Vorige week ontdekte ik de glutenvrije pizza bodem van Herta in de koelafdeling van Colruyt. Ik ben helemaal geen fan van glutenvrije ‘alternatieven’. Behalve het feit dat ze geen gluten bevatten – wel niet onbelangrijk – zijn ze meestal net zo ongezond als hun glutenrijke tegenhangers. Het glutenvrije assortiment bestaat immers uit: pasta, brood, crackers, pistoletjes, … niet echt een goeie optie wanneer je aan je gezondheid wil werken.

De realiteit is echter dat ik en mijn gezin soms echt zin hebben in pasta, pizza, … en al die andere dingen die in feite niet zo gezond zijn. Ik blijf er moeite mee hebben om ze totaal af te zweren. Daarom is onze doelstelling om ze maar 1 keer per week te eten en zo lukt het vrij aardig.

Glutenvrij bakken is echt niet makkelijk. In die zin dat het moeilijk is om een mooi resultaat te krijgen. Daar komt de komende jaren wellicht verandering in, want de glutenvrij industrie draait op volle toeren en wetenschappers zoeken uit hoe ze een glutenvrij brood net zo lekker kunnen maken als een gewoon tarwe brood.

Voor pizza heb ik wel een aantal leuke en lekkere alternatieven die echt de moeite waard zijn. Een boden om basis van bloemkool of quinoa doet het prima. Je moet je wel een beetje voorbereiden, want dat kost net iets meer werk. Vandaar dat ik gezwicht ben voor de glutenvrije kant en klaar bodems.

Toegegeven: het valt best wel mee. Ik krijg ze niet krokant, maar het feit dat wel zelf snel een pizza op tafel kunnen zetten, waar ook Johan met zijn glutenintollerantie kan van eten, is mooi meegenomen.

Het beleg op deze pizza is iets minder traditioneel. Het is een combinatie die ik gebruik in de workshop streetfood voor Colruyt. Oorspronkelijk is het een recept voor Flammenkuche, of Tarte Flambée zoals ze in bepaalde delen van Frankrijk en Duitsland wordt gegeten.

Serveer je pizza met een mooie verse gemengde salade, dit verhoogt meteen ook je groenten inname en zorgt er voor dat je minder pizza eet.

tarte-flambee-zalm

Glutenvrije pizza met zalm

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 55 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Universeel
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 el olijfolie
  • 800 gr uien in ringetjes gesneden
  • 150 ml volle room
  • 250 ml ricotta
  • 400 gr gerookte zalm
  • 2 handvol verse dille fijngesneden
  • 2 eetlepel verse tijm
  • 2 of 3 pizzabodems Herta glutenvrij
  • 4 lenteuitjes
  • gemengde sla
  • 2 handvol parmezaanse kaas geschaafd
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij de uien in ringen en bak ze op een zacht vuur in de olijfolie gedurende ongeveer 20 min
  • Meng ondertussen de ricotta met de room en de fijngesneden tijmblaadjes, kruid met peper en zout . Strijk de bodems in met deze mengeling. Zet de pizza ongeveer 10 minuten in de oven.
  • Haal hem er terug uit en beleg met de uien. Zet opnieuw 10 minuten in de oven.
  • Wanneer de bodem mooi gebakken is, haal de pizza uit de oven. Werk af met de sneetjes roze zalm. Bestrooi met dille, fijngesneden lenteui en geschaafde parmezaanse kaas. Smakelijk
Trefwoord familiegerechten, gezonde gerechten