Voor een avond waarop je heel weinig tijd hebt en toch lekker en voedzaam wil eten.

Gebruik een stomer of stoomoven, wanneer je die hebt. Zo niet steek de pompoen, zoete aardappel en kip dan in de oven, dat werkt ook.

Neem een paar minuutjes extra om deze salade te dresseren op je bord, dan ziet hij er fantastisch uit met die mooie dieprode en oranje kleuren.

Witlof is nu op zijn best. Kies voor volle grond witloof, dat is iets bitterder van smaak, maar bevat veel meer vitamines. Bovendien: “Bitter in de mond, maakt het hard gezond.” Hydrocultuur witloof bevat heel weinig voedingsstoffen. Logisch, toch, groenten halen hun voedsel uit de aarde.

Deze week in de krant een artikel dat witloof, pompelmoes en radijzen steeds minder bitter worden omdat onze smaken steeds meer naar zoet neigen. Vervlakking van onze smaak is een groot probleem,vooral voor onze kinderen. Opnieuw is het de voedingsindustrie die om te voldoen aan onze smaak, de gezondste bestanddelen uit witloof haalt, zodat het minder bitter is.

Ik weet wel dat kinderen niet echt wild zijn van witloof en mijn dochter vraagt elke keer: ” Het is toch geen volle grond witloof hé?” Jawel, en daar wordt niet van afgeweken. Ik vermijd ook om suiker om mijn witloof te strooien als ik het bak. Liever bak ik het mooi bruin in boter, zonder suiker.

In dit recept zorgt de vinaigrette voor een frisse, wat zoetere toets, want ze is gemaakt met sinaasappel. De granaatappelpitten zorgen dan weer voor een zure toets, zo krijg je verschillende smaken in 1 bord. Lekker is dat.

Tips: Dresseer je bord mooi, dan is dit een fantastisch recept

Gezond want: Bittere smaken bevatten veel gezonde voedingsstoffen: fytonutriënten

kip-met-zoete-aardappelsla

sinaasappeldressing

Herfstsalade met kip en zoete aardappel

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Salade
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 4 zoete aardappelen
  • 1/4 pompoen currypompoen
  • 4 kipfilets
  • 3 el graantjesmosterd
  • 1 el rozemarijn
  • 1 pakje waterkers
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 granaatappel

voor de vinaigrette

  • 1 sinaasappel bio
  • 4 el walnotenolie
  • 4 el olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Schil de zoete aardappel en de pompoen en snij ze in partjes. Doe ze in een stoommandje of stoomoven en stoom gedurende ongeveer 15 min.
  • Snij de kip in lange repen (ongeveer 3 per kipfilet). Smeer ze in met de graantjes mosterd en strooi er fijngesneden rozemarijn over. Kruid met peper en zout. Leg ze bij in de stoomoven, gedurende 15 min. Controleer of de kip gaar is. Wanneer je geen stoomoven hebt, doe alles dan in de oven.
  • Terwijl alles stoomt: snij het onderste harde deel van het witloof en haal de blaadjes er af. Snij de granaatappel in 2 en klop de pitjes er met een houten lepel uit. Opgelet, van je kledij, deze maken hardnekkige vlekken. Was de waterkers zorgvuldig en leg op keukenpapier om te drogen
  • Maak de vinaigrette. Rasp de schil van de bio sinaasappel met een dunne rasp. Haal er enkel het oranje deel af en niet het witte. Pers de sinaasappel en hou het sap apart.
  • Meng de notenolie met olijfolie en met het sap en de schilletjes. Meng goed en luid met peper en zout.
  • Serveren: Leg de blaadjes witloog op een mooi bord en doe er wat vinaigrette over. Leg er de pompoen en zoete aardappelpartjes op en snij de kip in kleineren stukken. Strooi er granaatappelpitjes over en besprenkel met vinaigrette. Kruid af met peper en zout. Strooi er de waterkers over.