Het blijft een klassieker en een favoriet van de meeste kinderen. Bovendien kan je grote porties saus maken, waardoor je telkens snel vers eten op tafel kan zetten. Wat de pasta betreft: in dit geval gebruikte ik glutenvrije pasta van Schär, die qua smaak en textuur nauw aanleunt bij gewone droge spaghetti. Oké dus.
Het probleem met die glutenvrije versies is dat ze evengoed industrieel geproduceerd werden, dat ze bestaan uit bewerkte meelsoorten en dat er nog allerhande zaken aan toegevoegd werden. Niet echt veel beter dan de gluten versie dus. Qua smaak en textuur kan je ondertussen amper het verschil nog proeven. Wil je echt gezond gaan? Vervang de koolhydraatrijke pasta, dan door gezonde courgettes, in sliertjes gesneden. Dat is iets meer werk, maar toch stukken gezonder.
Waarom zet ik het hier dan toch op de site? Omdat er van die dagen zijn dat je echt moe bent, geen zin hebt of gewoon nog veel andere dingen te doen hebt dan spirelli te maken van courgette.
Waarom eten we dat hier dan toch? In eerste instantie is het voor mensen met een glutenallergie wel fijn dat er nu tal van ‘convenience’ producten zijn die er voor zorgen dat ze gewoon kunnen meeëten met de rest. En ten tweede naast het gemak is het voor ons nu belangrijk om alle gluten te vermijden, dus in die zin is dit product voor ons wel veel gezonder dan de gewone pasta en krijg je het met hetzelfde gemak op tafel. De reden dat ik mijn gezin geen gluten meer laat eten is dat ik zelf een auto-immuun ziekte heb en dat Jef autisme heeft (wat erger wordt wanneer hij gluten eet).
Ook als je denkt dat jij er geen last van hebt, kan het zijn dat vage vermoeidheidsklachten, humeur schommelingen en je slecht kunnen concentreren veroorzaakt worden door gluten. Om dit te weten te komen, kan je eens 30 dagen zonder gluten doen en ze dan weer toevoegen en voelen wat er met je lichaam gebeurd.
Voeg in dit recept uiteraard zoveel groenten toe als je zelf wil. Sinds ik een paar jaar geleden op tv een Italiaanse kok hoorde vertellen dat er in Bolognese alleen maar 3 porties ui, 2 porties wortelen en 1 portie selder gaan, hou ik die ratio aan. Maar hey – wie zegt dat mijn bolognese de beste is? Laat in de comments gerust weten wat jouw geheim is voor een perfecte saus.
Glutenvrije pasta met bolognese saus
Ingrediënten
- 2 uien fijngesneden
- 5 wortelen fijngesneden
- 2 takjes witte selder fijngesneden
- 3 teentjes look fijngesneden
- 800 gr filet americain puur
- 1 glas rode wijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 800 gr tomaten verse of uit een glazen bokaal
- 2 laurierblaadjes
- peper
- zout
- olijfolie
- paprikapoeder
- 2 eetlepels oregano gedroogde
- 1 koffielepel tijm gedroogde
- 1 plantje basilicum of 2 el gedroogde
- 400 ml kalfsfond of bouillon
Instructies
- Snij alle groenten fijn en bak de ui gedurende ongeveer 4 minuten in wat olijfolie tot hij zacht wordt. Voeg dan de wortelen, de selder en de look toe. Laat alles op zacht vuur stoven.
- Bak ondertussen je vlees in wat olijfolie in een andere pan tot het gaar is.
- Voeg de tomatenpuree, het paprikapoeder, de oregano en de tijm toe aan je groenten en laat een paar minuutjes mee bakken. Blus met de rode wijn. Laat de meeste wijn verdampen en voeg dan de laurier, het vlees, de bouillon en de tomaten toe.
- Laat minstens 20 minuten zachtjes pruttelen tot de saus wat dikker wordt. Haal de laurier voor het opdienen uit de saus en voeg op het laatste moment de gescheurde blaadjes basilicum toe.
- Serveer met courgette of glutenvrije spaghetti.
Glutenvrije pasta met bolognese saus
Ingrediënten
- 2 uien fijngesneden
- 5 wortelen fijngesneden
- 2 takjes witte selder fijngesneden
- 3 teentjes look fijngesneden
- 800 gr filet americain puur
- 1 glas rode wijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 800 gr tomaten verse of uit een glazen bokaal
- 2 laurierblaadjes
- peper
- zout
- olijfolie
- paprikapoeder
- 2 eetlepels oregano gedroogde
- 1 koffielepel tijm gedroogde
- 1 plantje basilicum of 2 el gedroogde
- 400 ml kalfsfond of bouillon
Instructies
- Snij alle groenten fijn en bak de ui gedurende ongeveer 4 minuten in wat olijfolie tot hij zacht wordt. Voeg dan de wortelen, de selder en de look toe. Laat alles op zacht vuur stoven.
- Bak ondertussen je vlees in wat olijfolie in een andere pan tot het gaar is.
- Voeg de tomatenpuree, het paprikapoeder, de oregano en de tijm toe aan je groenten en laat een paar minuutjes mee bakken. Blus met de rode wijn. Laat de meeste wijn verdampen en voeg dan de laurier, het vlees, de bouillon en de tomaten toe.
- Laat minstens 20 minuten zachtjes pruttelen tot de saus wat dikker wordt. Haal de laurier voor het opdienen uit de saus en voeg op het laatste moment de gescheurde blaadjes basilicum toe.
- Serveer met courgette of glutenvrije spaghetti.
Geef een reactie