[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]
[two_third last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

Toen ik vorige week bij mijn ouders op bezoek was, moest ik van mijn vader blijven zitten en kijken naar een aflevering van Les escapades de Petitrenaud. Een programma op de Franse televisie over een man die op bezoek gaat bij bijzondere (chef)koks. Nu had mijn vader echter beslist om zeker en vast op reis te gaan bij de desbetreffende kok.

De recepten waren nogal traditioneel, maar daar houdt mijn vader nu eenmaal van, dat je ziet wat er op je bord ligt. Geen poespas, maar een duidelijk stukje vlees, groenten en uiteraard ook nog een patatje. Moderne keuken is niet echt aan hem besteed. Steevast gaan we voor zijn verjaardag eten in De Zalm in Oudenaarde, waar we al gaan sinds ik klein was, want daar is het eten nog goed.

Ik moet wel toegeven dat de no-nonsense aanpak van de kok en de eenvoud van de gerechten ook tot mijn verbeelding sprak. Deze taart is één van die recepten. Eenvoudig om te maken, toch boordevol groenten en  perfect voor een familiemaaltijd.

Je kan de taart volledig vooraf klaarmaken en de dag zelf goed doorwarmen in de oven. Leg er dan een alufolie over en verwarm ze 20 min. op 180°C. Dan nog 10 minuutjes zonder folie en klaar.

Ik vond het makkelijk om de taart te maken in een springvorm, zo kan ik de taart er makkelijk uithalen. Let op er is een beetje vocht in de vorm, verbrand je er niet aan. Je kan natuurlijk ook voor een gewone ovenschotel kiezen en de taart laten zitten en er op die manier stukjes uitsnijden. Maar zo een echte taart, dat is toch feestelijk, niet?  

[/two_third]

[one_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”#d4d0cd” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Tips: ” description=”Kies zelf welke groenten je lekker vindt, dat maakt niet zoveel uit, maar snij ze allemaal in kleine blokjes die mooi tussen de verschillende lagen passen. ” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box]

[tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”#d4d0cd” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Gezond want: ” description=”Groenten à volonté! Je kan ook makkelijk het gehakt weglaten of vervangen door bijvoorbeeld Quorn voor een vegetarische variant.” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box][/one_third][/fullwidth]

groene-kool-taart  groen-kool-taart-met-gehakt

Groene kool taart

Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 55 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
 • 1 groene kool
 • 750 gr kalfsgehakt
 • 5 wortelen
 • 1 courgette
 • 2 rode paprika
 • 2 uien
 • 2 teentjes look
 • 1 potje ricotta kaas
 • peper
 • zout
 • boter

Instructies
 

 • Zet om te beginnen een grote kom gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Voeg een lepeltje bicarbonaat toe, als je dat hebt. Anders laat je dit gewoon weg - met bicarbonaat blijft je kool mooier groen.
 • Haal de buitenste blaren van de kool en doe ze weg. Haal ook de volgende bladeren mooi stuk voor stuk van de kool. Was ze en kook ze in de pot met water. Giet na 4 à 5 minuten af en spoel met koud water. Snij de harde middelste nerf uit de kolen en dep de bladeren droog. (je houdt wat kool over, die je kan fijnsnijden en na koken kan meedoen in je taart, of invriezen voor later gebruik)
 • Snij dan alle andere groenten in gelijke kleine stukjes? Begin met de ui en stoof hem aan in een klontje boter. Terwijl de ui zachtjes gaart, snij je de wortel en voeg je die toe. Dan de paprika en tot slot de courgette en de look. Laat alles even bakken tot je groentjes zacht worden. Kruid goed met peper en zout.
 • Voeg dan de ricotta toe en roer hem goed onder de groenten.
 • In een andere pan: bak het gehakt in een beetje boter tot het gaar is.
 • Leg een stukje bakpapier in de springvorm (wanneer je een gewone ovenschaal gebruikt, waar je de taart niet wil uithalen, dan hoef je dit niet te doen) en boter het papier of je vorm in met wat boter
 • Leg een 3-tal koolbladeren mooi uitgespreid in je vorm, schep er een laagje gehakt op en dan een laagje groenten. Hierop komen opnieuw koolbladeren. Druk die goed aan en schep dan opnieuw gehakt en dan groenten en zo verder tot je vorm vol is of je groenten op zijn.
 • Eindig met een laagje koolbladeren, zodat je vorm mooi bedekt is. Leg een paar klontjes boter bovenop de top van je taart en zet ze 20 min in de oven op 180°.