeten gebruiken ipv die 25gram Lev’Quinoa? Alvast bedankt!
Hoi Veerle, ik zou zeggen 7 tot 8 gram gedroogde gist ongeveer.