Glutenvrije cake

Glutenvrij bakken geeft niet altijd even veel voldoening. Omdat je uiteraard geen tarwebloem mag gebruiken, moet je op zoek gaan naar andere bloem. Jammer genoeg bevatten veel graansoorten gluten en zijn het bovendien net die gluten die voor luchtig en elastisch deeg zorgen. Glutenvrije mengelingen worden vaak samengesteld met zetmeel: maiszetmeel, aardappelzetmeel,… en dat geeft een totaal andere textuur.

Ondertussen kan je ook al mengelingen vinden met bijvoorbeeld maisbloem, quinoabloem,… of boekweitbloem. Er is wel heel wat keuze, maar eerlijk is eerlijk, het resultaat is vaak totaal anders dan wat we gewoon zijn.

Misschien is dat wel een beetje het probleem: dat ik altijd maar loop te vergelijken met hoe tarwebloem cakes, brood, … smaken.

Ingrediënten

Kort voor Nieuwjaar zat ik samen met Johan naar een uitzending van Jeroen Meus te kijken en hij maakte deze heerlijke polentacake.

Polenta is in feite gemalen mais, die vooral bekend is uit de Italiaanse keuken. Waar hij wordt gekookt en als bijgerecht wordt opgediend. Je kan het kopen in elk warenhuis, meestal ligt hij bij de pasta’s, couscous,…

De cake van Jeroen zag er wonderbaarlijk goed uit en dus toen wij op Nieuwjaar een brunch organiseerden voor de familie, leek het mij een prima plan om deze cake eens uit te proberen. Doordat er een siroop van sinaasappel en steranijs, kaneel en kruidnagel overgaat, wordt hij niet alleen heerlijk sappig, maar bovendien heeft hij een heerlijk winters karakter.

Ik had al wel gebak gemaakt met amandelmeel, maar enkel wanneer een gerecht weinig bloem nodig had. Bijvoorbeeld in brownies of moeulleux. Hier maakt het een flink deel van het beslag uit. Door toevoeging van het bakpoeder wordt het toch een luchtige cake. Aandelen of amandelpoeder vindt je in alle supermarkten in de rayon van de noten of de patisserie benodigdheden. Let wel op dat je 100% amandelpoeder koopt en dat het niet gemengd is met suiker.

Maanzaad is het zaad van de papaver plant. Hij heeft een beetje een nootachtige smaak en met zijn blauw/zwarte kleur ziet hij er ook leuk uit. Enige nadeel: doordat de zaadjes zo klein zijn, kruipen ze makkelijk tussen de tanden en dat is net iets minder.

Gezond

Eerlijk is eerlijk. Dit is natuurlijk een dessertje en er zijn in elk geval dingen die gezonder zijn dan deze cake. Zijn voordeel schuilt er in dat hij dus geen gluten bevat. Deze zijn voor heel wat mensen echt niet goed voor de darmen. Regelmatig krijg ik te horen dat het toch allemaal een beetje overdreven is met die gluten en dat het eerder een hype is dan een echt probleem.

Uiteraard zijn er heel veel mensen die totaal geen last hebben van gluten, maar evengoed zijn er evenveel mensen die er wellicht wel last van hebben en dit niet eens door hebben. Hun klachten zijn eerder vaag en komen dikwijls ook niet onmiddellijk na het eten van deze gluten. Meestal is het zo dat er wat darmkrampen komen, dat de stoelgang niet optimaal meer verloopt, maar veel belangrijker is dat je zonder dat je het weet infecties krijgt en energie verliest. Alleen voel je die laatste 2 zaken niet direct en is de link met de gluten niet altijd even duidelijk.

Hoe komt het dan dat er zoveel meer mensen last van hebben. Eerst en vooral eten we heel veel tarwe: ‘s morgens in brood, ‘s middags vaak opnieuw een belegd broodje en ‘s avonds een snelle pasta. Tussendoor nog een gebakje of een koek en zo hebben we door de dag zeer veel tarwe gegeten. Bovendien is die tarwe ook niet meer de tarwe van pakweg 50 jaar geleden. Doordat tarwe ‘verbeterd’ en bewerkt wordt door de landbouwindustrie is ze niet meer als voedsel ‘herkenbaar’ door onze darmen. Minder tarwe is wellicht voor de meeste mensen een goede zaak en eerlijk met deze cake zal je ze ook niet missen.

Dank je wel Jeroen, voor de inspiratie voor deze cake.

Glutenvrije polenta sinaasappelcake

Voorbereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur 25 min
Gang Dessert, Snacks
Keuken Universeel
Porties 8 personen
Ingrediënten
  

de cake

  • 120 gr boter
  • 4 ei
  • 200 gr fijne kristal suiker
  • 30 gr maanzaad
  • 180 gr amandelpoeder
  • 180 gr polenta
  • 8 gr bakpoeder glutenvrij
  • 1 koffielepel kardemonpoeder
  • 1 sinaasappel bio of met heet water zeer goed gewassen

de siroop

  • 1 sinaasappel
  • 100 gr suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • 1 kruidnagel

amandelen

  • 100 gr amandelschaafsel
  • 1 eetlepel arachide olie

Instructies
 

de cake

  • Verwarm de oven op 180°C
  • Smelt de boter in een pannetje - laat ze zeker niet bruinen, gewoon zachtjes smelten
  • Meng in een ruime mengkom amandelmeel, polenta, bakpoeder, kardemonpoeder en de suiker onder elkaar
  • Roer hier de boter onder en meng er tot slot ook de eieren onder. Gebruik ofwel een keukenmachine met K-hulpstuk ofwel een handmixer en kloppertjes.
  • Neem de bio appelsien en haal de schil er af. Doe dit ofwel met een schaaf (een zesteur) of snij de schil er af met een scherp mesje. Let in alle geval op dat je niet het wit van de schil meeneemt want die is bitter van smaak. Hou de sinaasappel apart voor de siroop en meng de geraspte of zeer fijn gesneden schil onder je beslag.
  • Neem een tulband bakvorm - bij voorkeur - maar een gewone ronde vorm kan natuurlijk ook. Check in elk geval dat je cake gaar is voor je hem uit de oven haalt.
  • Vet de vorm in met zachte boter. Strooi er wat polenta in en verdeel die over de binnenkant van de vorm. Dit zorgt er voor dat je cake straks makkelijk uit de vorm komt.
  • Stort het beslag in de vorm en zet op een oven rooster op het 2de niveau in de oven. Bak ongeveer 45 minuten, maar controleer met een prikker of je cake gaar is. Wanneer je de prikker in de cake steekt, moet hij er proper terug uitkomen.
  • Wanneer de cake gaar is - haal hem uit de oven, laat een 5-tal minuten koelen in de vorm en draai hem dan om op een rooster. Laat de cake zo lauw worden.

de siroop

  • Pers de beide sinaasappels uit en doe het sap samen met de suiker en de specerijen in een kom. Breng aan de kook en laat een paar minuutjes koken. Haal dan van het vuur en laat op kamertemperatuur trekken.

de amandelen

  • Doe een eetlepel olie in een pan en bak hierin de amandelschilfers goudbruin. Laat ze eveneens afkoelen

afwerken

  • Prik met een satestokje verschillende gaatjes rondom rond in de cake. Giet er voorzichtig de siroop over, maar hou nog een beetje over voor straks. Haal de specerijen uit de siroop - of gebruik de steranijs en kaneel gewoon ter versiering van de cake.
  • Strooi amandelen over de siroop en dan de rest van de siroop over de amandelen, zodat ze blijven kleven.
  • Laat de cake verder afkoelen.
Trefwoord gezonde gerechten